ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Στα δικαστήρια θα πάει ο ΦΣ Δωδεκανήσου το Δήμο Ροδίων διεκδικώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ

Στα δικαστήρια θα πάει ο ΦΣ Δωδεκανήσου το Δήμο Ροδίων διεκδικώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αιφνιδιασμένοι και απογοητευμένοι με τις αποφάσεις που έλαβε ο Δήμος Ροδίων δηλώνουν οι ντόπιοι φαρμακοποιοί  τόσο για την κατάργηση του μέτρου που ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια και αφορούσε την πρόβλεψη για την ύπαρξη ελεύθερου χώρου μπροστά στα φαρμακεία ώστε ο πολίτης πελάτης να μπορεί να σταθμεύει προσωρινά για να κάνει την αγορά ή να ζητήσει τη συμβουλή και τις υπηρεσίες του φαρμακοποιού, όσο και για το γεγονός ότι καλούνται απροειδοποίητα να πληρώσουν αναδρομικά «χαράτσι» για τα δύο τελευταία χρόνια για το χώρο αυτό μπροστά στο φαρμακείο χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάνει τέτοιο αίτημα στο Δήμο. 

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης μίλησε στο DailyPharmaNews για το θέμα που έχει δημιουργηθεί. «Το 1996 και το 2010 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου ζήτησε από τις τότε δημοτικές αρχές άδεια για έναν χώρο «όχι στάθμευσης αλλά προσωρινής στάσης μπροστά στα φαρμακεία μας ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες που ψάχνουν να βρουν το φάρμακό τους. Και πολύ σωστά τότε οι δημοτικές αρχές παραχώρησαν στο Σύλλογο για τα μέλη του αυτή τη θέση. Έρχεται λοιπόν τώρα η παρούσα δημοτική αρχή χωρίς να ενημερώσει κανέναν από εμάς, παίρνει μία απόφαση που καταργεί τις αποφάσεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών και χρεώνει τη θέση αυτή parking 300 ευρώ το χρόνο».

Το πρόβλημα ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη δεν βρίσκεται τόσο στα 300 ευρώ. «Το πρόβλημα δεν είναι τα 300 ευρώ. Είναι θέμα αρχής να μην το αποδεχόμαστε. Πρώτον γιατί δεν εξυπηρετείται ο φαρμακοποιός, εξυπηρετούνται οι πολίτες  και κατά δεύτερον το ποσό αυτό αύριο μπορεί να είναι 400, 500, 600 ή ό,τι άλλο ποσό αποφασίσει ο δήμος».

Η απόφαση για την κατάργηση μίας απόφασης που ίσχυε τόσα χρόνια είναι κάτι που ξάφνιασε τον πρόεδρο του ΦΣ Δωδεκανήσου καθώς όπως είπε δεν υπήρξε ποτέ κανένα ζήτημα καταστρατήγησης του ευνοϊκού καθεστώτος που υπήρχε μέχρι σήμερα από την πλευρά των φαρμακοποιών για χρήση του χώρου που τους είχε παραχωρηθεί μπροστά στο φαρμακείο για να παρκάρουν οι ίδιοι ή γνωστά τους πρόσωπα το αυτοκίνητό τους.  «Δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Είναι οι μοναδικοί χώροι που ήταν πάντα κενοί».

Το κακό σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη δεν σταματά εδώ για τους φαρμακοποιούς της περιοχής. «Μας έχουν χρεωμένους για το 2016 και για το 2017 από 300 ευρώ το χρόνο για το χώρο αυτό ενώ κανείς δεν είχε ζητήσει να του παραχωρηθεί θέση parking.  Ο Φουτούλης αυτή τη στιγμή είναι χρεωμένος 300 ευρώ για το 2016 και άλλα 300 ευρώ για το 2017 χωρίς να έχει κάνει αίτηση προς τον Δήμο να του παραχωρηθεί αυτή η θέση parking. Ενώ ο χώρος παραχωρήθηκε στο Σύλλογο για τα μέλη του χρεώνουν τον κάθε φαρμακοποιό μεμονωμένα. Πρόκειται για μία απόφαση που δεν αρμόζει στον Δήμο Ροδίων».  

Η διευκόλυνση αυτή άλλωστε, όπως σημειώνει στο δελτίο Τύπου του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου «ισχύει και για άλλους δήμους του Νομού μας (Κως, Κάλυμνος, Κάρπαθος κ.λπ.)» και σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη «θα έπρεπε κανονικά σε όλη την Ελλάδα να υπάρχει αυτή η διευκόλυνση.  Δεν εξυπηρετούνται οι φαρμακοποιοί, εξυπηρετούνται οι πολίτες. Όπως αναφέρουμε στο δελτίο Τύπου δεν είναι ότι ο πολίτης θα σταματήσει να πάρει, όπως απαξιωτικά είπαν ορισμένοι εδώ στην Ρόδο από το Δήμο, τα καλλυντικά του. Δεν πουλάει καλλυντικά μόνο το φαρμακείο. Πουλάει και φάρμακα και το σπουδαιότερο είναι ότι παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο φαρμακείο εντελώς δωρεάν».  

