NEA

Νέοι αγώνες για τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Νέοι αγώνες για τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση

«Τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας) ζητούν από τους βουλευτές να τους δεχτούν στο Κοινοβούλιο για μια ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο που αφορά 12.000 Έλληνες, και εκείνοι -δεν θα πω αρνούνται- αλλά θα πω δεν έχουν απαντήσει!».

 

Αυτό μας δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Βάσω Μαράκα, η οποία έχει και μια άλλη παράκληση για τους εθνοπατέρες μας! Να προσλαμβάνουν στα γραφεία τους άτομα με ΣκΠ που σε πολλές περιπτώσεις είναι νέοι άνθρωποι με τριτοβάθμια εκπαίδευση, τους οποίους η νόσος «βρήκε» σε τρυφερή ηλικία και δεν τους προσλαμβάνει κανείς για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. 

 

Όπως επισήμανε εξάλλου, σημαντικό είναι να μην πληρώνουν οι ασθενείς συμμετοχή για τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου που ...αναγκάζονται να κάνουν τις περισσότερες φορές σε ιδιωτικές δομές αλλά και να μειωθεί ή να μηδενιστεί η 25% συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων για τις συννοσηρότητες. 

 

Φυσικοθεραπείες

 

Κάποιοι φαίνεται ότι αρνούνται να καταλάβουν την ανάγκη ορισμένων χρόνια πασχόντων για ολιστική αντιμετώπιση της κατάστασής τους. Η κυρία Μαράκα ζητάει εκ μέρους των ατόμων με ΣκΠ το αυτονόητο: «Να έχουν  πρόσβαση σε δύο δωρεάν φυσικοθεραπείες την εβδομάδα εφόρου ζωής καθώς σήμερα τους επιτρέπουν μόνο δύο φορές το χρόνο από 10 φυσικοθεραπείες. Τι να σου κάνουν αυτά; Η μέση τους πονάει από την έλλειψη εκγύμνασης; Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα και χρειάζονται διατάσεις! Τι δεν καταλαβαίνουν;».

 

Η κ. Μαράκα επίσης είπε ότι «προσωρινά» λαμβάνουν δωρεάν τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) για το βασικό νόσημα αλλά δεν γνωρίζουν τι θα γίνει στο μέλλον, ενώ ζήτησε να εξετάσουν  το πάγιο αίτημά τους να μειωθεί η συμμετοχή στην αγορά των υπολοίπων φαρμάκων από το 25% που είναι σήμερα... Μέχρι το 2012 άλλωστε, δεν υπήρχε συμμετοχή σε κανένα φάρμακο που λαμβάνουν χρόνια και σοβαρά πάσχοντες αλλά αυτό άλλαξε λόγω της κρίσης...

 

Ταυτόχρονα, η κ. Μαράκα προανήγγειλε νέους αγώνες για τη λίστα Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων καθώς σε αυτήν δεν περιέλαβαν παρά τις δύο πιο σοβαρές μορφές της ασθένειας και όχι όλες, παρότι σε όλες τις μορφές το άτομο δεν περιμένει ίαση. «Ξεκινάμε νέους αγώνες», επισήμανε ζητώντας από την υπουργό Εργασίας να δείξει την ίδια ευαισθησία που επέδειξε και προ μηνός προσθέτοντας την ΣκΠ στη λίστα με τις Μη Αναστρέψιμες Παθήσεις καθώς τόσα χρόνια δεν είχε συμβεί ούτε αυτό!