NEA

Υπόθεση διαφθοράς στο ΚΥ Μυκόνου: Το «χαλασμένο» ακτινολογικό έστελνε ασθενείς σε ιδιώτες

Υπόθεση διαφθοράς στο ΚΥ Μυκόνου: Το «χαλασμένο» ακτινολογικό έστελνε ασθενείς σε ιδιώτες

«Το πόρισμα αφορά πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων», διευκρινίζει ο αναπληρωτής υφυπουργός Υγείας

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας έφερε στο φως νέα υπόθεση διαφθοράς στο χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, όπου, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα, το 2015, το ακτινολογικό μηχάνημα ήταν εκτός λειτουργίας 245 ημέρες και το 2016, συνέβη το ίδιο για 198 μέρες, ενώ τα περιστατικά στέλνονταν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί άλλη μία παρατήρηση του πορίσματος: Το Κέντρο Υγείας Μυκόνου είχε προμηθευτεί το ακτινολογικό μηχάνημα το 2009 και τον ίδιο χρόνο σημειώθηκε πτώση στις ακτινολογικές εξετάσεις της τάξης του 41,46% συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.

Ο έκτακτος έλεγχος που διενήργησε ο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, μετά από καταγγελία, αφορούσε «εσκεμμένη, μη λειτουργία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, των ακτινολογικών διαγνωστικών μηχανημάτων στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, προς όφελος των δύο ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του νησιού και των υπαλλήλων του Κέντρου Υγείας».

Το μυστηριώδες μηχάνημα που «εξαφανίζεται»

Σε άλλο σημείο του πορίσματος, αναφέρεται ότι το ακτινολογικό μηχάνημα «εξαφανίστηκε» από το Κέντρο Υγείας και «δεν ανευρέθηκε κατά τον επιτόπιο έλεγχο του κλιμακίου ελέγχου», «δε βρέθηκε καταγεγραμμένο στις καταστάσεις πάγιου εξοπλισμού, δε βρέθηκαν παραστατικά αποξήλωσης και πιθανής αχρήστευσής του και δε δόθηκαν σχετικές πληροφορίες από τους παραβρισκόμενους υπαλλήλους του ΚΥ».

«Η πορεία του ΚΥ Μυκόνου έχει αλλάξει ριζικά» σχολιάζει ο Παύλος Πολάκης

«Όσον αφορά τα σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν το ΚΥ Μυκόνου έχω να δηλώσω τα εξής. Πρώτον, το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ αφορά τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν στόχο την αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Εμείς, σήμερα, τα ανακαλύψαμε, τα ελέγξαμε με τους αρμόδιους μηχανισμούς και τα παραπέμψαμε στη δικαιοσύνη.  Πιο συγκεκριμένα,  τα προηγούμενα χρόνια παρ’ ότι υπήρχε ακτινολογικό μηχάνημα στο ΚΥ δεν υπήρχε ούτε πρόβλεψη για ύπαρξη γιατρού ακτινολόγου,  ούτε όμως υπήρχε πρόβλεψη επιδιόρθωσης των συνεχόμενων βλαβών του μηχανήματος,  με αποτέλεσμα ο κόσμος να στρέφεται στα ιδιωτικά ακτινολογικά κέντρα.

Σήμερα, όμως, όχι μόνο το ακτινολογικό μηχάνημα λειτουργεί αλλά και έχουν προσληφθεί στο ΚΥ ένας ακτινολόγος γιατρός – για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΚΥ- ένας ΤΕ ραδιολογίας- ακτινολογίας όσο και ένας ΔΕ βοηθός ακτινολόγου, ενώ αναμένεται να προσληφθεί από την προκήρυξη 7κ ένας ακόμα ΔΕ βοηθός μόνιμος. Έτσι, μόνο το μήνα Απρίλιο, πραγματοποιήθηκαν στο ΚΥ Μυκόνου 581 ακτινογραφίες, όπως καταγράφηκε στο σύστημα καταγραφής των νοσοκομείων και των ΚΥ(BI). Επιπρόσθετα, αναμένεται στο ΚΥ Μυκόνου να εγκατασταθεί ένας αξονικός τομογράφος, ένα σύστημα ψηφιακής μαστογραφίας από δωρεά από την οικογένεια Γ. Δακτυλίδη. Ως εκ τούτου γίνεται πλήρως κατανοητό ότι όχι μόνο δε συνεχίζεται η προηγούμενη κατάσταση αλλά αντίθετα η πορεία του ΚΥ Μυκόνου έχει αλλάξει ριζικά».