ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Πολιτιστική Εκδήλωση για τη διαχρονική αξία του Ιατρικού Τουρισμού

Πολιτιστική Εκδήλωση για τη διαχρονική αξία του Ιατρικού Τουρισμού

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Υγείας IMTJ Medical Travel Summit and Awards 2018, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και αποτελεί εφαλτήριο για το μέλλον του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας.

 

«Η Ιστορία της Ιατρικής από την Αρχαιότητα έως Σήμερα» ήταν το θέμα πολιτιστικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 22 Μαΐου, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει τη διαχρονική αξία του Ιατρικού Τουρισμού που ξεκίνησε στους αρχαίους χρόνους από την Ελλάδα,  να επισημάνει το πολιτισμικό πλαίσιο συγκρότησης της Ιατρικής και του Τουρισμού Υγείας, καθώς και να φέρει σε επαφή επαγγελματίες από τον κλάδο της Υγείας.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς και ομιλίες του Keith Pollard, Αρχισυντάκτη του IMTJ και Διοικητικού Διευθυντή της LaingBuisson International, ο οποίος αναφέρθηκε με παραδείγματα από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία στη γοητεία που ασκεί στους τουρίστες-θαυμαστές της Ελλάδας  η ιστορικότητα της χώρας μας και η φιλοσοφία της Ζωής, της Υγείας, του Έρωτα και του Θανάτου της Ελληνικής Αρχαιότητας.

Ο Πρόεδρος της Elitour, Γιώργος Πατούλης, συνδιοργανωτής του συνεδρίου υποδέχθηκε από ελληνικής πλευράς τους συνέδρους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Πλάκα, ως «ένα από τα πιο συμβολικά σημεία της Αθήνας»,  με τη θέα της Ακρόπολης να κυριαρχεί στις αισθήσεις και τις έννοιες που συνοδεύουν αυτές τις μοναδικές εικόνες, όπως πάθος, αγώνας, ελευθερία, δημοκρατία, επιστήμη. Κατά τον κ. Πατούλη, δεν είναι καθόλου τυχαίο που «εκατομμύρια ταξιδιωτών που διαρκώς αυξάνονται, επιλέγουν  να διασχίσουν τεράστιες αποστάσεις  και να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα  για να βρεθούν στην Αθήνα και την Ακρόπολη. Η θέα της και μόνο,  δείχνει να συμβάλλει στην ευφορία του εγκέφαλου, όπως δείχνουν οι έρευνες για την επίδραση της τέχνης και των μνημείων στις εγκεφαλικές περιοχές της χαράς». Και αυτό οι επισκέπτες της χώρας μας το «…αποτυπώνουν στα κοινωνικά δίκτυα …  όταν επιστρέφουν στη χώρα τους».

Το ζητούμενο  του Wellbeing Travel

«Η φιλοσοφία μας για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας της Ελλάδας είναι να αναδείξουμε τους πολλαπλούς παράγοντες που συνθέτουν αυτόν τον τόσο ευεξιακό τόπο, ώστε με τον Τουρισμό Υγείας να προσφέρουμε στους ταξιδιώτες ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό για την Υγεία τους ταξίδι, καθιστώντας μας «αναζωογονητικό» προορισμό» και μάλιστα, στη χώρα «…που ξεκίνησε η ίδια η Ιατρική, και ο Ιατρικός Τουρισμός για τον κόσμο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης, ο οποίος κλείνοντας την ομιλία του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί «και στους αυριανούς γιατρούς της διεθνούς κοινότητας, τους σημερινούς φοιτητές των διεθνών πανεπιστημίων της Ιατρικής, αλλά και της Κλασικής Ελλάδας, με τους οποίους θα θέλαμε να αλληλεπιδρούμε με αυτόν τον τρόπο, για ενισχύουμε και να αναβαθμίζουμε διαρκώς το δίκτυο του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας».

 

Ακολούθησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της ιατρικής από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μια σύντομη επίσκεψη στο χώρο του Μουσείου που στέγασε την πρώτη Ιατρική Σχολή της Ελλάδας και ολοκληρώθηκε στον όμορφο προαύλιο χώρο.