ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δίψα των φαρμακοποιών της περιφέρειας για επιμόρφωση, δυσκολίες στην πραγματοποίηση περιφερειακών συνεδρίων

Δίψα των φαρμακοποιών της περιφέρειας για επιμόρφωση, δυσκολίες στην πραγματοποίηση περιφερειακών συνεδρίων

Ξεκινά το 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που διοργανώνουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και οι Συνεταιρισμοί της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Μαΐου 2018 στο ξενοδοχείο ELISSO στην Ξάνθη εκφράζει την αγωνία των φορέων που το διοργανώνουν να ανταποκριθούν στη δίψα του φαρμακοποιού της περιφέρειας για επιμόρφωση.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφεραν μιλώντας στο DailyPharmaNews οι πρόεδροι δύο εκ των Φαρμακευτικών Συλλόγων – διοργανωτών στους οποίους απευθυνθήκαμε.

Η κ. Δέσποινα Κάλφα, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, όπου και θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του συνεδρίου εξήγησε ότι «πολύ παλιά γινόταν το Πανθρακικό Συνέδριο το οποίο δεν αναλάμβανε κανένας Σύλλογος και ουσιαστικά είχε εγκαταλειφθεί ως ιδέα. Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με τη διοργάνωση του 1ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδόνίας – Θράκης έχει σημασία για τον κλάδο που όσο περισσότερα προβλήματα έχει τόσο περισσότερο συσφίγγονται οι επαφές των φαρμακοποιών και προσπαθούν να πάρουν γνώσεις για να τις χρησιμοποιήσουν προς όφελος του πολίτη. Όσο περισσότερες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε τόσο περισσότερο αισθανόμαστε την ανάγκη ότι πρέπει να επιμορφωνόμαστε.  Γι΄ αυτό και σαν ιδέα επανήλθε και νομίζουμε ότι θα τη συνεχίσουμε. Είχε καλά αποτελέσματα την πρώτη φορά και ήδη οι προεγγραφές έχουν ξεπεράσει τις 250 που είναι αρκετές για ένα περιφερειακό συνέδριο και πιστεύουμε ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εγγραφούν με την έναρξη του συνεδρίου».

Ένας ικανοποιητικός αριθμός για να χαρακτηριστεί το συνέδριο επιτυχημένο σύμφωνα με την κ. Κάλφα θα είναι γύρω στους 300-400 συνέδρους.

Είναι δεδομένο σύμφωνα με την πρόεδρο του ΦΣ Ξάνθης ότι «υπάρχει δίψα των φαρμακοποιών για επιμόρφωση. Δυστυχώς όμως πολλές φορές οι φαρμακοποιοί δεν έχουν την πρόσβαση στα μεγάλα κέντρα, καθώς δεν μπορούν  να αφιερώσουν πάρα πολύ χρόνο για να κατέβουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για παρακολουθήσουν τα συνέδρια που γίνονται εκεί».

Η διοργάνωση ωστόσο ενός περιφερειακού συνεδρίου φαρμακοποιών, όσο μεγάλη κι αν είναι η ανάγκη για επιμόρφωση φαίνεται πως δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Απαντώντας στο πως έγινε η επιλογή της θεματολογίας του συνεδρίου ανέδειξε τις δυσκολίες που υπήρξαν και υπάρχουν. «Η επιλογή της θεματολογίας έγινε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Το βασικό κριτήριο επιλογής των θεμάτων ήταν από τις ομιλίες να μείνει στον φαρμακοποιό κάτι καινούργιο. Έχουμε κάποιες ενότητες που αφορούν τα γαληνικά σκευάσματα και κάποιες που αφορούν τους εμβολιασμούς, όπου όπως ξέρετε δυστυχώς υπάρχει και το ζήτημα του αντι-εμβολιαστικού κινήματος. Γι’ αυτό ελπίζουμε να έρθει και κοινό, κατά κύριο λόγο γονείς, για να  παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο θέμα. Θα μιλήσουμε επίσης για το σύγχρονο φαρμακείο. Προσπαθούμε να διευρύνουμε το πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας ο οποίος περιορίζεται συνεχώς με ένα μεγάλο τμήμα της ύλης του φαρμακείου να έχει μπει στα σούπερ μάρκετ. Θα μιλήσουμε λοιπόν για το πώς θέλουμε το σύγχρονο φαρμακείο έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών και να προσπαθήσουμε να τους κρατήσουμε στο φαρμακείο και να μην στραφούν προς τα σούπερ μάρκετ. Είναι περισσότερα τα θέματα που θέλουμε να δουλέψουμε αλλά δεν βρήκαμε και ομιλητές διαθέσιμους για ορισμένα και έτσι περιοριστήκαμε στα συγκεκριμένα. Ένα από τα βασικά προβλήματα στη διοργάνωση ενός περιφερειακού συνεδρίου είναι η δυνατότητα πρόσβασης των ομιλητών.  Δύσκολα κάποιος θα έρθει από την Αθήνα. Επίσης είναι δύσκολο να συγκεντρώσεις όλους τους φαρμακοποιούς καθώς μιλάμε για διαφορετικούς νομούς, διαφορετικούς Συλλόγους. Και βέβαια πάντα υπάρχει το ως θέμα το οικονομικό καθώς οι Εταιρείες δυστυχώς γίνονται χορηγοί στα μεγάλα συνέδρια. Είχαμε πολλή ταλαιπωρία για να βρούμε χορηγούς».

Στο ζήτημα της ανάγκης των φαρμακοποιών της περιφέρειας για επιμόρφωση στάθηκε και ο κ. Δημήτρης Ράγιας, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας ο οποίος στην ερώτηση που θέσαμε να δώσει μία εξήγηση για το γεγονός ότι ουσιαστικά επανέρχεται ένα περιφερειακό Συνέδριο σε μία περιοχή, όπου παλιότερα πραγματοποιούσε ένα ανάλογο συνέδριο που ατόνισε. «Μία εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί, όπως είπε, είναι ότι η κρίση έχει δημιουργήσει μία δίψα στον φαρμακοποιό να βελτιωθεί. Και στόχος του Συνεδρίου είναι να ενισχύσει την επιστημονική υπόσταση του φαρμακοποιού, να μπορέσει να αναδείξει το ρόλο του στην ΠΦΥ, να προβάλει τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη φαρμακευτική περίθαλψη και κυρίως εάν μπορέσουμε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και την τριβή μέσα στο πλαίσιο του Συνεδρίου να προτείνουμε και λύσεις στους συναδέλφους για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό.

Μία άλλη κοινή διαπίστωση τόσο της κ. Κάλφα όσο και του κ. Ράγια είναι ότι οι νέοι φαρμακοποιοί φαίνεται ότι έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τη μεγαλύτερη δίψα για επιμόρφωση, γεγονός που δημιουργεί μία αισιοδοξία, παρά τα προβλήματα για το μέλλον του κλάδου.

Οι φαρμακοποιοί που θα πάρουν μέρος σε αυτό θα λάβουν 12 μόρια συνεχιζόμενης φαρμακευτικής εκπαίδευσης από το ΙΔΕΕΑΦ. Οι βοηθοί και οι φοιτητές θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης του συνεδρίου.

Το 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ.

Διαβάστε εδώ http://panmakthrakiko.gr/2018/program το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου.