NEA

«Γνωρίζουμε τον Αιματολογικό Καρκίνο»: Επιστημονική Ενημερωτική Ημερίδα της ΕΛΛΟΚ

«Γνωρίζουμε τον Αιματολογικό Καρκίνο»: Επιστημονική Ενημερωτική Ημερίδα της ΕΛΛΟΚ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του 2018 διοργανώνει επιστημονική ημερίδα, το Σάββατο 2 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα και με την επιλογή αυτή επιχειρείται να αναδειχτεί η δυναμική της περιφέρειας, να δοθεί στους πολίτες της περιοχής η δυνατότητα να συμμετάσχουν, να ακουστούν, να μοιραστούν τα βιώματα και τις γνώσεις τους. 

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των στελεχών των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, η ανταλλαγή εμπειριών, η καλλιέργεια συνεργασιών και η μεταλαμπάδευση και στη συνέχεια διάχυση της πληροφόρησης στον πληθυσμό σε τοπικό επίπεδο, αποτέλεσαν επίσης ουσιαστικά κίνητρα για την πραγματοποίηση της Ημερίδας στη Θεσσαλονίκη.  

 

Αιματολογικοί καρκίνοι

Με τον όρο αιματολογικός καρκίνος αναφερόμαστε σε κακοήθειες του αίματος, οι οποίες είναι συνήθως άγνωστης αιτιολογίας. Υπολογίζεται ότι οι μορφές αιματολογικού καρκίνου αποτελούν περίπου το 10% όλων των νεοπλασιών και χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων τα οποία συχνά εκτός του μυελού των οστών, επηρεάζουν και άλλα ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, ο σπλήνας, οι λεμφαδένες. Οι συχνότερες μορφές του είναι οι Λευχαιμίες, οι οποίες προέρχονται συνήθως από το μυελό των οστών, τα Λεμφώματα από τους λεμφαδένες και τα Μυελώματα από τα πλασματοκύτταρα του μυελού των οστών. Αποτελούν δε  κατηγορίες κακοήθων νεοπλασμάτων του αιμοποιητικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συγκρίνοντας τις δεκαπέντε συχνότερες μορφές καρκίνου, η λευχαιμία ήταν η 8η αιτία θανάτου από κάποια μορφή καρκίνου το 2012 , και η 11η συχνότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι ζουν με λέμφωμα και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 360.000 νέες περιπτώσεις, ενώ πεθαίνουν περίπου 200.000 άτομα.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι, κάθε χρόνο, εμφανίζονται περίπου 1400 νέες περιπτώσεις λευχαιμίας, 2500 περιπτώσεις λεμφωμάτων και 400 πολλαπλού μυελώματος.

 

Συνήθως ο αιματολογικός καρκίνος προσβάλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο η Οξεία Λεμφογενής Λευχαιμία είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία.

Οι Αιματολογικοί καρκίνοι έχουν γενικότερα υψηλή συχνότητα εμφάνισης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το IARC (2015), παρατηρείται αυξητική τάση παγκοσμίως στη συχνότητα εμφάνισης, καθώς από τις 165.000 νέες περιπτώσεις ετησίως, ο αριθμός έχει ανέβει σε 215.000 περιπτώσεις για παιδιά 14 ετών και μικρότερα και σε 85.000 νέες περιπτώσεις για παιδιά ηλικίας 15 – 19 ετών.

 

Για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που θέτει ο αιματολογικός καρκίνος, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συνεργάζεται στενά με το Σύλλογο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», με τον οποίο έχουν ήδη αναπτυχθεί επί μέρους δράσεις με αρκετά από τα μέλη μας. Η νέα αυτή συνεργασία αποτελεί για την ΕΛΛΟΚ γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, καθώς έχει σκοπό να δημιουργήσει σειρά νέων δράσεων σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ώστε να λάβουν ενημέρωση οι τοπικές κοινωνίες για τον αιματολογικό καρκίνο, καθώς και για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, θα δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για την αξία της εθελοντικής Δωρεάς Μυελού των Οστών, ώστε να γίνουν και οι ίδιοι κοινωνοί της ιδέας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο

Η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου κάθε χρόνο και φέτος η Κυριακή  3 Ιουνίου, έχει καθιερωθεί σε όλο κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο. Είναι μια ημέρα γιορτής για όσους έχουν επιβιώσει, ενθάρρυνσης για όσους διαγνώσθηκαν πρόσφατα,  συνάντησης υποστήριξης, αγάπης και φροντίδας για τις οικογένειες, και ενημέρωσης του κοινού. Την Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα τιμήσουν τους επιβιώσαντες και θα δείξουν στον κόσμο ότι η ζωή μετά μια εμπειρία καρκίνου μπορεί να είναι πολύ καλύτερη από πριν, ακόμη και να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα, να γίνει έμπνευση για άλλους. 

 

 Η Επιστημονική Ημερίδα για τον Αιματολογικό Καρκίνο, πραγματοποιείται με την Αιγίδα των:

  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • Δήμος Θεσσαλονίκης
  • Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
  • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας

Η Επιστημονική Ημερίδα για τον Αιματολογικό Καρκίνο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή Διακεκριμένων Ελλήνων Επιστημόνων και θα μεταδίδεται ζωντανά (Livestreaming) μέσω διαδικτύου από τη σελίδα του Facebook της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Κάνοντας like στη σελίδα της ΕΛΛΟΚ μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την ημερίδα). Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας της Ημερίδας στο site της ΕΛΛΟΚ.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ.

Το DailyPharmaNews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της ημερίδας.