ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ερευνητική ομάδα φαρμακοποιών ανέπτυξαν νέο όπλο στη μάχη κατά της πολυανθεκτικής φυματίωσης

Ερευνητική ομάδα φαρμακοποιών ανέπτυξαν νέο όπλο στη μάχη κατά της πολυανθεκτικής φυματίωσης

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Η αντιμικροβιακή αντοχή αυξάνεται παγκοσμίως. Αυτό γίνεται πρόβλημα για μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση, καθώς υπάρχουν λίγες δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση τέτοιων ασθενειών. Φαρμακοποιοί στο πανεπιστήμιο Martin Luther του Halle-Wittenberg (MLU) βρήκαν έναν τρόπο να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα ενός κοινού φαρμάκου κατά της φυματίωσης ενώ παράλληλα να μειώσουν την αντίσταση σε αυτό. Η ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τις τελευταίες της εξελίξεις στο διεθνές περιοδικό Molecules.

Η φυματίωση (TB) είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από το βακτηρίδιο Mycobacterium tuberculosis και επηρεάζει συχνά την αναπνευστική οδό. Η ΤΒ συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. «Όμως, τα βακτηρίδια αναπτύσσουν όλο και περισσότερο αντίσταση στα κοινά αντιβιοτικά», λέει ο καθηγητής Andreas Hilgeroth από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής του MLU. Εάν ένας ασθενής δεν ανταποκρίνεται στην τυπική θεραπεία, απαιτούνται ισχυρότερες ουσίες, οι οποίες μερικές φορές συνοδεύονται από ισχυρότερες παρενέργειες. Αλλά τα βακτήρια μπορούν επίσης να γίνουν ανθεκτικά σε αυτά τα ισχυρότερα αντιβιοτικά. Εάν ένα βακτηριακό στέλεχος είναι ανθεκτικό σε αρκετά αντιβιοτικά, τότε μιλάμε για πολυ-ανθεκτική φυματίωση. Το 2016, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε 490.000 περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, οι ερευνητές από το Halle-Wittenberg ακολούθησαν μια εναλλακτική προσέγγιση: Αντί να αναπτύξουν μια νέα δραστική ουσία, αναζήτησαν έναν τρόπο βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων φαρμάκων. Τα βακτηρίδια φυματίωσης υπερασπίζονται τον εαυτό τους απέναντι στα αντιβιοτικά με την άντληση των θεραπευτικών ουσιών από το εσωτερικό των κυττάρων τους προτού μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ. «Αν αυτός ο μηχανισμός άντλησης μπλοκαριστεί ή τουλάχιστον εμποδιστεί μέσα στα βακτήρια, αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που κυκλοφορούν σήμερα», προσθέτει ο Hilgeroth. Οι φαρμακοποιοί ανέπτυξαν ένα νέο χημικό μόριο, το ένωσαν με συμβατικά αντιβιοτικά κατά της φυματίωσης και έλεγξαν την αποτελεσματικότητά του. Ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι η ένωση επιτυγχάνει πολύ καλά αποτελέσματα με το αντιβιοτικό ισονιαζίδη και εμποδίζει τον μηχανισμό άντλησης στα βακτηρίδια. «Αυτό βελτιώνει τις επιπτώσεις της ισονιαίδης», καταλήγει ο Hilgeroth.

Η φυματίωση είναι μια από τις πιο συχνές μολυσματικές ασθένειες παγκοσμίως και συχνά αποδεικνύεται μοιραία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 1,6 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο το 2016.

 

Πηγή:Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg