ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

«Μπαλάκι» οι Μ.Ε.Θ. από το ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ

«Μπαλάκι» οι Μ.Ε.Θ. από το ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Για αναιτιολόγητη μεταφορά διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ από την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ κάνει λόγο το Σωματείο Ιατρών του ΕΚΑΒ, ενώ η λογική της απόφασης του υπουργείου φέρεται να υπαγορεύεται από το γεγονός ότι και τα δημόσια νοσοκομεία υπόκεινται στον επιχειρησιακό έλεγχο του ΕΚΕΠΥ.

 

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηματικά εγείρει η απόφαση του υπουργού Υγείας, με την οποία αφαιρεί τη διαχείριση των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) από την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ και τη μεταφέρει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ), κίνηση την οποία το Σωματείο Ιατρών του ΕΚΑΒ καταγγέλλει, χαρακτηρίζοντάς την «απροκάλυπτη, αναιτιολόγητη και με διαστροφή της πραγματικότητας».

 

Διαχείριση των ΜΕΘ: Μία κόντρα από το 2008

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, το 2008, η τότε διοίκηση του ΕΚΕΠΥ, με επικεφαλής τον Πάνο Ευσταθίου, είχε κάνει μία προσπάθεια να αναλάβει τη διαχείριση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, κάτι που τότε δεν έγινε. Ο τότε, πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου –ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος στο ΕΚΕΠΥ- είχε αντιδράσει άμεσα, υποβάλλοντας την παραίτησή του και καταγγέλλοντας την κίνηση της διοίκησης του ΕΚΕΠΥ ως εντελώς αυθαίρετη.

 

Εξηγήσεις ζητούν οι γιατροί του ΕΚΑΒ 

 

Απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας περιμένει το Σωματείο Ιατρών του ΕΚΑΒ και σχετικά με την απόφαση, απευθύνει τις παρακάτω ερωτήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

  1. Οι κλίνες ΜΕΘ πρέπει να διαχειρίζονται από υγειονομικό σχηματισμό ή από διοικητικό ? πολιτικό σχηματισμό;
  2. Για ποιο λόγο καταργείται η τεχνογνωσία και πείρα δεκαετιών στην διαχείριση κλινών ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ;
  3. Ο ελέγχων (ΕΚΕΠΥ) είναι δυνατόν να είναι και ελεγχόμενος (ΕΚΕΠΥ);
  4. Υπάρχει στο ΕΚΕΠΥ βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό (γνώστες γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες);
  5. Για ποιο λόγο αφαιρείται ένα κλινικό έργο του ΕΚΑΒ και εκχωρείται χωρίς καμία λογική στο μη υγειονομικό ΕΚΕΠΥ;
  6. ΠΟΙΟΣ θέλει να αποδυναμώσει και να ακρωτηριάσει το ΕΚΑΒ; Για ΠΟΙΟ λόγο και προς όφελος ΠΟΙΟΥ;

 

Ερώτηση προς το υπουργείο και από τους βουλευτές της ΝΔ

Το γεγονός ότι η διαχείριση των κλινών Μ.Ε.Θ στο Λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές της επικράτειας, γινόταν επί δεκαετίες με επιστημονικά άριστο τρόπο από το ανθρώπινο δυναμικό του Ε.Κ.Α.Β που κατάφερε να υπερβεί τα σοβαρά προβλήματα και τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας στη χώρα μας, επισημαίνουν σε σχετική ερώτησή τους ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, και ο Αν. Τομεάρχης Υγείας, Ιάσονας Φωτήλας, θέτοντας στον υπουργό τα ερωτήματα του Σωματείου Ιατρών του ΕΚΑΒ.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Αναιτιολόγητη μεταφορά διαχείρισης των κλινών Μ.Ε.Θ από την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ στο Ε.Κ.ΕΠ.Υ

 

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του Υπουργού Υγείας, με την οποία αφαιρεί την διαχείριση των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) από την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ και τη μεταφέρει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ). Η διαχείριση των κλινών Μ.Ε.Θ στο Λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές της επικράτειας, γινόταν επί δεκαετίες με επιστημονικά άριστο τρόπο από το ανθρώπινο δυναμικό του Ε.Κ.Α.Β που κατάφερε να υπερβεί τα σοβαρά προβλήματα και τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Μάλιστα, η σωστή διαχείριση έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο, τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τους πολίτες, γιατί έχει ως ευεργετική συνέπεια την καθημερινή σωτηρία ανθρώπινων ζωών, αξιοποιώντας στο έπακρο τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΚΑΒ και τους διατιθέμενους πόρους. Οι ιατροί και οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι γνώστες τόσο της τακτικής όσο και της επιχειρησιακής διαχείρισης κάθε συμβάντος, ιδίως αυτών με άμεσο κίνδυνο ζωής.

 

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Με βάση ποιο αιτιολογικό εκχωρείται η διαχείριση των Μ.Ε.Θ από το Ε.Κ.Α.Β – που έχει και την τεχνογνωσία και πείρα δεκαετιών – στο μη υγειονομικό Ε.Κ.ΕΠ.Υ;
  2. Ποιος πιστεύει ότι είναι ορθότερο να διαχειρίζεται τις κλίνες Μ.Ε.Θ; Ένας υγειονομικός σχηματισμός ή ένας διοικητικός, πολιτικός σχηματισμός που μπορεί πιο εύκολα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις;
  3. Υπάρχει στο ΕΚΕΠΥ η αναγκαία στελέχωση σε εξειδικευμένο προσωπικό (ιατροί, νοσηλευτές, διασώστες) ώστε να αναλάβει την εν λόγω αρμοδιότητα; Αληθεύουν οι καταγγελίες των εργαζομένων ότι πρόκειται να μετατεθεί προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β στο Ε.Κ.ΕΠ.Υ; Εάν αληθεύουν, ποιος ο λόγος να μετατεθούν και να μην ασκούν την αρμοδιότητα από τη θέση που βρίσκονται σήμερα;
  4. Είναι δυνατόν ο ελέγχων (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) να είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενος (Ε.Κ.ΕΠ.Υ);

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας                                         

Βασίλειος Οικονόμου