ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Α. Ξανθός: Επουλώνουμε τις πληγές μας και στεκόμαστε ξανά όρθιοι, ισότιμοι και αξιοπρεπείς στην Ευρώπη

Α. Ξανθός: Επουλώνουμε τις πληγές μας και στεκόμαστε ξανά όρθιοι, ισότιμοι και αξιοπρεπείς στην Ευρώπη

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Υγείας στη διεθνή διημερίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για θέματα υγειονομικού κανονισμού τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία του ΔΥΚ για την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια υπογραμμίζοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να αναβαθμίσουμε και να ενδυναμώσουμε τις υπηρεσίες υγείας, προωθώντας κρίσιμες μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, την πρόληψη και τις πολιτικές δημόσιας υγείας, με κομβικό στόχο την καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού».

Με τη συμμετοχή 200 καλεσμένων, στελεχών και εκπροσώπων διεθνών και τοπικών φορέων, υπηρεσιών και Υπουργείων, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 7 Ιουνίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης η διεθνής διημερίδα «Καλές Πρακτικές στην Εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού» που διοργανώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καταναλωτών Υγείας, Γεωργίας και Τροφίμων (CHAFEA), υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Την επιστημονική συνάντηση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ και ο γγ του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Στο χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε μεταξύ άλλων: «Με το Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (ΔΥΚ) επιτυγχάνεται η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση σε διασυνοριακές απειλές για τη Δημόσια Υγεία (παγκοσμιοποίηση, διακινδύνευση από τις αναδυόμενες απειλές) και η ανταλλαγή εμπειρίας/ καλών πρακτικών στην εφαρμογή του ΔΥΚ ο οποίος αποτελεί το βασικό νομοθετικό πλαίσιο για την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια», τόνισε ο υπουργός Υγείας απευθύνοντας χαιρετισμό στη διεθνή διημερίδα για την εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.

«Στόχος είναι η ενδυνάμωση και η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας μας για την αντιμετώπιση των μειζόνων προκλήσεων όπως το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, η μικροβιακή αντοχή, η επανεμφάνιση «ξεχασμένων» λοιμωδών νοσημάτων, η περιβαλλοντική κρίση κλπ.

… Στην τελική ευθεία για την έξοδο από την πολυετή οικονομική κρίση…

«Η Ελλάδα είναι στην τελική ευθεία για την έξοδο από την πολυετή οικονομική κρίση και τα προγράμματα δημοσιονομικής πειθαρχίας που άφησαν «πληγές» στην οικονομία, στην κοινωνία, στο κοινωνικό κράτος και στη δημόσια περίθαλψη. Επουλώνουμε σιγά- σιγά τις πληγές μας και στεκόμαστε ξανά όρθιοι, ισότιμοι και αξιοπρεπείς στην Ευρώπη.

Προωθούμε μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), στην Πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία και με στόχο την καθολική κάλυψη του πληθυσμού και την εγγυημένη πρόσβαση των ανασφάλιστων ανθρώπων των οποίων το ποσοστό εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20% των πολιτών».

Υγειονομική φροντίδα των προσφύγων- μεταναστών

«Προτεραιότητά μας η αξιόπιστη, με βάση τις κατευθύνσεις του WHO και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υγειονομική φροντίδα των προσφύγων- μεταναστών. Είναι ενδεικτικό ότι η εμβολιαστική δράση που αναπτύσσει το υπουργείο Υγείας στον παιδικό πληθυσμό προσφύγων, με μαζικούς εμβολιασμούς στα σημεία εισόδου και στους χώρους παραμονής των προσφύγων ανά την επικράτεια έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους προσφυγικούς πληθυσμούς να αγγίζει το 92%.

Δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί το προσφυγικό σε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Δεν επιτρέψαμε να δικαιωθούν οι ξενοφοβικές κραυγές για «υγειονομική βόμβα» και να αποκτήσουν κοινωνική επιρροή οι ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και φασιστικές απόψεις.

Με τη συστηματική συνεργασία της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον WHO, το ECDC και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ενισχύουμε την ανθεκτικότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, βελτιώνουμε την ποιότητα της υγειονομικής φροντίδας και εδραιώνουμε το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στους κατοίκους, τους φιλοξενούμενους και τους επισκέπτες της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας ο κ. Ρόζενμπεργκ τόνισε ότι στόχος του διήμερου είναι να φέρει σε επικοινωνία και επαφή τους πολυποίκιλους συντελεστές και παράγοντες που εμπλέκονται στη σωστή εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ).

 

Ο γγ του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, αναφέρθηκε στη σημασία της συνάντησης για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων δημόσιας υγείας από την πλευρά της εφαρμογής του ΔΥΚ, επισημαίνοντας ότι «η χώρα δέχεται τεράστιο αριθμό μετακινούμενων πληθυσμών (πρόσφυγες - μετανάστες και τουρίστες) και η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει τη μετακίνηση των πληθυσμών, άρα είναι αναγκαία η εφαρμογή του ΔΥΚ».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η διυπουργική συνεργασία και η εξασφάλιση της σύμπραξης των απαραίτητων υποδομών είναι στόχος του Υπουργείου, ενώ έκλεισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας  ότι η Διεθνής συνεργασία σε πνεύμα αλληλεγγύης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και αλληλοβοήθειας είναι απαραίτητη.