ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Νέα πλατφόρμα αναζήτησης υπηρεσιών και δομών για την υγεία του μαστού στην Ελλάδα από το «Άλμα Ζωής»

Νέα πλατφόρμα αναζήτησης υπηρεσιών και δομών για την υγεία του μαστού στην Ελλάδα από το «Άλμα Ζωής»

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της έγκυρης πληροφόρησης και την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» δημιούργησε μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αναζήτηση υπηρεσιών και δομών για την υγεία του μαστού στην Ελλάδα.

Ποια ανάγκη καλύπτει η νέα πλατφόρμα

Για την κινητοποίηση των γυναικών έτσι ώστε να προβούν στον τυπικό προληπτικό τους έλεγχο –ανάλογα με την ηλικία τους, δεν επαρκεί μόνο το τι πρέπει να κάνουν, αλλά και το πού πρέπει να απευθυνθούν.
Ταυτόχρονα, στην περίπτωση που μια γυναίκα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, χρειάζεται να προβεί σε πληθώρα εξετάσεων και ιατρικών πράξεων που μέχρι τότε πιθανόν δεν είχε χρειαστεί να αναζητήσει.

 

Τώρα, σε ερωτήσεις όπως:

  • Σε ποια Νοσοκομεία στο Ηράκλειο Κρήτης μπορώ να κάνω τον προληπτικό μου έλεγχο;
  • Υπάρχει Νοσοκομείο με τμήμα PET/CT στη Θεσσαλονίκη;
  • Πού βρίσκεται το κοντινότερό μου Νοσοκομείο με ψηφιακό μαστογράφο;

…οι ενδιαφερόμενες βρίσκουν αμέσως και με ευκολία την απάντηση. 

 

Στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει συγκεντρωμένη και εύκολα προσβάσιμη η οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις δομές υγείας που αφορούν το μαστό είτε ως διαγνωστικές εξετάσεις είτε ως ιατρικές πράξεις.

Το Πρόγραμμα καταγραφής υπηρεσιών & δομών υγείας μαστού στην Ελλάδα

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα υλοποιείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» με σκοπό: 

  • Να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μία λεπτομερής καταγραφή των υπηρεσιών και των δομών υγείας μαστού, τόσο για τη γυναίκα που νοσεί, όσο και για κάθε γυναίκα σε επίπεδο πρόληψης.
  • Να αξιοποιηθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν, μέσω δημιουργίας μίας μηχανής αναζήτησης, έτσι ώστε καθένας να έχει εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία.
  • Να αξιοποιηθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο μαστού.

Η καταγραφή έχει ήδη προχωρήσει σε Πανελλαδικό επίπεδο περιλαμβάνοντας στοιχεία από Δημόσια Νοσοκομεία και Ιδιωτικές Κλινικές, ενώ συνεχώς εξελίσσεται.

 
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τα καθαρά έσοδα του Greece Race for the Cure®.

Η πλατφόρμα αναζήτησης

Η πλατφόρμα αναζήτησης δομών και υπηρεσιών για τον καρκίνο του μαστού είναι διαθέσιμη για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο στο website του Συλλόγου «Άλμα Ζωής»: https://www.almazois.gr/breast-health-facilities-search/  .

Η αναζήτηση μπορεί να γίνει σε απλά βήματα, βάσει περιοχής, βάσει εξέτασης ή ιατρικής πράξης που ενδιαφέρει τον κάθε χρήστη ή με βάση συγκεκριμένα Νοσοκομεία και Κλινικές.