NEA

Με ενδιαφέροντα νέα επιστημονικά δεδομένα έρχεται το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας

Με ενδιαφέροντα νέα επιστημονικά δεδομένα έρχεται το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας

Η παιδική γυναικολογία, η -μέσω του εμβολιασμού- πρόληψη των καρκίνων που σχετίζονται με μόλυνση από τον ιό HPV, ο έλεγχος του εξαιρετικά υψηλού ποσοστού καισαρικών στη χώρα είναι από τα σημαντικά θέματα που αναδειχτούν στο Συνέδριο.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Με κύριο μέλημα την πλήρη ενημέρωση στις αλματώδεις εξελίξεις στον τομέα της Μαιευτικής - Γυναικολογίας αλλά και όλων των υποειδικοτήτων της, η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας (ΕΜΓΕ) διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε τρία χρόνια, το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας στις 31 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα εξαιρετικά υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος, το οποίο θα αποτελείται από Στρογγυλά Τραπέζια, Κλινικά Φροντιστήρια, Ελεύθερες και ηλεκτρονικά Αναρτημένες Ανακοινώσεις (e-Posters), αλλά και Δορυφορικά Συμπόσια και Διαλέξεις, Meet the Experts και άλλα. Οι διεθνούς φήμης Έλληνες και Ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές, θα μεταφέρουν σε όλους τους συμμετέχοντες το «Νέο Γίγνεσθαι» με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στη Μαιευτική Γυναικολογία και στις εξειδικεύσεις της.

 

Ρεκόρ τοκετών με καισαρική στη χώρα

Όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου της ΕΜΓΕ, με αφορμή το Συνέδριο, περίπου το 58% των τοκετών στην Ελλάδα γίνονται με καισαρική τομή (ποσοστό που δε γνώρισε καμία μείωση με την κρίση), όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 23% και το επιτρεπτό ποσοστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι μόλις 15%. Αυτό που τόνισαν οι ειδικοί είναι πως εκτιμάται ότι οι λόγοι για τους οποίους επιλέγεται η καισαρική συχνότατα δεν είναι ιατρικοί.

 

«Συνήθως είναι κοινωνικοί και όχι ιατρικοί οι λόγοι για τους οποίους οι Ελληνίδες δεν επιλέγουν το φυσιολογικό τοκετό», εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΜΓΕ, Καθηγητής Δ. Λουτράδης. «Η απουσία guidelines που ορίζουν να ακολουθείται μια συγκεκριμένη και ακριβής διαδικασία, προστατεύοντας τόσο τη μητέρα όσο και το νεογνό αλλά και το γιατρό από πιθανές αστικές ιατρικές ευθύνες, συχνά αναγκάζει τους γυναικολόγους να καταφεύγουν στην «αμυντική ιατρική», όπως χαρακτηρίζεται και να επιλέγουν την καισαρική αντί ενός φυσιολογικού τοκετού. Οι μητέρες και οι οικογένειες που αναμένουν το μωρό συχνά δε γνωρίζουν ή επιλέγουν την πιο «εύκολη και γρήγορη» οδό απόκτησης του βρέφους, ασκώντας πίεση στο γιατρό για μία καισαρική.

 

Εδώ και 6 περίπου μήνες, το ΚΕΣΥ και Υπουργείο Υγείας έχουν αναρτήσει online σχετικές οδηγίες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την εφαρμογή guidelines. Υπό το ίδιο σκεπτικό κινούμενη, και η ΕΜΓΕ ετοιμάζει τυχαιοποιημένη μελέτη παρέμβασης για τη μείωση των καισαρικών τομών στην Ελλάδα, με καταγραφή των λόγων για τους οποίους επιλέγεται η καισαρική. Το επόμενο διάστημα θα επιλεγούν τα νοσοκομεία και κέντρα της περιφέρειας που θα συμμετάσχουν στην μελέτη. Το συγκεκριμένο ζήτημα θα παρουσιαστεί αναλυτικά κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου.

 

Ανάπτυξη της παιδικής γυναικολογίας

Ο τομέας της «παιδική γυναικολογίας» εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην καλή γυναικολογική υγεία, «η οποία θα πρέπει να εκκινεί από τη γέννηση του παιδιού», ανέφερε ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Διευθυντής Κλινικής του Αρεταίειου, Ε. Δεληγεωρόγλου. Όπως εξήγησε ο Καθηγητής,  περιπτώσεις με αμφίβολα έξω γεννητικά όργανα σε νεογνά, απαιτούν άμεση διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση. Σημείωσε μάλιστα ότι στο Αρεταίειο, αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή 162 ανάλογες περιπτώσεις. Επίσης, γενετικά σύνδρομα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες –που είναι ευτυχώς σπάνια–απαιτούν στενή συνεργασία Παιδογυναικολόγου και άλλων ειδικοτήτων.

