NEA

Σημαντική η απώλεια του Νίκου Χούλη, Ομότιμου Καθηγητή Φαρμακευτικής για το χώρο του φαρμάκου

Σημαντική η απώλεια του Νίκου Χούλη, Ομότιμου Καθηγητή Φαρμακευτικής για το χώρο του φαρμάκου

 Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σημαντική απώλεια για το χώρο του φαρμάκου ο θάνατος του Ομότιμου Καθηγητή Φαρμακευτικής Νικόλαου Χούλη ο οποίος πρόσφατα μάλιστα είχε τιμηθεί από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της αυτοφροντίδας στη χώρα μας.

O Nικόλαος Χούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1958 αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Chelsea School of Pharmacy στο Λονδίνο, όπου το 1964 εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Beckett.

Από το 1965-1979 διετέλεσε καθηγητής Φαρμακευτικής στα Πανεπιστήμια του Χιούστον και της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ και στη συνέχεια επέστρεψε ως Τακτικός καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας στο Τμήμα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου διετέλεσε και πρόεδρος για οκτώ χρόνια.

Από το 1973-1987 υπήρξε σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization,WHO) σε θέματα φαρμάκων, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και ρόλο συμβούλου στο υπουργείο Υγείας της Ελλάδας. Από το 1988 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρίας, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας και πρόεδρος του Ριζαρείου Ιδρύματος.

Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 1989-1993 διετέλεσε πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Φαρμακευτική Εκπαίδευση στην Ευρώπη (European Union Committee on Pharmacy Education) και την ίδια περίοδο υπήρξε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων (Committee for Proprietary Medicinal Product, CPMP), που είναι πρόδρομη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA). Επίσης, ο Καθηγητής Χούλης θήτευσε επί είκοσι δυο χρόνια (1980-2002) ως πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας (Ε.Φ.Ε).

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 24 βιβλία και κεφάλαια βιβλίων, καθώς και 160 επιστημονικές εκδόσεις, ενώ έχει τιμηθεί δύο φορές (τα έτη 1966 και 1971) με το Lederle Pharmacy Faculty Award.

Ο Νικόλαος Χούλης, όπως προαναφέρθηκε ήταν ένας από τους ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοφροντίδας στη χώρα μας και συνέβαλλε στη σύνθεση της πρώτης λίστας μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που είχε διοργανώσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) με θέμα «Ευρωπαϊκό Πανόραμα: Αυτοφροντίδα και ο συμβουλευτικός ρόλος του Φαρμακοποιού» στην Αίγλη Ζαππείου στις 21 Απριλίου ο ΕΦΕΧ τον τίμησε αναγνωρίζοντας το σημαντικό του αυτό ρόλο.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ κ. Βασίλης Σερέτης μιλώντας για τον Νίκο Χούλη ανέφερε πως μία τέτοια ιστορική για τον κλάδο ημερίδα δεν θα μπορούσε να τελειώσει καλύτερα από το να αποτίσει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σ’ έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο και φίλο, υποστηρίζοντας πως ο πιο τιμητικός τίτλος για τον Νίκο Χούλη είναι ο τίτλος του δάσκαλου.

Ως δάσκαλός, ανέφερε ο κ. Σερέτης, «με έκανε να αγαπήσω πιο πολύ τη φαρμακευτική επιστήμη. Με έκανε να νοιώσω ότι δεν είναι το απρόσιτο εκείνης της εποχής των Καθηγητών πίσω από τα μεγάλα γραφεία. Ήταν δίπλα μου. Ήταν δίπλα στον πάγκο. Ήταν δίπλα. Μπορούσες να του απευθύνεις το λόγο όπως μιλάγαμε μεταξύ μας οι φοιτητές. Και αυτό με έκανε να νοιώσω πιο οικεία την επιστήμη, να την αγαπήσω περισσότερο και που να φανταζόμουν ότι θα τον έβρισκα μπροστά μου σε κάθε βήμα της επαγγελματικής μου ζωής. Αρωγό και σύμβουλο».  

Η αναφορά του κ. Σερέτη όμως που δείχνει για ποιο λόγο η απώλεια του Νίκου Χούλη προκάλεσε θλίψη στον κλάδο ήρθε αμέσως μετά. «Σε ποιον τομέα να πρωτοσταθεί κανείς; Στην έρευνα; Στην ακαδημαϊκή του καριέρα; Που και αυτή –που κόσμησε με την παρουσία του- δεν τον απομάκρυνε από τη βάση, από τη βάση των φαρμακοποιών. Ήταν πάντα δίπλα και κοντά. Ήταν πάντα δίπλα και κοντά στην καθημερινότητα του φαρμακευτικού επαγγέλματος και προσπαθούσε με ενέργειες να δώσει την υπεραξία που του αξίζει».

Σε ό,τι αφορά το χώρο των ΜΥΣΥΦΑ ο κ. Σερέτης τον αποκάλεσε νονό της κατηγορίας της αυτοθεραπείας από τη δεκαετία του 1990. «Ήταν ο άνθρωπος που του ανετέθη από τον ΕΟΦ και έφτιαξε την πρώτη λίστα μη συνταγογραφούμενων ή μη αποζημιούμενων φαρμάκων.  Ήταν ο πρώτος σκαπανέας αυτής της κατηγορίας. Από τότε δεν έλειψε από κανένα συνέδριο της AESGP. Ο φίλος και συνεργάτης  Hubertus Cranz, ο Γενικός Διευθυντής της AESGP έχει τιμήσει επανειλημμένα τον Νίκο Χούλη για το έργο που έχει προσφέρει, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή κοινότητα».

Σημαντικό βέβαια είναι να αναφερθεί ότι όπως είπε ο κ. Σερέτης κατά την απονομή του βραβείου στον Νίκο Χούλη «το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου όχι μόνο συνηγόρησε αλλά προσυπέγραψε με ενθουσιασμό και με πλήρη διάθεση αυτήν την ενέργεια».    

Ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέφρασε τα συλλυπητήριά προς την οικογένεια και τους οικείους του Νίκου Χούλη όπως επίσης και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αποφάσισε να πραγματοποιήσει δωρεά στα Παιδικά Χωριά SOS, «στη μνήμη του δασκάλου που αγάπησε πολύ τους μαθητές του και τους έκανε να αγαπήσουν την επιστήμη τους».

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη 5 Ιουνίου, στις 3 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο της Νέας Ερυθραίας.

 

 

photo

Ο Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σεραφείμ Ζήκας ανήρτησε φωτογραφία από τη βράβευση του Νίκου Χούλη στην Αίγλη Ζαππείου στις 21 Απριλίου με το σχόλιο: Τουλάχιστον, προλάβαμε να τον τιμήσουμε εν ζωή...
Καλό κατευόδιο καθηγητή μας! — μαζί με Βασίλης Σερέτης, Serafeim Zikas και Apos Valtas