ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μία αποτελεσματικότερη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα στοχεύει στον πάσχοντα και όχι στον ιό

Μία αποτελεσματικότερη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα στοχεύει στον  πάσχοντα και όχι στον ιό

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου έχουν ανακαλύψει πώς να παρεμβαίνουν σε ένα από τα δομικά στοιχεία που επιτρέπει στο κοινό κρυολόγημα να αναπαράγεται γρήγορα στο ανθρώπινο σώμα.

 

Με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του περίπλοκου ζητήματος της προσπάθειας για την καταπολέμηση του ρινοϊού, η θεραπεία λειτουργεί με στόχο τα κύτταρα του ξενιστή αντί του ιού.

 

Συγκεκριμένα, στοχεύει τη πρωτεΐνη Ν-μυριστοϋλοτρανσφεράση (NMT), την οποία ο ιός χρειάζεται για να κατασκευάσει ένα κέλυφος πρωτεΐνης για την προστασία του γονιδιώματός του.

 

Η σύνδεση αυτή ανακαλύφθηκε κατά τις μελέτες των ερευνητών σχετικά με νέους τρόπους στόχευσης της ελονοσίας. Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων έδειξε ότι δύο ενώσεις είχαν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν την πρωτεΐνη NMT. Η κάθε μία μόνη της ήταν αναποτελεσματική, όταν συνδυάστηκαν (IMP-1088) ήταν σε θέση να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Δεδομένου ότι όλα τα στελέχη του ιού του κοινού κρυολογήματος χρησιμοποιούν την ίδια ανθρώπινη πρωτεΐνη για να αναπαραχθούν, η συνδυαστική θεραπεία IMP-1088 θα μπορούσε ενδεχομένως να προστατεύσει τους ανθρώπους από όλες τις μορφές του ταχέως μεταβαλλόμενου ρινοϊού και ακόμη και να αποδειχτεί αποτελεσματική για την καταπολέμηση παρόμοιων ιών, όπως για παράδειγμα άλλων νόσων της στοματικής κοιλότητας.

 

Ο ρινοϊός είναι τόσο δύσκολο να εξουδετερωθεί με μια θεραπεία επειδή υπάρχει σε μεγάλο αριθμό ποικιλιών που είναι σε θέση να μεταλλάσσονται πολύ γρήγορα.

 

«Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ταλαιπωρία για τους περισσότερους από εμάς, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε ανθρώπους με χρόνιες καταστάσεις, όπως το άσθμα και η ΧΑΠ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Ed Tate, από το Τμήμα Χημείας του Imperial. «Ένα φάρμακο όπως αυτό θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ευεργετικό εάν δοθεί έγκαιρα σε λοίμωξη, για αυτό εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε μια εισπνεόμενη μορφή, έτσι ώστε να φτάνει γρήγορα στους πνεύμονες».

 

Ένα πρόσθετο όφελος για αυτήν την πιθανή θεραπεία είναι ότι η έναρξη της δράσης, στα δείγματα των κυττάρων, ήταν γρήγορη -εμποδίζοντας την εξάπλωση του ρινοϊού μόνο μία ώρα μετά την εισαγωγή της θεραπείας.

 

Το επόμενο στάδιο είναι να γίνουν μελέτες σε ζώα για να διαπιστωθεί εάν η θεραπεία έχει παρενέργειες που θα μπορούσαν να κάνουν επικίνδυνη τη χρήση της στους ανθρώπους.