ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εκεί που ο εμβολιασμός από τον φαρμακοποιό πληρώνεται αδρά...

Εκεί που ο εμβολιασμός από τον φαρμακοποιό πληρώνεται αδρά...

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερη κουβέντα για το θέμα των εμβολιασμών μέσα από τα φαρμακεία και μάλιστα αυτήν την περίοδο είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.  Στη χώρα μας αυτό ουσιαστικά γίνεται παράνομα.

Μία μελέτη που διεξήχθη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, όπου το περιβάλλον της υγειονομικής περίθαλψης διαφέρει αρκετά από το δικό μας δείχνει ωστόσο πως ακόμη και εκεί, όπου ο πολίτης καλείται να πληρώσει και μάλιστα μεγάλα ποσά για να έχει αυτήν την υπηρεσία από το φαρμακείο, ο φαρμακοποιός βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για το ρόλο που μπορεί να παίξει στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Οι μύθοι σχετικά με το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο είναι συνηθισμένοι μεταξύ των ηλικιωμένων Αμερικανών. Παρά τις πολυάριθμες εκστρατείες δημόσιας υγείας, οι άνθρωποι που χρειάζονται αυτήν την ανοσοποίηση μπορεί να πιστεύουν ότι το ίδιο το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, ότι δεν χρειάζεται να ανοσοποιηθούν εάν έχουν ήδη πνευμονία ή ότι βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο γι’ αυτό το απειλητικό για τη ζωή μικρόβιο. Αυτές οι απόψεις βεβαίως είναι όλες λανθασμένες, επισημαίνει στην εισαγωγή σχετικού με το θέμα άρθρου του το PharmacyTimes. 

Και συνεχίζει. Ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου δεν φαίνεται να είναι δημοφιλής  σε ολόκληρη τη χώρα και σε πολλές αγροτικές περιοχές είναι πολύ χαμηλός. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Consultant Pharmacist εξετάζει το ενδεχόμενο τα φαρμακεία της κοινότητας να αυξήσουν τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου. Η μελέτη αυτή, που διεξήχθη από μια ομάδα παρόχων υγειονομικής περίθαλψης από το κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, υποδηλώνει ότι η ενίσχυση των προσπαθειών των φαρμακοποιών στις αγροτικές περιοχές θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, οι φαρμακοποιοί μπορούν να συνταγογραφούν και να χορηγούν εμβόλια βάσει συμφωνιών συνεργασίας για τη φαρμακευτική αγωγή (CDTA) ή να τα χορηγούν σύμφωνα με ιατρική συνταγή.

Αυτοί οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ποιοτική περιγραφική μελέτη παροχής αυτού του εμβολίου από φαρμακεία σε 2 αγροτικές επαρχίες της Ουάσιγκτον. Ήρθαν σε επαφή με όλα τα φαρμακεία (N = 10) τηλεφωνικά. Μεταξύ των 10 φαρμακείων, ο όγκος συνταγών κυμαίνεται από 300 έως 2500 συνταγές την εβδομάδα. Έξι από τα φαρμακεία παρείχαν εμβόλια.

Ανησυχώντας για το γεγονός ότι το οικονομικό θα μπορούσε να αποθαρρύνει την ανοσοποίηση, οι ερευνητές καθόρισαν πόσα άτομα θα μπορούσαν να αναμένουν να πληρώσουν για το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Διαπίστωσαν ότι τα φαρμακεία χρεώνουν μεταξύ $ 65 και $ 228 για το εμβόλιο PCV13 και μεταξύ $ 64 και $ 120 για το εμβόλιο PPSV23.

Όλα τα φαρμακεία προσέφεραν μη προγραμματισμένους εμβολιασμούς, στους οποίους οι ασθενείς μπορούσαν να πηγαίνουν και να εμβολιάζονται αμέσως. Ορισμένα φαρμακεία απαιτούσαν συνταγή από πάροχο προτού να χορηγήσουν πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τη φροντίδα.

Ορισμένα φαρμακεία δεν προσέφεραν εμβολιασμούς επειδή φοβόντουσαν ότι θα παρεμποδίσουν τις υπάρχουσες σχέσεις συνεργασίας με τους γιατρούς ή ότι θα έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στους γειτονικούς χώρους υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρουν τα εμβόλια. Τα φαρμακεία ανέφεραν επίσης τη διαθεσιμότητα εμβολίων στις τοπικές κλινικές και την έλλειψη πιστοποίησης.

Οι ερευνητές σημειώνουν στη μελέτη τους ότι ο εμβολιασμός μπορεί να ακολουθήσει ένα καταναλωτικό μοντέλο. Οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να τηλεφωνήσουν για να βρουν την καλύτερη τιμή.

Αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Τι δείχνουν; Ότι υπάρχουν κάποιοι κοινοί προβληματισμοί, αν και τα συστήματα υγείας και τα χαρακτηριστικά τους είναι τόσο διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ο ρόλος του φαρμακοποιού στο σύστημα υγείας είναι πολύ σημαντικός και αναγνωρίζεται και γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί όσο το δυνατό περισσότερο.