NEA

Συναγερμός από την αδικαιολόγητη απόρριψη πρότασης του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς

Συναγερμός από την αδικαιολόγητη απόρριψη πρότασης του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς

Συναγερμός έχει σημάνει, στη Θεσσαλία, καθώς ακυρώνεται μια πολυετής προσπάθεια για τη δημιουργία ολοκληρωμένου ογκολογικού κέντρου με επίκεντρο την ανδρονική θεραπεία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του έργου έχουν τεθεί ήδη από το 2014, όταν εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μελέτη και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια, αλλά και με την εξασφάλιση οικοπέδου και τη δέσμευση κονδυλίου από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 8-10 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και επίσης, με την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN.

 

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας ότι «Η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN για τη δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, ούτε υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας», διαψεύδεται κατηγορηματικά από τον καθηγητή του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελο Γαζή, ο οποίος αναφέρει  ότι ο ισχυρισμός του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κ. Φωτάκη, ότι «...το υψηλό κόστος της επένδυσης σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου αποτελεί εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση…» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα «αν ληφθεί υπόψη ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από το 1944 και να θεραπεύει ασθενείς από το 1960, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα της επίσημης ιστοσελίδας Particle Therapy Co-Operative Group, με έδρα την Ελβετία, όπου εμφανίζονται τα κέντρα και οι αντίστοιχες χώρες που:

α) ήδη λειτουργούν τέτοιες υποδομές,

β) βρίσκονται σε υλοποίηση κατασκευής και

γ) σε σχεδιασμό υλοποίησης».

 

Με δεδομένο ότι πρόκειται για έργο που θα αναβαθμίσει αισθητά τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, ο βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Μπαργιώτας, έθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, για τους λόγους άρνησης της Ελλάδας να διεκδικήσει την εγκατάσταση για της ψευδούς δήλωσης ότι «δεν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας», για το εάν αγνοεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN και τέλος, για το εάν υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία αντικαρκινικού κέντρου στη Λάρισα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 

 

ΘΕΜΑ: «Παντελώς ακατανόητη και αναιτιολόγητη η απόρριψη πρότασης του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς»

 

Τις τελευταίες ημέρες ερωτήματα έχει προκαλέσει η απόρριψη πρότασης του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας υπογραμμίζει «Η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN για τη δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, ούτε υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας»

Ωστόσο, ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, κ. Ευάγ. Γαζής, διαψεύδει κατηγορηματικά τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κ. Φωτάκη, σε γραπτή συνέντευξη που παραχώρησε στο LIFO.gr. Ειδικότερα, τονίζει ότι «Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν εκπονήσει, από το 2014, τεχνική μελέτη σε μια εθνική προσπάθεια υλοποίησης ενός τέτοιου εθνικού προγράμματος με την συνεργασία και την ανάλογη υποστήριξη του Υπουργείου…» και υπογραμμίζει –μεταξύ άλλων- ότι ο ισχυρισμός του Αναπληρωτή Υπουργού ότι «...το υψηλό κόστος της επένδυσης σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου αποτελεί εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση…» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα «αν ληφθεί υπόψη ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από το 1944 και να θεραπεύει ασθενείς από το 1960, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα της επίσημης ιστοσελίδας Particle Therapy Co-Operative Group, https://www.ptcog.ch/ που εδρεύει στην Ελβετία (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ), όπου εμφανίζονται τα κέντρα και οι αντίστοιχες χώρες που α) ήδη λειτουργούν τέτοιες υποδομές, β) βρίσκονται σε υλοποίηση κατασκευής και γ) σε σχεδιασμό υλοποίησης».

Στη Θεσσαλία έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ακυρώνεται μια πολυετής προσπάθεια για τη δημιουργία ολοκληρωμένου ογκολογικού  κέντρου με επίκεντρο την ανδρονική θεραπεία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  Η μελέτη που αναφέρει ο κ. Γαζής εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια. Επίσης, είχε εξασφαλισθεί οικόπεδο, έχει δεσμευθεί κονδύλι από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 8-10 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και είχε υπογραφεί και Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN.

 

Επειδή ο εκσυγχρονισμός του χώρου της δημόσιας υγείας με την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το CERN είναι διαρκές ζητούμενο,

Επειδή το συγκεκριμένο έργο θα αναβαθμίσει αισθητά τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1)      Γιατί αρνήθηκε η Ελλάδα να διεκδικήσει την εγκατάσταση και αρκέστηκε στο ρόλο του παρατηρητή;

2)      Γιατί δηλώσατε ότι «δεν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας», όταν υπάρχει μελέτη και μάλιστα από το 2014 και δέσμευση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή;

3)      Αγνοείτε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN;

4)      Θα προχωρήσετε και πότε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία του αντικαρκινικού κέντρου στη Λάρισα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας-Λάρισας