Δεν είναι όμως μόνο το τι έγινε αλλά και το πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις αυτές ερήμην των φαρμακοποιών. «Δεν ενημερωθήκαμε ποτέ, δεν προσκληθήκαμε ποτέ για να παραστούμε σε κανένα  δημοτικό συμβούλιο. Η απάντηση ενός Αντιδημάρχου, όταν πριν από μερικούς διαπιστώσαμε ότι είμαστε χρεωμένοι ήταν ότι «το θέμα το βγάλαμε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ήσασταν υποχρεωμένοι να το έχετε διαβάσει». Προφανώς υποτιμούσε τη νοημοσύνη μας, αφού στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ  αναρτάται το οτιδήποτε περισσότερο για λόγους διαφάνειας. Και βέβαια του απάντησα ότι «δεν είμαι υποχρεωμένος εγώ να παρακολουθώ τις αναρτήσεις στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ ούτε είμαι υποχρεωμένος να παρακολουθώ τα δημοτικά σας συμβούλια. Οφείλατε να μας ενημερώσετε ότι θα τροποποιήσετε αυτήν την ισχύουσα εδώ και χρόνια απόφαση των προηγούμενων δημοτικών Αρχών».

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο ΦΣ Δωδεκανήσου από το 2015 είχε κάνει πρόταση στο Δήμο «να βάλει μεγάλες πινακίδες μέσα από τις οποίες να πληροφορείται ο πολίτης που βρίσκεται το φαρμακείο και άλλες υπηρεσίες της κάθε δημοτικής ενότητας, όπου φυσικά ο Δήμος θα μπορούσε να περνάει όλα τα κοινωνικά του μηνύματα και όλα αυτά φυσικά με το αζημίωτο για τον Δήμο. Τα λεφτά που θα κέρδιζε θα ήταν πολλαπλάσια».  

Επιπλέον ο Δήμος δεν εκτίμησε, σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη, τη στάση των φαρμακοποιών στο ζήτημα του δημοτικού φόρου. Όπως εξηγεί «για δεκαετίες υπήρχε ο δημοτικός φόρος στη Ρόδο ο οποίος έχει καταργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Σε αυτόν το δημοτικό φόρο πρόσθεταν ένα επί τοις εκατό στην τιμή, το οποίο συνολικά ανά τρίμηνο το απέδιδαν στο Δήμο για τις ανάγκες του. Όμως εμείς πουλάγαμε διατιμημένα προϊόντα, το φάρμακο είναι διατιμημένο προϊόν. Δεν μπορούσα εγώ να προσθέσω αυτό το ποσοστό στην τιμή του φαρμάκου. Επομένως ως φαρμακοποιοί πληρώναμε δημοτικό φόρο που στην ουσία ήταν ένα επιπλέον χαράτσι που δεν μπορούσα εγώ να το εισπράξω από τον πολίτη και να το αποδώσω στο Δήμο. Από τη στιγμή που αυτός ο φόρος κρίθηκε παράνομος θα μπορούσε ο ΦΣ Δωδεκανήσου, όπως έκαναν άλλοι φορείς, να κινηθεί δικαστικά για να εισπράξει αυτά τα οποία παρανόμως εισέπραττε ο Δήμος. Και μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ»

Ο κ. Φουτούλης δηλώνει απογοητευμένος από τη στάση και τη συμπεριφορά του Δήμου Ροδίων και δηλώνει ότι ο ΦΣ Δωδεκανήσου θα προχωρήσει πλέον σε συγκεκριμένες κινήσεις διεκδικώντας τα δίκαιά του. «Εμείς από την πλευρά του Δήμου δεν περιμένουμε τίποτα διότι, εάν είχαν την πρόθεση, θα χρησιμοποιούσαν εν πάση περιπτώσει, μέχρι πριν βγάλουν το δελτίο Τύπου, τη λογική. Και η λογική λέει ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυτοί οι χώροι στάθμευσης στα φαρμακεία και μιλάμε για χώρους προσωρινής στάθμευσης. Το μέτρο τους είναι καθαρά εισπρακτικό. Έκαναν τους υπολογισμούς τους και τους έκαναν όπως πάντα λάθος διότι κανείς από τους φαρμακοποιούς δε θα κάνει αίτηση να πάρει θέση parking έξω από το φαρμακείο του. Επομένως κάνοντας τους  λογαριασμούς, τραβώντας τη γραμμή μετά από λίγο, μετά από ένα χρόνο ας πούμε, θα δουν ότι οι εισπράξεις τους ήταν μηδενικές. Θα πρέπει να σκέφτονται. Αφού έλυσαν τα προβλήματα, το χάος που επικρατεί στο κέντρο της Ρόδου και στην παλιά πόλη και αφού συνέχισαν με τους καταπατητές των παραλιών που έχουν μετατρέψει τα πάντα σε κέντρα διασκέδασης, ασχολούνται πλέον με τα φαρμακεία. Το πρόβλημά τους δηλαδή είναι το parking των φαρμακείων. Όπως σας είπα οι εισπράξεις στο τέλος –γιατί αυτό είναι το πρόβλημά τους- θα είναι “μηδέν”, δεν θα πάει κανείς φαρμακοποιός να κάνει αίτηση. Εμείς από την πλευρά μας πλέον θα διεκδικήσουμε τα λεφτά από το δημοτικό φόρο. Δεύτερον, θα κινηθούμε νομικά ούτως ώστε να διαγραφούν τα αναδρομικά χαράτσια των 300 ευρώ για το 2016 και το 2017. Τρίτον θα ενημερώνουμε συνεχώς τους πολίτες  ότι το γεγονός πως δεν θα υπάρχουν πλέον χώροι για να σταθμεύσουν για λίγο έξω από τα φαρμακεία όσο χρειάζεται για να εξυπηρετηθούν λαμβάνοντας φάρμακα ή υπηρεσίες δεν έγινε με δική μας υπαιτιότητα αλλά με υπαιτιότητα του Δήμου. Και θα το κάνουμε με κάθε τρόπο».   

            

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