ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ξεκινά η μεγάλη «παρτίδα» στον κλάδο της Υγείας

Ξεκινά η μεγάλη «παρτίδα» στον κλάδο της Υγείας

Από το Χρήστο Κίτσιο

Την πιο σκληρή «παρτίδα πόκερ» των τελευταίων ετών θα παρακολουθήσουν, το επόμενο διάστημα, κλινικές, ασφαλιστικές και τράπεζες, με επίκεντρο το διαγωνισμό πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν και πιθανώς την πώληση του ηγέτη του κλάδου «Θεραπευτήριο Υγεία». 

Ο διαγωνισμός για την πώληση της Ημιθέα, θυγατρικής της Πειραιώς, στην οποία ανήκει το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν είναι έτοιμος να ξεκινήσει. Η PriceWaterhouseCoopers (PwC) έστειλε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές, και το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) από όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον. 

Σύμβουλος και τράπεζα αναμένουν υψηλή προσέλευση. Το ίδιο είχε συμβεί, άλλωστε, και προ τριετίας, όταν πάλι η PwC «έτρεξε», για λογαριασμό της Πειραιώς, διαδικασία πώλησης της Ημιθέα. Τότε οι προσφορές δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, κάτι που εκτιμάται ότι θα αλλάξει στον τρέχοντα διαγωνισμό, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών και προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και της εκτίναξης του ανταγωνισμού στον κλάδο. 

«Φαβορί» για το Ερρίκος Ντυνάν παραμένει η CVC Capital Partners, η οποία θα το διεκδικήσει ανεξαρτήτως του αν θα προχωρήσει ή όχι στην απόκτηση της «Θεραπευτήριο Υγεία». Η CVC Capital αποτελεί εξειδικευμένο fund στις επενδύσεις του κλάδου υγείας. Ως εκ τούτου, διαθέτει διαφορετικό επενδυτικό ορίζοντα και κριτήρια επένδυσης από τα credit funds, όπως τα Apollo, Fortress ή το hedge fund Farallon, το οποίο έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στην Euromedica.  

Ταυτόχρονα, έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει εύκολα τα απαραίτητα κεφάλαια, την ώρα που οι υπόλοιποι στρατηγικοί αγοραστές, όπως οι όμιλοι Ιατρικού, Υγεία, Ευρωκλινικής βαρύνονται από υψηλό δανεισμό, σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη τους. Υπό το παραπάνω πρίσμα οι εγχώριοι όμιλοι θα χρειαστούν είτε άντληση νέας χρηματοδότησης, είτε σύμπραξη με επενδυτικά κεφάλαια, ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις το Ερρίκος Ντυνάν. 

Η έκπληξη έρχεται από τον όμιλο Υγεία. Παρ ότι η CVC Capital ενδέχεται να υποβάλει δεσμευτική προσφορά στη MIG για την αγορά του 70% του μετοχικού του κεφαλαίου, το Υγεία δεν προτίθεται να απέχει από τη διεκδίκηση του Ερρίκος Ντυνάν, αν παραμείνει αυτόνομο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Υγεία «τρέχει» τις διαδικασίες για έκδοση ομολόγου, το οποίο επιδιώκεται να καλυφθεί από το εγχώριο επενδυτικό κοινό. Στόχος είναι τα αντληθέντα κεφάλαια να κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, στην αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού. Έτσι, ο όμιλος θα αποκτήσει ευχέρεια να διεκδικήσει το Ερρίκος Ντυνάν, κίνηση, που υπό τους όρους των υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων, είναι περίπου αδύνατη.

Οι λόγοι της στάσης αναμονής της CVC για το Υγεία 

Όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που η CVC Capital έχει σχεδόν ολοκληρώσει το due diligence στο Υγεία, αλλά δεν έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά. Η μη δεσμευτική προσφορά έδινε τίμημα της τάξης του 1,05 ευρώ ανά μετοχή, αλλά όπως αποκάλυψε το NextDeal.gr, από τον οικονομικό και νομικό έλεγχο προέκυψαν ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τις εμπορικές απαιτήσεις και τα επίδικα του ομίλου, που σύμφωνα με κύκλους της CVC επιβάλουν την προς τα κάτω αναθεώρηση του τιμήματος της δεσμευτικής προσφοράς.  

Οφείλεται η καθυστέρηση υποβολής δεσμευτικής προσφοράς μόνο στους παραπάνω λόγους; 

Καθαρή απάντηση δεν υπάρχει. H πλευρά του Υγεία δεν έχει εκπληρώσει κάποιες από τις προυποθέσεις, τις οποίες έχει θέσει η CVC Capital, όπως, για παράδειγμα, η υπογραφή σύμβασης πώλησης της θυγατρικής στην Αλβανία. 

Η σύμβαση πώλησης της Υγεία Τιράνων αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες. Παρ ότι ο όμιλος Υγεία πήρε στη χρήση 2017, όταν και ταξινόμησε την αλβανική θυγατρική, στα κατεχόμενα προς πώληση στοιχεία, τις αναγκαίες προβλέψεις (8,7 εκατ. ευρώ), από την τελική συμφωνία ενδέχεται να προκύψουν επιμέρους διαφορές. 

Επιπρόσθετα, η CVC Capital έχει κάθε λόγο να περιμένει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του Θεραπευτηρίου Υγεία, ώστε να δει αν η χρήση εξελίσσεται, βάσει των προβλέψεων της διοίκησης για επίτευξη EBITDA της τάξης των 38 εκατ. ευρώ. Μια τέτοια επίδοση δικαιολογεί enterprise value για το Υγεία της τάξης των 380 με 456 εκατ. ευρώ (Ev/ebitda 10 με 12 φορές). 

Αν ενδιάμεσα το Θεραπευτήριο προβεί σε επιτυχημένη έκδοση ομολόγου, αποπληρώνοντας υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό και μειώνοντας τα χρηματοοικονομικά κόστη, τα αποτελέσματα της φετινής χρήσης αλλά και των επόμενων θα βελτιωθούν. Ως εκ τούτου, η CVC, αφενός δεν έχει λόγους να βιάζεται, αφετέρου ο σχεδιασμός του Υγεία για έκδοση εταιρικού ομολόγου δεν συγκρούεται με το δικό της. 

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν, μάλιστα, ότι η κίνηση του Υγεία να εκδώσει ομόλογο διευκολύνει την CVC. Έχοντας, ήδη, αποκτήσει, μέσω της Hellenic Helthcare, τις κλινικές Metropolitan και Iaso General βαρύνεται ως εν Ελλάδι όμιλος με υπολογίσιμο δανεισμό, σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη του. 

 

Πηγή: Nextdeal