NEA

Εφ' όλης της ύλης μίλησε ο Α. Ξανθός

Εφ' όλης της ύλης μίλησε ο Α. Ξανθός

Συνέντευξη παραχώρησε τις προηγούμενες μέρες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

 

Αναφερόμενος ο υπουργός στο θέμα του κυκλώματος παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων ανέφερε ότι οι έρευνες δεν θα σταματήσουν αλλά θα επεκταθούν και σε άλλα νοσοκομεία, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «στο χώρο της Υγείας, τα στραβά μάτια και η πολιτική προστασία στη φαυλότητα έχουν τελειώσει οριστικά».

Ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι τα κενά στον μηχανισμό ελέγχου και διαχείρισης των φαρμάκων επέτρεψαν ουσιαστικά ως ένα σημείο την παρανομία, ωστόσο «ήδη έχει ανατεθεί στην ΗΔΙΚΑ η ενσωμάτωση κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εντός των νοσοκομείων, που θα εμπεριέχει θεραπευτικά πρωτόκολλα και θα επιτρέπει την ηλεκτρονική επιτήρηση (monitoring) της παραγγελίας και τελικής διάθεσης των φαρμάκων, και ιδιαίτερα των ακριβών (…). Μόνο έτσι δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενών». Επίσης συμπλήρωσε ότι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος υγείας, η Αξιολόγηση (ΗΤΑ) και η διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων, τα κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα στο e-prescription, η εκπόνηση Μητρώων ασθενών, η κεντρικοποίηση προμηθειών κλπ. τα οποία δεσμεύτηκε να τα επιτύχει και να τα πραγματοποίησε,  θα θωρακίσουν περεταίρω το σύστημα διαχείρισης φαρμάκων και ασθενών.

Μιλώντας για την πρόσφατη συνάντηση του με τους Θεσμούς, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «αγκάθι» στην εξέλιξη της συζήτησης αποτελεί η «αναγκαία αύξηση του ορίου δαπανών του Συστήματος Υγείας», πιστεύει όμως ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές, δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια η αύξηση του ΑΕΠ, το claw back και οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα  βοηθήσουν θετικά στην κατεύθυνση αυτή. Στη συνέχεια ο Υπουργός τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση και η αυτή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποδεικνύουν ότι έχουν την επάρκεια και την αξιοπιστία να κλείσουν με κοινωνικά διαχειρίσιμο τρόπο όλες τις βασικές εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης και να βγάλουν οριστικά τη χώρα από την κρίση και τα Μνημόνια».

Στη συνέντευξη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση Novartis, για την οποία ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι «δεν θα θαφτεί, αλλά θα τελεσιδικήσει» με την επιστροφή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη.