ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Στο προσκήνιο ο ρόλος του φαρμακοποιού με τηλεοπτικό σποτ από τον ΠΦΣ

Στο προσκήνιο  ο ρόλος του φαρμακοποιού με τηλεοπτικό σποτ από τον ΠΦΣ

Ένα έξυπνο τηλεοπτικό σποτ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την ιδιαίτερη σχέση του πολίτη με τον φαρμακοποιό του

 

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με μία έξυπνη επικοινωνιακά κίνηση που επενδύει στην πολύτιμη σχέση που μέσα στο βάθος του χρόνου έχει χτίσει ο φαρμακοποιός με τον πολίτη – ασθενή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  προχώρησε στην υλοποίηση ενός τηλεοπτικού σποτ με τίτλο «Φαρμακοποιός, ο δικός σου άνθρωπος».

Κατά τη διάρκεια των 24 δευτερολέπτων του τηλεοπτικού σποτ ακούγονται φωνές αντρικές και γυναικείες που αναφέρονται πολύ σύντομα σε κάποιον γνωστό τους ή φίλο τους καλύτερα, πάντως σε κάθε περίπτωση σε ένα πολύ οικείο τους πρόσωπο, το οποίο και αποκαλούν με το μικρό όνομά του όνομα, το οποίο βρίσκεται δίπλα τους  με κάποιο τρόπο στην καθημερινότητά τους, όποτε τον χρειαστούν. Τα ονόματα αυτών των ανθρώπων εμφανίζονται ένα – ένα στην οθόνη καθώς κάποιος ή κάποια ακούγεται να επεξηγεί με μία φράση τον πολύτιμο ρόλο που έχουν. 

«Ευτυχώς έχω τον Φώτη απέναντι» αναφέρει μία γυναικεία φωνή, για να της απαντήσει μία ανδρική «εγώ την Άννα για τα δύσκολα» και σιγά σιγά να αρχίσει να ξετυλίγεται το εμπνευσμένο σενάριο που προσπαθεί μέσα σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα να αποκαλύψει τη δυνατή αυτή σχέση που κρύβεται μεταξύ πολίτη και φαρμακοποιού.

 «Η Ρούλα με έχει σώσει με τις συμβουλές της». «Κάθε πρωί ο Μάνος μου παίρνει την πίεση». «Αν χρειαστεί να κάνω ένεση, στην Αντιγόνη». «Ο Κώστας μου έδειξε πώς να μετράω το σάκχαρό μου». «Ο Ορέστης μέρα νύχτα δίπλα μου». Ο Παύλος, η Όλγα, ο Ιάκωβος , ο Οδυσσέας, η Στέλλα και όλα αυτά τα ονόματα στο τέλος μαζεύονται για να δημιουργήσουν ως ένα αρκτικόλεξο με πράσινα γράμματα –το χρώμα των φαρμακοποιών αλλά  και της ελπίδας, τη λέξη «ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ» αποκαλύπτοντας την κοινή ιδιότητα όλων αυτών των ονομάτων για τα οποία οι πολίτες/ασθενείς κουβεντιάζουν αναγνωρίζοντας το σημαντικό τους ρόλο.

Σημειολογικά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Κρατάμε για παράδειγμα ότι  η πρώτη λέξη που ακούγεται κατά τη διάρκεια του σποτ είναι η λέξη «ευτυχώς» από μία γυναικεία φωνή και αυτό έχει τη σημασία του καθώς οι γυναίκες είναι εκείνες που κατά κύριο λόγο επισκέπτονται τα φαρμακεία.

Μέσα από το σποτάκι αναδεικνύονται αιτήματα των φαρμακοποιών που έχουν σχέση με το ρόλο που έχουν και πρέπει να έχουν στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι μόνο το ότι ο φαρμακοποιός είναι ο δικός σου άνθρωπος αλλά και το ότι γιατί είναι ο δικός σου άνθρωπος.

Η συνομιλία των πολιτών για την αξία του φαρμακοποιού βγάζει αυτό που οι φαρμακοποιοί φωνάζουν, την αναγνώριση. Δεν είναι κάτι κρυφό, όλοι το λένε και το συζητούν μεταξύ τους. Ο Φαρμακοποιός είναι «απέναντι», κι «ευτυχώς», είναι παντού σε κάθε χωριό της χώρας. «Μέρα – νύχτα δίπλα» «για τα δύσκολα», για «να σώσει με τις συμβουλές» του και το έχει κάνει και πολλοί άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό και το συζητούν.

Είναι ο άνθρωπος ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες που μολονότι δεν είναι αναγνωρισμένες από την πολιτεία –και υπ’ αυτήν την έννοια είναι παράνομες- αναγνωρίζονται ως πολύτιμες από τους πολίτες. «Κάθε πρωί ο Μάνος μου παίρνει την πίεση». «Αν χρειαστεί να κάνω ένεση, στην Αντιγόνη». «Ο Κώστας μου έδειξε πώς να μετράω το σάκχαρό μου».

Το τηλεοπτικό σποτ είναι πετυχημένο γιατί πολύ απλά λέει τα πράγματα με το όνομά τους και σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να βγουν μπροστά ξέροντας ότι έχουν σύμμαχο τον πολίτη ο οποίος τόσα χρόνια εισπράττει πολύτιμες δωρεάν υπηρεσίες που ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Για να δείτε το τηλεοπτικό σποτ πατήστε εδώ