ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Πρώτη παγκοσμίως η Ελλάδα στις καισαρικές τομές - Παρεμβάσεις του υπουργείου για μείωση των αναίτιων καισαρικών

Πρώτη παγκοσμίως η Ελλάδα στις καισαρικές τομές - Παρεμβάσεις του υπουργείου για μείωση των αναίτιων καισαρικών

Δέσμη παρεμβάσεων για να αναστραφεί η εικόνα ανήγγειλε ο Ανδρέας Ξανθός που θα αφορούν στην τήρηση του διεθνούς πρωτοκόλλου, τον έλεγχο των ασυνήθιστων πρακτικών για τις καισαρικές και τις πλασματικές επιπλοκές τους. Για ανεξέλεγκτη διασπάθιση του ΕΟΠΥΥ, κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Μανιός

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κατέθεσε πριν δύο ημέρες (Δευτέρα 4 Ιουνίου), στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, στην Ελλάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός (σε ποσοστό) τοκετών με καισαρική τομή, παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, σε επίκαιρη ερώτηση για τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών στη χώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το 2017, το ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα ανήλθε στο 56,8%, όταν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 15%, ενώ ανέφερε ότι καταγράφηκαν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως στο Αγρίνιο 83%, στη Σύρο 69%.

Την έντονη ανησυχία του για τα στοιχεία αυτά εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Όντως η εικόνα αυτή με τα πολλαπλάσια αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το ανώτατο όριο του 15% που ισχύει, δεν περιποιεί τιμή, ούτε για το σύστημα υγείας ούτε για τους επιστήμονες και προφανώς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο και τις εγκύους αλλά επιβαρύνουν και οικονομικά τη λειτουργία του ΕΣΥ», παραδέχτηκε ο κ. Ξανθός.

«Προφανώς υπάρχουν και τα οικονομικά κίνητρα και τα κίνητρα ευκολίας στους γυναικολόγους για την οργάνωση του χρόνου τους, αλλά και η αίσθηση στις γυναίκες ότι είναι πιο φιλική, πιο εύκολη και λιγότερη οδυνηρή η καισαρική τομή», επισήμανε.

Μέτρα για τη μείωση των καισαρικών

Ο υπουργός Υγείας ανήγγειλε ότι θα υπάρξει δέσμη παρεμβάσεων για να αναστραφεί η εικόνα αυτή με τη συμβολή και των μαιών, ο ρόλος των οποίων έχει ενισχυθεί και αναβαθμιστεί, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

«Δώσαμε ήδη οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχουν αν τηρείται το διεθνές πρωτόκολλο, αλλά και να ζητούν από τους γιατρούς να τεκμηριώνουν την προσφυγή στη καισαρική», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

«Οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει, όχι απλώς να ελέγχουν αν τηρείται το πρωτόκολλο, αλλά να ελέγχουν και τα οικονομικά κριτήρια. Δεν μπορεί σε ένα μόνο δημόσιο νοσοκομείο, να έχουν γίνει 12 γέννες σε μια μέρα και οι 11 να γεννάνε με καισαρική τομή και να εκδίδεται τιμολόγιο με επιπλοκές. Βρέθηκαν κλινικές να κάνουν 80% καισαρικές και το 100% να έχουν επιπλοκές. Αυτό σημαίνει ανεξέλεγκτη διασπάθιση του ΕΟΠΥΥ», επέμεινε ο κ. Μανιός.

«Δόθηκε οδηγία στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχονται οι ασυνήθιστες πρακτικές για τις καισαρικές. Η απάντηση, λοιπόν, στο φαινόμενο αυτό, είναι ο έλεγχος για την πιστή εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη πάρει εντολή από το υπουργείο Υγείας να ελέγχει τις πλασματικές επιπλοκές που καταγράφονται στις καισαρικές τομές για να αυξάνεται το κόστος», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.