ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ξανθός και Πολάκης στη Σύρο για το 15ο περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Νοτίου Αιγαίου

Ξανθός και Πολάκης στη Σύρο για το 15ο περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Νοτίου Αιγαίου

Την επιτακτική ανάγκη ενός αξιόπιστου συστήματος δημόσιας υγείας στα νησιά, τόνισε ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Νοτίου Αιγαίου. Και αυτό, όπως είπε θα είναι ακόμη πιο κοντά στην υλοποίηση του μετά τον Αύγουστο όπου θα υπάρξει αναπροσαρμογή του ορίου δαπανών, με στόχο την στήριξη και αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας.

Ο κ. Ξανθός στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ με τίτλο «Καταρρέει η δημόσια υγεία στα νησιά», τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία βιάστηκε και δεν έλαβε υπ’ όψη της τα θετικά και σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση του συστήματος, όπως η λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης, η Μονάδα τεχνητού νεφρού στη Νάξο και η Παιδιατρική Κλινική της Σύρου. «Εμείς δεν λέμε ότι έχουν γίνει τα πάντα σωστά, με την ταχύτητα και τη πληρότητα που θα θέλαμε. Έχουμε, όμως, καταφέρει- παρά το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο- να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει και να το κάνουμε πιο  προσβάσιμο  με την πλήρη, δωρεάν και ισότιμη  υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών», είπε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στο «πάρτι» που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στην υγεία, όπως είπε χαρακτηριστικά και την πολιτική βούληση που υπάρχει για να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτό αλλά και στην αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας στα νησιά των Κυκλάδων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των διακομιδών από τα νησιά από το 2015 έως σήμερα.

Αναφερόμενος στην ΠΦΥ ο υπουργός είπε ότι βρισκόμαστε σε μία φάση μεταρρύθμισης, με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και την αποτροπή των μειζόνων παραγόντων κίνδυνου για την υγεία του πληθυσμού.

 

Από την πλευρά του ο κ. Πολάκης στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «κατανοώ απόλυτα τις αγωνίες των νησιωτών για το θέμα της υγείας, αλλά θα πρέπει να κάνουμε και σύγκριση της κατάστασης που ίσχυε τον Ιανουάριο του 2015 με την κατάσταση που ισχύει σήμερα».

Ο κ. Πολάκης μίλησε αναλυτικά για το πώς είχε η κατάσταση τότε και πώς έχει τώρα στο νοσοκομείο της Σύρου, στο νοσοκομείο της Σαντορίνης και στα άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα των νησιών των Κυκλάδων.

     «Καταφέραμε με τις προσπάθειες μας να δώσουμε ευστάθεια στο σύστημα υγείας τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στον νησιώτικο χώρο γενικότερα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι πυλώνες του συστήματος υγείας στο Αιγαίο θα αποτελέσουν τα νοσοκομεία της Σύρου, της Ρόδου και της Μυτιλήνης.

     Επίσης, υπογράμμισε ότι στους σχεδιασμούς του υπουργείου περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του συστήματος αεροδιακομιδών για τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών ενώ υποστήριξε ότι σχεδιάζονται αντικαταστάσεις προσωπικού και συμπληρώσεις στις υποδομές υγείας.

    Τέλος, ο κ. Πολάκης έκανε ειδική αναφορά στο νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο λειτουργεί με 32 γιατρούς, σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που ήθελαν να πουλήσουν το κτίριο.