ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Καμπανάκι για το υπερβολικά υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών

Καμπανάκι για το υπερβολικά υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών

Δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης μείωσης των καισαρικών ζητά ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πατρών και ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

«Η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως παράδειγμα προς αποφυγήν από τους παγκόσμιους φορείς υγείας, όσον αφορά τις καισαρικές τομές, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά μαιευτήρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πατρών, ο οποίος δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τις αποζημιώσεις σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, που μαρτυρούν και την πραγματική εικόνα γύρω από τον τοκετό. Επισημαίνει συγκεκριμένες δομές υγείας που σημειώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά καισαρικών τομών και αποδίδει τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου, προτείνοντας παράλληλα τις λύσεις που θα επαναφέρουν την κατάσταση των τοκετών στη χώρα στο επιτρεπτό ποσοστό του 15% που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Υπενθυμίζει τη θέση του υπουργού Υγείας, μόλις πέρσι, όταν δήλωνε ότι η εικόνα αυτή εκθέτει την επιστημονική κοινότητα και εξέφραζε την πολιτική βούληση δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης μείωσης των καισαρικών, κάτι που «έμεινε στα λόγια» και το οποίο ζητούν τώρα οι εκπρόσωποι των Μαιών και Μαιευτών.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πατρών:

«Τα  στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, δυστυχώς, μαρτυρούν την κατάσταση αυτή που διαιωνίζεται έως σήμερα, χωρίς ακόμη να υπάρχει σχέδιο δράσης, για την αντιμετώπιση της. Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω ασφαλιστικός φορέας (ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα), το 2016 κλήθηκε να αποζημιώσει σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια 38.159 καισαρικές τομές έναντι 28.319 φυσιολογικών τοκετών. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών το 15%.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας, υπάρχουν δομές υγείας στις οποίες οι καισαρικές τομές αγγίζουν το 83%, όπως στο νοσοκομείο του Αγρινίου, το 74,8% όπως σε κλινική των Χανίων, το 69% όπως στο νοσοκομείο της Σύρου και το 67,4% όπως στο νοσοκομείο της Πάτρας.

 

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στις αρχές του περασμένου έτους ύστερα από επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, παραδέχτηκε το πρόβλημα, δηλώνοντας ότι: «Η εικόνα είναι πως στο σύνολο των γεννήσεων το 56,8% γίνεται με καισαρική τομή, εκ του οποίου το 53,8% στο ΕΣΥ και το 58,7% γίνεται στον ιδιωτικό τομέα», προσθέτοντας ότι η εικόνα αυτή εκθέτει την επιστημονική κοινότητα. Δεν έλλειψε δε, να εκφράσει την πολιτική βούληση, στο να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης μείωσης των καισαρικών.

 

Μια πολιτική βούληση που έμεινε στα λόγια, καθώς από τα διαθέσιμα στοιχεία οι καισαρικές άγγιξαν (και) πέρυσι το 58%. Το ποσοστό αυτό σε επίπεδο χωρών του ΟΟΣΑ ανταγωνίζεται μόνο η Τουρκία, στην οποία ένας στους δύο τοκετούς γίνεται με καισαρική.

 

Δυστυχώς, στην Ελλάδα η καισαρική μετατράπηκε από μία ιατρική επιλογή σε «βολική» μέθοδο τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ίδιους του γονείς. Επιπλέον, σε πρόσφατο πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το δημόσιο σύστημα αντιμετωπίζεται ως πηγή του προβλήματος, καθώς δεν υπάρχει μαιοκεντρική παρακολούθηση για χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνες και το σύστημα εφημεριών στο ΕΣΥ δεν επιτρέπει στις εγκυμονούσες να επιλέγουν τον γιατρό τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αναίτια πρόκληση ή καισαρική στη βάρδια του γιατρού που έχει επιλεγεί.

 

Όμως η πρόκληση τοκετού καταλήγει εφτά στις δέκα φορές σε καισαρική τομή. Στη λίστα με τους λόγους προστίθεται μεταξύ άλλων και η «αμυντική ιατρική», η απουσία αυστηρού πρωτοκόλλου αλλά και το γεγονός ότι οι Ελληνίδες γίνονται σε μεγαλύτερη ηλικία μητέρες συγκριτικά με το παρελθόν.

 

Το υπουργείο Υγείας οφείλει άμεσα να καλέσει τους αρμόδιους φορείς και να φτιάξει ένα Εθνικό Σχέδιο μείωσης των καισαρικών τομών. Η δημιουργία birth centers, η δημιουργία επίσημης βάσης δεδομένων με στοιχεία τοκετών, η σύσταση δικτύων μαιών-μαιευτών θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποια βήματα για τη μείωση των καισαρικών στη χώρα μας.

 

Ας μην υπάρξει άλλο καθυστέρηση... Θέτουμε επιτακτική τη συνάντηση -ΑΜΕΣΑ- με τον κ. Υπουργό.  Ήρθε η ώρα πρωτοβουλιών!».