ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Θύελλα αντιδράσεων της αντιπολίτευσης μετά την τροπολογία για τις προσλήψεις στην Υγεία

Θύελλα αντιδράσεων της αντιπολίτευσης μετά την τροπολογία για τις προσλήψεις στην Υγεία

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η τροπολογία του υπουργείο Υγείας, που αφορά προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (πλην γιατρών) με συνοπτικές διαδικασίες και ελαστικούς ελέγχους, η οποία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που μιλούν για ρουσφετολογική διάταξη.

 

Πιο συγκεκριμένα, στη διάταξη ορίζεται ότι εφεξής η επιλογή προσωπικού θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικών καταλόγων που θα τηρούνται στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, ενώ η κατάταξη των υποψηφίων θα γίνεται «με κριτήρια και μοριοδότηση ανάλογα με αυτά του ΑΣΕΠ».

 

Επίσης, επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση ότι «με τον τρόπο αυτόν θα επιταχυνθεί η διαδικασία προσλήψεων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες και άμεσες ανάγκες του δημόσιου συστήματος Υγείας».

 

Β. Οικονόμου: Η κυβέρνηση δρομολογεί ρουσφετολογικές προσλήψεις στην Υγεία

 

Με αφορμή την τροπολογία της Κυβέρνησης ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κάνει λόγο για προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να ικανοποιήσει την κομματική του πελατεία, με αφορμή που.

 

«Με τροπολογία που κατέθεσε εσπευσμένα η Κυβέρνηση, επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο σε ρουσφετολογικές προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (πλην των ιατρών) στα νοσοκομεία της χώρας», δήλωσε ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου.

 

«Ικανοποιούν την κομματική τους πελατεία»

«Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με προφανή σκοπό την ικανοποίηση της κομματικής της πελατείας, νομοθετεί πλέον την επιλογή του προσωπικού μέσω ηλεκτρονικών καταλόγων που θα τηρούνται στις Υγειονομικές Περιφέρειες, καταργώντας ουσιαστικά τον ΑΣΕΠ!

 

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ δε δίστασαν -ούτε στον τομέα της Υγείας- να θέσουν σε εφαρμογή την επιχείρηση δημιουργίας κομματικού κράτους. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν πρόκειται να ανεχθεί προσλήψεις από το παράθυρο και θα συνεχίσει σταθερά να υπερασπίζεται την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, τόσο στην Υγεία όσο και σε όλη τη δημόσια διοίκηση».

 

 

Κ. Μπαργιώτας: Η «φάμπρικα» περνάει και στην Υγεία

 

Ούτε ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΔΗΣΥ, Κώστας Μπαργιώτας, φαίνεται να πείθεται από το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες και άμεσες ανάγκες του δημόσιου συστήματος Υγείας και κατηγορεί την κυβέρνηση για «φάμπρικα, η οποία μπήκε σε εφαρμογή με την προκήρυξη συμβασιούχων των ΟΤΑ και περνάει και στην Υγεία».

 

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο κ. Μπαργιώτας αναφέρει ότι «η κατάργηση του ελέγχου από τριμελή επιτροπή για το διορισμό του επικουρικού προσωπικού, καθώς εφεξής η αρμοδιότητα αυτή περνά αποκλειστικά στους διοικητές των ΥΠΕ, διαλύει κάθε έννοια νομιμότητας και αξιοκρατίας». Αυτό που τονίζει ο βουλευτής Λάρισας είναι ότι με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνεται άμεσα ως επικουρικός και να αμείβεται όποιος έχει μέσο και όποιος καταθέσει ψευδή στοιχεία και δικαιολογητικά. Στη συνέχεια όταν και αν το ΑΣΕΠ διατάξει την απόλυσή του, αποχωρεί χωρίς συνέπειες και με μπόνους την προϋπηρεσία. Αυτό συμβαίνει επειδή το ΑΣΕΠ αποκτά πλέον δευτερεύοντα ρόλο, καθώς θα επεμβαίνει στη διαδικασία μόνο μετά από σχετική ένσταση, άρα σε δεύτερο χρόνο μετά το διορισμό.

 

Γενικότερα, από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης διατυπώνονται επικριτικά σχόλια για την τροπολογία και το γεγονός ότι ανοίγει παράθυρο διορισμού σε όποιον καταθέτει ψευδή δικαιολογητικά και όποιον έχει μέσο.

 

 

Π. Πολάκης: Ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες

 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, εξέδωσε μετά το θόρυβο που προκάλεσε η τροπολογία, σχετικό δελτίο Τύπου, επιμένοντας στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε να αντιμετωπιστούν τα κενά στο ΕΣΥ. «Με αισθήματα ικανοποίησης και ευθύνης συνεχίζουμε τη μάχη για μια δημόσια Υγεία αντάξια των κόπων και των θυσιών των πολιτών, ως αντιστάθμισμα ανακούφισης από τα σκληρά μέτρα που έπληξαν τον λαό...» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Πολάκης.