NEA

Εγκαίνια Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσώτη»

Εγκαίνια Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσώτη»

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εγκαινιάστηκε σήμερα η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσώτη». Η μονάδα θα λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού - ΕΛΙΖΑ. Μια τέτοια μονάδα υπάρχει σε όλες τις παιδιατρικές κλινικές των οργανωμένων χώρων, αλλά στην Ελλάδα έμοιαζε όνειρο μακρινό. Τώρα, όμως, είναι πραγματικότητα και το κακοποιημένο παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο. Μια ομάδα επαγγελματιών, από γιατρούς και νοσηλευτές μέχρι αστυνομικούς και εισαγγελείς που δραστηριοποιούνται σε περίπτωση εντοπισμού ενός κακοποιημένου παιδιού, θα συνεργάζεται αρμονικά αντιμετωπίζοντας με επάρκεια κάθε περιστατικό.

Την οικογένεια Βαρβιτσιώτη εκπροσώπησαν ο Ιωάννης, σύζυγος της Σόφης, και τα παιδιά τους, Μιλτιάδης και Θωμάς. Ο Θωμάς επεσήμανε: «Η μονάδα αυτή που φέρει το όνομα της μητέρας μας, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αν δεν υπήρχε το νοσοκομείο, αλλά και η καταπληκτική ομάδα του ΕΛΙΖΑ. Τα πρόσφατα δραματικά περιστατικά σε Λέρο και Ζάκυνθο αναδεικνύουν το μέγεθος των προβλημάτων. Βαθιές ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν. Η Σόφη Βαρβιτσιώτη ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Μεγάλωσε σε περιβάλλον με έντονη χριστιανική παιδεία. Οπλισμένη με πίστη και πείσμα, αφιέρωσε χρόνο ενέργεια και υλικά μέσα για να βοηθήσει απόρους ανθρώπους και να κάνει τα προβλήματα τους δικά της. Συμμετείχε ενεργά στο ΕΛΙΖΑ ως μέλος του ΔΣ. Κάθε μέρα την συλλογιόμαστε στα δυόμισι χρόνια που έφυγε και ξέρουμε ότι η σημερινή θα ήταν για αυτή μια μέρα χαράς».

Η ιδρύτρια και πρόεδρος της ΜΚΟ ΕΛΙΖΑ, Μαρίνα Καρέλλα τόνισε: «H Μονάδα που ιδρύουμε σήμερα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, που συμβάλλει στην αλλαγή του μηχανισμού προστασίας των κακοποιημένων παιδιών στην Ελλάδα. Το παιδί πρέπει να έχει τη θέση που όλοι οφείλουμε να του δώσουμε. Να βρίσκεται στο επίκεντρο της φροντίδας, της προστασίας, της αγάπης. Ευελπιστούμε πως έτσι θα μπορέσουμε να το βοηθήσουμε όλοι μαζί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στον κόσμο, στους ανθρώπους και σε ένα ασφαλέστερο μέλλον. Σκοπός μας είναι να προστατεύουμε και να σώσουμε από θάνατο μικρά παιδιά σαν την Ελίζα (σ.σ. η ΜΚΟ πήρε το όνομά της από την Elisa Izquierdo, που πέθανε από κακοποίηση σε ηλικία 6 ετών στη Νέα Υόρκη) που έφυγε τόσο άδικα. Ελπίζουμε σύντομα να δημιουργηθούν τέτοιες μονάδες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».

H Μαρίζα Τσολιά, Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, δήλωσε: «Το πρόβλημα της άσκησης βίας στα παιδιά είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα της δημόσιας υγείας σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε στην χώρα μας ένα οργανωμένο και δομημένο σύστημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Η δημιουργία της πρώτης πρότυπης Μονάδας για τη φροντίδα του κακοποιημένου παιδιού αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό γεγονός και σταθμό στην οργάνωση των προσπαθειών που καταβάλλονται. Η Μονάδα θα αποτελέσει ένα σύγχρονο χώρο για την οργάνωση της φροντίδας των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο με ευαισθησία, αξιοπρέπεια, διακριτικότητα και αποτελεσματικότητα. Η Β΄ Παιδιατρική Κλινική ευχαριστεί ιδιαίτερα τους χορηγούς για το τόσο σημαντικό αυτό έργο. Στόχος είναι να δημιουργηθούν στο προσεχές μέλλον παρόμοιες μονάδες και σε άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές της Ελλάδας».

Η λειτουργία της Μονάδας συνιστά το επιστέγασμα εντατικής προσπάθειας 3 ετών μέσα από το «Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Κακοποίησης Παιδιών με αφετηρία το Νοσοκομείο», όπου η Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και το ΕΛΙΖΑ σε συνεργασία με τις ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων YALE και IOWA προχώρησαν στη:

- Δημιουργία δικτύου ιατρών εξειδικευμένων στη διαχείριση της σωματικής κακοποίησης, την εκπαίδευση άλλων επαγγελματιών και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης όλων των μορφών κακοποίησης / παραμέλησης σε όλη την Ελλάδα.

- Εκπαίδευση 1.440 επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής, κυρίως ιατρών και νοσηλευτών που φροντίζουν παιδιά.

- Δημιουργία εύχρηστων εργαλείων για την αναγνώριση και διαχείριση παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης για νοσοκομειακούς ιατρούς και νοσηλευτές.

Αναδρομική έρευνα για τα έτη 2014 – 2015, που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», στο πλαίσιο του προγράμματος, έδειξε πως:

- Τα παιδιά με πιθανή σωματική κακοποίηση είχαν φτάσει κατά μέσο όρο πάνω από 7 ετών, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου τα περισσότερα παιδιά με σωματική κακοποίηση αναγνωρίζονται σε ηλικία μικρότερη των 3 ετών!

- Τα βρέφη είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα σωματικής κακοποίησης, στοιχείο σύμφωνο με τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα για την ευαλωτότητα των βρεφών στη σωματική κακοποίηση.

- 1 στα 3 εγκαύματα θα μπορούσε να είχε προληφθεί με καλύτερη εκπαίδευση των γονέων/φροντιστών για την αποφυγή ατυχημάτων λόγω αμέλειας.