NEA

Κείμενο προτείνει ο ΙΣΑ να αναρτήσουν τα μέλη του στα ιατρεία τους

Κείμενο προτείνει ο ΙΣΑ να αναρτήσουν τα μέλη του στα ιατρεία τους

Ενημερωτικό κείμενο απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στους γιατρούς - μέλη του, το οποίο τους συνιστά να τυπώσουν και να αναρτήσουν στα γραφεία τους για την ενημέρωση των ασθενών τους για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το σύστημα παραπομπών.

Ειδικότερα, το ενημερωτικό κείμενο του ΙΣΑ αναφέρει τα εξής:

«To νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Υγείας το 2019, προβλέπει φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς και εμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη επιλογή γιατρού. Καθιερώνεται το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) που δεν επιτρέπει στον ασθενή να επισκεφθεί εξειδικευμένους γιατρούς εάν δεν πάρει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό που τον παρακολουθεί. Με το νέο σύστημα δημιουργείται ο.. «υπεργιατρός» οικογενειακός γιατρός και εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας, που γίνεται ανάρπαστο από τα υγειονομικά συστήματα των άλλων χωρών. Οι ασθενείς θα εγκλωβίζονται σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά θα εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υποβαθμίζει δραματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και είναι εις βάρος της Δημόσιας Υγείας. Ο Έλληνας ασθενής δεν είναι ασθενής δεύτερης κατηγορίας.

Ζητούμε ελεύθερη επιλογή γιατρού και πρόσβαση όλων των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας».