ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο: Να λάβει μόνιμο χαρακτήρα ζητούν τα κόμματα

Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο: Να λάβει μόνιμο χαρακτήρα ζητούν τα κόμματα

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Πρόταση για Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή, απηύθυναν όλα τα κόμματα στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, την οποία ο τελευταίος αποδέχθηκε και θα μεταφέρει στον πρόεδρο της Βουλής.

 

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 29 Μαΐου, συνεδρίασε στο υπουργείο Υγείας, για πρώτη φορά, η Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο, που σύστησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με αντικείμενο να εξεταστούν όλα τα θέματα του κλάδου, να συζητηθούν οι προοπτικές της επόμενης ημέρας, να κατατεθούν οι απόψεις όλων των πλευρών, προκειμένου να σχεδιαστεί μία Εθνική Στρατηγική για το φάρμακο, κάτι που επιθυμούν όλες οι φαρμακοβιομηχανίες.

 

Κατά τη συνεδρίαση, όλες οι πλευρές πρότειναν τη σύσταση μόνιμης κοινοβουλευτικής διακομματικής επιτροπής, καθώς με την προοπτική της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημονιακό Πρόγραμμα, αποτελεί ανάγκη να τεθεί το θέμα του φαρμάκου στις σωστές του βάσεις και να ανασχεδιαστεί η ανάπτυξη του κλάδου.

 

Ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία, κατά την πρώτη σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής στο υπουργείο Υγείας, υποστήριξε ένθερμα τη σύσταση μόνιμης κοινοβουλευτικής διακομματικής επιτροπής, με κύριο θέμα την επεξεργασία πολιτικών φαρμάκων σε σταθερή βάση και με συστηματικό τρόπο.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας κ.  Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η Νέα Δημοκρατία, συμμετέχοντας σήμερα στη διακομματική επιτροπή για τη φαρμακευτική πολιτική του υπουργείου Υγείας, πρότεινε τη σύσταση μόνιμης κοινοβουλευτικής διακομματικής επιτροπής, με κύριο θέμα την επεξεργασία πολιτικών φαρμάκων σε σταθερή βάση και με συστηματικό τρόπο.

 

Στόχος της επιτροπής θα είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου για την ανάδειξη του φαρμάκου ως άξονα της δημόσιας υγείας, του εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών υγείας και της ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε μία νέα αναπτυξιακή φάση».