 

Εμβολιασμός κατά του ιού HPV

Επίσης, στο συνέδριο θα συζητηθεί το θέμα της πρόληψης -μέσω του εμβολιασμού- των καρκίνων που σχετίζονται με μόλυνση από τον ιό HPV, με μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, χωρίς ωστόσο να παραβλέπονται και οι άλλοι καρκίνοι (πέους, πρωκτού, στοματικής κοιλότητας κλπ) που σχετίζονται με τον ιό. Τονίζεται πλέον η ανάγκη εμβολιασμού και των αγοριών, για την καλύτερη προστασία του γενικού πληθυσμού, αν και δεν καλύπτεται το υψηλό κόστος, καθώς για τους άντρες δεν προβλέπεται ένταξη στον εθνικό εμβολιασμό. Για τις γυναίκες, η κάλυψη του κόστους προβλέπεται μέχρι την ηλικία των 18 ετών (όπου οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πιο αποτελεσματικός ο εμβολιασμός) συστήνεται ωστόσο η χορήγηση του εμβολίου στις γυναίκες και αργότερα στη ζωή τους έως την ηλικία των 45 ετών, έστω και αν δεν υπάρχει η ίδια μεγάλη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του ιού.

 

 

Ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιωτικές κλινικές, Ιατροί ΕΣΥ, Πανεπιστημιακοί και Ειδικευόμενοι είναι οι τέσσερις υποειδικότητες που συμμετέχουν στο Συνέδριο, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία «να ενημερωθούν για όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, αλλά και να συζητήσουν για όλα τα μείζονος σημασίας θέματα στους επίμαχους κλάδους», όπως αναφέρει ο κ. Δ. Λουτράδης, Πρόεδρος ΕΜΓΕ, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Α’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Νοσ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ.

 

Οι στόχοι του Συνεδρίου

  • H ενημέρωση πάνω στα νεότερα δεδομένα της ειδικότητας (κατευθυντήριες οδηγίες, ιατρική βασισμένη σε ενδείξεις) με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας στην καθημερινή μας πρακτική
  • Η εκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνικές
  • Η συνάντηση και η ανταλλαγή απόψεων με τους συναδέλφους σε επίμαχους τομείς
  • Η ευκαιρία βήματος στους νέους γιατρούς της ειδικότητας

 

Παρουσίαση νέων επιστημονικών δεομένων, που αφορούν στις τέσσερις υποειδκότητες της Μαιευτικής και Γυναικολογίας

  1. Νέα μέθοδος μη επεμβατικού προγενετικού ελέγχου
  • Παγώνοντας το χρόνο (η συνδρομή της κρυοσυντήρησης στην εξέλιξη της γονιμότητας)
  • Το Λαπαροσκοπικό περιβάλλον και η συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων. (αναφορά στην παρουσίαση του κ. M.Canis)
  • Η γνώση του γονιδιώματος (παρουσίαση του κ. St. Antonaraki)
  1. Έμφαση στην εκπαίδευση
  • Πώς μπορείς να γράψεις μία κλινική μελέτη
  • Εκπαίδευση ειδικευόμενων και η προσπάθεια consensus των ειδικών της Ευρώπης για ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
  1. Μείωση της αυξημένης τάσης των καισαρικών τομών στην Ελλάδα (μία πρωτοβουλία της ΕΜΓΕ)
  • Π.Ο.Υ. : Ανάλυση της καισαρικής στη χώρα
  • Παράγοντες που επηρεάζουν το πάγιο ποσοστό των καισαρικών τομών και προτάσεις για τη μείωσή τους
  • Η τυχαιοποιημένη μελέτη παρέμβασης της ΕΜΓΕ για την μείωση των καισαρικών τομών.

 

Η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ)

Ιδρύθηκε το 1975, από διακεκριμένους επιστήμονες, και σήμερα είναι η κορυφαία επιστημονική εταιρεία, με έντονη δράση τόσο στον Ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε μεγάλες επιστημονικές εκδηλώσεις, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο τον εκπαιδευτικό και ενημερωτικό της χαρακτήρα. Τα σημερινά ενεργά μέλη της ΕΜΓΕ ανέρχονται στα 1500, και αντιπροσωπεύουν όλες τις υποειδικότητες της Μαιευτικής και Γυναικολογίας (Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Γυναικολογική Ογκολογία, Εμβρυομητρική Ιατρική και Ουρογυναικολογία). Όραμα του ΔΣ, είναι η ΕΜΓΕ να παραμείνει πρωτοπόρος εταιρεία της Μαιευτικής και Γυναικολογίας δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την συνεχή επιμόρφωση των Μαιευτήρων Γυναικολόγων, οργανώνοντας μετεκπαιδευτικές επιστημονικές εκδηλώσεις, και προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης. Επίσης, κύριο μέλημα της ΕΜΓΕ είναι η αναμόρφωση του προγράμματος εκπαίδευσης των ειδικευομένων ιατρών. Σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα σε συνεργασία με την European Board and College of Obstetrics and Gynecology (EBCOG) έχει προτείνει στις κρατικές υπηρεσίες ένα ολοκληρωμένο πανελλήνιο σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης.