ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΝΔ: Tι προβλέπεται για τις εργασίες συντήρησης των νοσοκομείων;

ΝΔ: Tι προβλέπεται για τις εργασίες συντήρησης των νοσοκομείων;

Τονίζοντας τη θλιβερή πραγματικότητα που αφορά στα δημόσια νοσοκομεία, για τα οποία ο προϋπολογισμός δαπανών τους συνεχώς μειώνεται ενώ οι απαραίτητες εργασίες για τη συντήρησή τους δε γίνονται, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, ζητούν να ενημερωθούν για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων συντήρησης στα δημόσια νοσοκομεία που είτε βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης είτε έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των και είναι έτοιμα προς δημοπράτηση.

 

Το υπουργείο Υποδομών επισημαίνει ότι, από όσα δημόσια νοσοκομεία ζητήθηκαν έργα συντήρησης, εκτελούνται οι εργασίες σε μερικά από αυτά, ενώ σε άλλα τα απαιτούμενα έργα βρίσκονται είτε στο στάδιο της μελέτης είτε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μελέτης και είναι έτοιμα προς δημοπράτηση.

 

Η κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων μας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη και συγκεκριμένη: πολλά δημόσια νοσοκομεία έχουν σοβαρά προβλήματα στις υποδομές τους ενώ ταυτόχρονα οι προϋπολογισμοί τους μειώνονται σημαντικά.   

Ταυτόχρονα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπει στους διοικητές πολλών δημόσιων νοσοκομείων να χρησιμοποιήσουν τα αποθεματικά που υπάρχουν στα ταμεία των νοσοκομείων, καθώς είναι τα χρήματα που λειτουργούν ως «μαξιλάρι» για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

 

Για το λόγο αυτό, οι δύο βουλευτές της ΝΔ ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν ισχύουν οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων συντήρησης στα δημόσια νοσοκομεία που είτε βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης είτε έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες τους και είναι έτοιμα προς δημοπράτηση και εάν υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία χρήζουν συντήρησης αλλά δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα προβλήματα από τους διοικητές τους ή έχουν γνωστοποιηθεί από τους διοικητές αλλά δεν έχουν φτάσει τα αιτήματα στις «Κτιριακές Υποδομές».

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: Μειωμένοι προϋπολογισμοί νοσοκομείων και εργασίες συντήρησής των

 

Είχαμε τονίσει με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 4842/30.032018 ερώτησή μας - σχετικά με την οριακή κατάσταση που βρίσκονται οι υποδομές των νοσοκομείων - ότι οι μειωμένοι προϋπολογισμοί που προβλέπονται για τα δημόσια νοσοκομεία το έτος 2018 θα έχουν άμεση αρνητική επίπτωση στις εργασίες συντήρησής των. Στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 4843/30.03.2018 ερώτησή μας το Υπουργείο Υγείας δεν απάντησε, το Υπουργείο Υποδομών όμως με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 837/04.04.2018 απάντησή του, επισημαίνει πως από όσα δημόσια νοσοκομεία ζητήθηκαν έργα συντήρησης σε μερικά αυτά εκτελούνται και σε άλλα τα απαιτούμενα έργα βρίσκονται είτε στο στάδιο της μελέτης είτε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μελέτης και είναι έτοιμα προς δημοπράτηση. Το γεγονός είναι πως σε αρκετά νοσοκομεία συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη συντήρησή των, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου σχεδόν οι μισοί ανελκυστήρες είναι χαλασμένοι εδώ και μήνες και δεν επισκευάζονται, ταλαιπωρώντας τους ασθενείς και το προσωπικό.

Συνολικά οι προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία είναι μειωμένοι. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός – Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική» ο προϋπολογισμός του, ενώ για το οικονομικό έτος 2017 διαμορφώθηκε στα 211.681.564 εκατομμύρια ευρώ, για το οικονομικό έτος 2018 διαμορφώνεται στα 192.014.529 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος δηλαδή κατά περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση, που αγγίζει τα 23 εκατομμύρια ευρώ, θα υποστεί το νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο». Τα 104 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται το 2017, φέτος μειώνονται και θα ανέλθουν στα περίπου 81,5 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχες μειώσεις προβλέπονται για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», για το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», και για το γυναικολογικό «Έλενα Βενιζέλου – Αλεξάνδρα».

Σύμφωνα επίσης με καταγγελίες της ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα αποθεματικά που υπάρχουν στα ταμεία πολλών δημόσιων νοσοκομείων δεν επιτρέπει η κυβέρνηση στους διοικητές των να τα χρησιμοποιήσουν καθώς είναι τα χρήματα που λειτουργούν ως «μαξιλάρι» για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

 

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Ισχύουν οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τους μειωμένους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων; Πώς τοποθετείται στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι τα όποια αποθεματικά υπάρχουν απαγορεύεται στα νοσοκομεία να τα χρησιμοποιήσουν για δημοσιονομικούς λόγους;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων συντήρησης στα δημόσια νοσοκομεία που είτε βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης είτε έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των και είναι έτοιμα προς δημοπράτηση;
  3. Υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία χρήζουν συντήρησης αλλά δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα προβλήματα από τους διοικητές τους ή έχουν γνωστοποιηθεί από τους διοικητές αλλά δεν έχουν φτάσει τα αιτήματα στις «Κτιριακές Υποδομές»;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας

Βασίλειος Οικονόμου - Επικρατείας