NEA

«Οι Ρευματοπάθειες στον 21ο αιώνα»: Επιστημονική Εκδήλωση της «ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ»

«Οι Ρευματοπάθειες στον 21ο αιώνα»: Επιστημονική Εκδήλωση της «ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ»

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Από 1 έως 3 Ιουνίου 2018, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος αναλύει το προφίλ των Ρευματοπαθειών, σε Επιστημονική Εκδήλωση στο Βόλο.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, Χαράλαµπος Μπερµπερίδης, μιλώντας για το Ετήσιο Κλινικό Συµπόσιο Ρευµατολογίας «Εαρινές Ηµέρες Ρευµατολογίας 2018», διευκρινίζει ότι το Συµπόσιο διατηρεί τον κλινικό χαρακτήρα, με «μαθήµατα που µεταφέρονται µε αµεσότητα στην καθηµερινή κλινική πράξη» και την παρουσίαση «σύγχρονων και εφαρµοσµένων γνώσεων σε κλινικό επίπεδο», ενώ τονίζει ότι «η επεξεργασία και η µεταφορά της γνώσης σε πρακτικό επίπεδο απαιτεί εµπειρία».

Οι Ρευματικές Παθήσεις

Προσβάλλουν όλες τις ηλικίες -όχι μόνο τους ηλικιωμένους- και συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα, ενώ εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα οδηγούν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Μπορεί να έχουν εκδηλώσεις από άλλα όργανα, όπως το δέρμα, τους πνεύμονες, τα αγγεία, το αίμα, το έντερο κλπ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη χώρα μας:

  • σε 3.000.000 περίπου ανέρχονται οι Ρευματοπαθείς
  • το 13% από αυτούς πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα,
  • το 11% από Οσφυαλγία,
  • το 4,8% από Αυχεναλγία,
  • το 4,5% από Οστεοπόρωση και
  • το 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα,
  • 1 στα 1.000 παιδιά πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα

 

 

Ρευματικές Παθήσεις: Ένας εχθρός άγνωστης αιτιολογίας

Στις περισσότερες περιπτώσεις των ΡΠ η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κλπ), και τα μικρόβια φαίνεται να συμβάλλουν στη παθογένεση των ΡΠ ενώ τα γονίδια παίζουν ρυθμιστικό ρόλο και όχι άμεσο ρόλο. 

Στην Ελλάδα, οι ΡΠ αποτελούν -μεταξύ όλων των νοσημάτων- την πρώτη κατά σειρά αιτία χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%), ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία λόγω της πολύχρονης  οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

 

photo

 

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.tosomasoumilaei.gr