ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η ευρωπαϊκή κινητοποίηση για τους εμβολιασμούς, οι φαρμακοποιοί και η προσδοκία από το ελληνικό υπ. Υγείας

Η ευρωπαϊκή κινητοποίηση για τους εμβολιασμούς, οι  φαρμακοποιοί και η προσδοκία από το ελληνικό υπ. Υγείας

Γράφει ο κ. Δημήτρης Καραγεωργίου, Φαρμακοποιός,

πρώην Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

 

Στις Ιταλικές εκλογές του Μαρτίου η τότε υπουργός υγείας Beatrice Lorenzin είχε στηρίξει την προεκλογική της εκστρατεία στην πρόταση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών  των Ιταλών και κατ’ επέκταση όλων των περεπιδημούντων. Την πρόταση της αυτή την είχε μεταφέρει και σε επίπεδο ΕΕ. Η κ. Lorenzin στις προσπάθειές της για τους εμβολιασμούς είχε στηριχτεί σε όλους τους επαγγελματίες υγείας με έμφαση στους φαρμακοποιούς. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν απογοητευτικό για το κόμμα της αλλά η ίδια κατάφερε να επανεκλεγεί βουλευτής.

Το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών έφτασε σε υψηλή συζήτηση μεταξύ των συναρμόδιων επιτρόπων και μετά από ποικίλες εισηγήσεις  αποφασίστηκε κατ’ αρχήν να αναπτυχτούν 20 κοινές δράσεις για όλα τα Κράτη - Μέλη που να αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην αντιμετώπιση του περίεργου «κινήματος», του αντι-εμβολιασμού, στην αντιμετώπιση των ελλείψεων των εμβολίων και σε μια ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια των εμβολίων. Μια τέτοια δράση έγινε και στη χώρα μας, κάτι σαν προωθητική ενέργεια που είδαμε στις ειδήσεις.

Μέχρι στιγμής το Υπ. Υγείας της χώρας μας δεν φαίνεται να επιζητά την βοήθεια των φαρμακοποιών παρά τις συνεχείς εμφανίσεις και προσπάθειες του ΠΦΣ ιδίως σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Σε επίπεδο PGEU, από τον περασμένο Μάρτιο η συμμετοχή των φαρμακοποιών σαν βασική αμειβόμενη υπηρεσία είναι μέσα στους  σχεδιασμούς για την ανάπτυξη του νέου ρόλου του φαρμακοποιού των υπηρεσιών υγείας (review blu print). Στο κομβικό αυτό σημείο υπήρξε σημαντική η  παρέμβαση του ΠΦΣ. Η PGEU ζητά την συμμετοχή των φαρμακοποιών στις κοινές δράσεις που προαναφέρθηκαν και φυσικά πουθενά δεν αποκλείεται η βοήθειά τους.

Σημαντικό θέμα όμως που σχετίζεται με την αυξημένη προσοχή στην ασφάλεια των εμβολίων είναι το ενδεχόμενο αυξημένο κόστος το οποίο επωμίζονται τα Κράτη - Μέλη. Μπορεί κανείς να αντιληφθεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο του Επίτροπου Υγείας όσο και του Επίτροπου Μετανάστευσης περισσότερο για τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου.

Οι μελέτες για την ανταπόκριση πληθυσμών διαφορετικής προέλευσης και πολιτισμικής αντίληψης στους απαραίτητους εμβολιασμούς δεν φαίνεται να είναι εμπόδιο για τις παραγωγούς εταιρείες. Αρκεί κάποιος να πληρώνει το επιπλέον κόστος, όπου υφίσταται. Η πρόταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών συζητείται εν τω μεταξύ πάντα σε σχέση με την ασφάλεια τους τώρα και μεταξύ των μηχανισμών των Γενικών Διευθύνσεων. Ελπίζουμε ότι η PGEU παρακολουθεί το θέμα σε τεχνοκρατικό ρόλο και όχι μόνο ως συμμέτοχος σχεδιασμού νέας καμπάνιας για την αντιμετώπιση των αρνητών των εμβολιασμών.

Η ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας ο οποίος είναι Ευρωπαϊστής δίνει νέες ελπίδες και στο θέμα αυτό στην Ιταλία ότι θα υπάρξει συνέχεια στο έργο της κ. Lorenzin. Στη χώρα μας αναμένεται ακόμα ο υπ. Υγείας να ακουμπήσει και στους φαρμακοποιούς τουλάχιστον για τις 20 κοινές δράσεις, για τις ελλείψεις, για τα απαραίτητα υποχρεωτικά εμβόλια.