NEA

ΕΙΝΑΠ: Σοβαροί κίνδυνοι από τον τρόπο διακομιδής των νεογνών

ΕΙΝΑΠ: Σοβαροί κίνδυνοι από τον τρόπο διακομιδής των νεογνών

Όλες οι μονάδες λειτουργούν με τουλάχιστον 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις επισημαίνουν στον υπουργό Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί Αττικής και Πειραιά

 

Ειδικότερα, με επιστολή της στον υπουργό Υγείας, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον τρόπο που γίνονται οι διακομιδές νεογνών.

Καταγγελίες από 5 νοσοκομεία της Αττικής

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει δεχθεί η Ένωση από γιατρούς των νοσοκομείων «Αγλαΐα Κυριακού», Κρατικό Νίκαιας, «Αλεξάνδρα», «Αττικόν» και «Έλενα Βενιζέλου», ο τρόπος διακομιδής στηρίζεται στην συμμετοχή γιατρών παιδιατρικών κλινικών στο πρόγραμμα εφημερίας του ΕΚΑΒ, γεγονός που προκαλεί χαώδες πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων, καθώς όλες λειτουργούν με τουλάχιστον 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει αυτόν τον τρόπο λειτουργίας παράνομο, καθώς οι γιατροί αναγκάζονται σε υπερεργασία υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο των εφημεριών ανά μήνα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η διακομιδή νεογνών είναι μια πάρα πολύ σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία, η οποία πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό με καθορισμένους τους ρόλους όλων των συμμετεχόντων.

Σημειώνουν πως το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έχει την ευθύνη για τη διοικητική και επιχειρησιακή οργάνωση της διακομιδής.

Οι γιατροί θα βρίσκονται πάντα στην διάθεσή του για να βοηθήσουν με τον προσδιορισμό των αναγκαίων κριτηρίων.