NEA

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά 5 εκατ. ευρώ στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά 5 εκατ. ευρώ στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της γενικότερης πρωτοβουλίας του για τη βελτίωση της θεραπείας των καρκινοπαθών στη χώρα, πραγματοποιεί δωρεά ύψους €5 εκατομμυρίων, για την υποστήριξη αγοράς εξοπλισμού και εργασιών ανακαίνισης και επέκτασης του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Η δωρεά του ΙΣΝ καλύπτει, μεταξύ άλλων, την αγορά και εγκατάσταση 2 νέων υπερσύγχρονων γραμμικών επιταχυντών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ένας εκ των δυο γραμμικών επιταχυντών θα προσφέρει υπηρεσίες στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας / ακτινοχειρουργικής, αποτελώντας το μοναδικό τέτοιο επιταχυντή σε δημόσιο νοσοκομείο στη χώρα.

Το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών είναι το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, με προσωπικό 1.000 ατόμων και δυναμικότητα 550 κλινών. Το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του νοσοκομείου είναι προσβάσιμο, εκτός από το στρατιωτικό προσωπικό, και σε πολίτες, οι οποίοι αγγίζουν το 60% του συνόλου των ασθενών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του τμήματος. Οι υπηρεσίες των 2 νέων γραμμικών επιταχυντών που καλύπτονται από τη δωρεά του ΙΣΝ θα είναι προσβάσιμες και από το ευρύ κοινό.

Η εν λόγω δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ Ενάντια στην Κρίση, συνολικού ύψους €200 εκατομμυρίων, η οποία έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η πρωτοβουλία, η οποία ανακοινώθηκε αρχικά το 2012, αποτελούνταν από δύο έκτακτα προγράμματα δωρεών ύψους €100 εκατομμυρίων το καθένα, και είχε ως στόχο να συμβάλει στην ανακούφιση από τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα, βοηθώντας εκείνους που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συγκυρίες με τον λιγότερο επώδυνο τρόπο.

Μέσα από συνολικά 555 δωρεές ενισχύθηκαν κοινωνικά προγράμματα που παρέχουν βοήθεια στα πλέον ευάλωτα άτομα, διασφαλίζοντας παράλληλα, τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μη κερδοσκοπικών οργανισμών στη χώρα, των οποίων οι δράσεις επιφέρουν πολλαπλά οφέλη στην ελληνική κοινωνία σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου παροχής στήριξης, με διάρκεια, συνέπεια και μακροχρόνια δυναμική.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το ΙΣΝ υποστήριξε το Πρόγραμμα Αντικατάστασης Μηχανημάτων Ακτινοθεραπείας σε δημόσια νοσοκομεία, ύψους €20 εκατομμυρίων, που αφορούσε στην προμήθεια και εγκατάσταση 10 γραμμικών επιταχυντών σε 7 δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, η δωρεά καλύπτει τη διετή δωρεάν συντήρηση του κάθε επιταχυντή και περιλαμβάνει εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού με στόχο την εξασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων. Ως τώρα έχουν συνολικά παραδοθεί και λειτουργούν 6 γραμμικοί επιταχυντές ενώ οι υπόλοιποι 4 επιταχυντές αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους σταδιακά από τον Ιούλιο ως και τις αρχές του φθινοπώρου.

Στον τομέα της Υγείας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το ΙΣΝ πραγματοποίησε δωρεά ύψους €14 εκατομμυρίων προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, που αφορούσε στην προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια. Το σύνολο των οχημάτων έχει παραδοθεί προς χρήση σε παραρτήματα του ΕΚΑΒ ανά την Ελλάδα ενώ παράλληλα, πληρώματα του ΕΚΑΒ έλαβαν μέρος σε εκπαίδευση σχετικά με τον χειρισμό των νέων οχημάτων.

Με τις πρωτοβουλίες του ΙΣΝ να βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία, το Ίδρυμα έχει πλέον στρέψει την προσοχή του στην υλοποίηση της νέας πρωτοβουλίας για την Ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, με αρχικό προϋπολογισμό που αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Την έναρξη υλοποίησης των σημαντικών δωρεών του ΙΣΝ στην Υγεία σήμανε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου, 2018, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου του ΙΣΝ, κ. Ανδρέα Δρακόπουλου.