NEA

30 και 31 Μαΐου η 2η Διημερίδα Κοινοτικής Νοσηλευτικής - Δημόσιας Υγείας & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας

30 και 31 Μαΐου η 2η Διημερίδα Κοινοτικής Νοσηλευτικής - Δημόσιας Υγείας & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας

Ο σημερινός πληθυσμός των ατόμων άνω των 60 ετών είναι 962 εκατομμύρια παγκοσμίως. Σε σχέση με το 2017 το ποσοστό αυτών των ατόμων  αναμένεται να διπλασιαστεί το 2050 και να τριπλασιαστεί ο 2100. (UN, Department of Economic and Social Affairs Population Division, 2017). Αυτά τα στοιχεία οδηγούν σε μία ανησυχητική εικόνα μίας σταθερής αναπόφευκτης αύξησης συγκεκριμένων σχετιζόμενων με τo γήρας ασθενειών. Οι γηράσκουσες κοινωνίες αποτελούν μία σημαντική πρόκληση για την ΠΦΥ και την Κοινοτική Νοσηλευτική καθώς νόσοι που συνδέονται με την γήρανση όπως το Alzheimer, έχουν ευρείες συνέπειες για τις υπηρεσίες υγείας αλλά και για τις κοινωνίες. Η πρόκληση βρίσκεται λοιπόν στο να βρει βιώσιμες λύσεις η ΠΦΥ για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την γήρανση του πληθυσμού.

Σε αυτές τις βιώσιμες λύσεις αναφέρεται η ομιλία της κ. Μαριάννας Μαντζώρου, RN, MSc, PhD, Λέκτορος εφαρμογών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο πλαίσιο των εργασιών της 2ης Διημερίδας Κοινοτικής Νοσηλευτικής – Δημόσιας & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με θέμα «Η Συμβολή της Κοινοτικής Νοσηλευτικής στην Προαγωγή της Δημόσιας Υγείας: Τάσεις και Προοπτικές» (30 και 31 Μαΐου) την οποία διοργανώνει το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης Ι, (Αγίου Σπυρίδωνος 28, Αιγάλεω).

Σύμφωνα με την κ. Μαντζώρου «η πρόληψη, η αποκατάσταση, η βελτίωση της παροχής φροντίδας υγείας, η ενδυνάμωση των ατόμων ώστε να παραμείνουν ενεργά και ανεξάρτητα για μεγαλύτερο διάστημα είναι οι κυριότερες περιοχές στις οποίες πρέπει να επενδύσουμε ώστε να υποστηρίξουμε ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της κοινότητάς τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας αυτού που ο ΠΟΥ (WHO) αποκαλεί φιλικά προς την ηλικία περιβάλλοντα π.χ. την προσαρμογή του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος στις ποικίλες ανάγκες όλων των γενεών (The Covenant on demographic change, 2015)».

Με στόχο την υγιή γήρανση, και δεδομένου των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινοτικοί νοσηλευτές στο να αλλάξουν μια ευρεία γκάμα συμπεριφορών πρέπει, σύμφωνα με την κ. Μαντζώρου να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνει ένας έστω μικρός αριθμός αλλαγών στον τρόπο ζωής μέσω ποικίλων τεχνικών σε μία ευρεία ηλικιακή γκάμα. Η προσαρμογή παρεμβάσεων που θα ενσωματώνουν κλασσικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις σε εξατομικευμένη προσέγγιση όπως η τεχνολογία mHealth, και οι περιβαλλοντικές προσεγγίσεις σε επίπεδο πληθυσμών που στοχεύουν στην τροποποίηση των επιλογών του ατόμου θα έχουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας. Ήδη, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρονται καλές πρακτικές που δίνουν την δυνατότητα στους ηλικιωμένους να ζήσουν με ασφάλεια, για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται στο σπίτι τους και να διατηρήσουν τις σωματικές, κοινωνικές και γνωστικές ικανότητες ώστε να αναβληθεί η σχετιζόμενη με το γήρας αδυναμία και εξάρτηση. Όπως και σε άλλες χώρες στον κόσμο, οι επαγγελματίες υγείας της ΠΦΥ στην Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπίσουν την γήρανση του ελληνικού πληθυσμού αρκεί να αναγνωρίσουν τις στρατηγικές που χρειάζεται να υιοθετήσουν καθώς και τις παροχές που πρέπει να δοθούν ώστε να δημιουργήσουν μια φιλική προς τους ηλικιωμένους κοινωνία για σήμερα αλλά και για το μέλλον».

Εδώ μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα της διημερίδας που τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.