ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η μεγάλη επιτυχία του ΑΡΕΤΑΙΟΣ οπλίζει με αισιοδοξία τους φαρμακοποιούς

Η μεγάλη επιτυχία του ΑΡΕΤΑΙΟΣ οπλίζει με αισιοδοξία τους φαρμακοποιούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Απόλυτα ικανοποιημένη είναι η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρός της κ. Σταύρος Μπελώνης για τα αποτελέσματα του πρώτου μέρους του προγράμματος ΑΡΕΤΑΙΟΣ που αφορά την ευαισθητοποίηση του κοινού για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (δες εδώ) και το οποίο έτρεξε η ΟΣΦΕ με τη συνεργασία της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας υπό την επιστημονική εποπτεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Η ικανοποίηση αυτή οφείλεται αφενός στο ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση φαρμακοποιών από τα φαρμακεία – μέλη του Ομίλου, αφετέρου στο ότι αναδείχθηκαν οι δυνατότητες προσφοράς του κλάδου στο σύστημα υγείας.

Ο κ. Μπελώνης είχε από πέρσι τονίσει σε κατ΄ ιδίαν αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις του τη σημασία της επιτυχίας αυτής της προσπάθειας για τους Έλληνες φαρμακοποιούς, υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη συγκεκριμένων δεδομένων για μία τέτοια πανελλαδικής έκτασης δράση -τα οποία και επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή και θα ανακοινώσει η ΕΣΔΥ- θα δώσουν εκείνα τα «όπλα» στους φαρμακοποιούς ούτως ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν από την πολιτεία την αναγνώριση ενός αναβαθμισμένου ρόλου στο σύστημα υγείας που σημαίνει πρακτικά αναγνώριση των υπηρεσιών που προσφέρει ο φαρμακοποιός στα φαρμακεία και που σήμερα εκτός του ότι δεν πληρώνονται είναι και εκτός νόμου.     

Γι’ αυτό και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΣΦΕ τονίζεται από την πρώτη κιόλας παράγραφο η συγκεκριμένη διάσταση του προγράμματος για να ακολουθήσει στη συνέχεια οτιδήποτε άλλο τεκμηριώνει την επιτυχία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΣΦΕ αναφέρει τα εξής:

«Ολοκληρώσαμε επιτυχώς το πρώτο μέρος του Προγράμματος ΑΡΕΤΑΙΟΣ
 μέσα από το οποίο έγινε εμφανής, μεταξύ άλλων, η ανταποδοτικότητα που μπορεί να προκύψει με την πραγματοποίηση υπηρεσιών πρόληψης στο φαρμακείο. 
Η ανταποδοτικότητα αφορά τόσο τον πολίτη (επίτευξη στόχων υγείας) όσο και την Πολιτεία (εξοικονόμηση πόρων του συστήματος υγείας).

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Προγράμματος ΑΡΕΤΑΙΟΣ συμπληρώθηκαν 13.010 ερωτηματολόγια (πρωτοφανής αριθμός δειγμάτων για μελέτη αυτής της μορφής) και καλύφθηκε σχεδόν το σύνολο της χώρας. Το γεγονός αυτό είναι ικανό από μόνο του να φανερώσει την σπουδαιότητα του συντονισμού (συμμετείχαν 602 συνεταιρισμένα φαρμακεία) στην προσπάθεια διαμόρφωσης των όρων επιβίωσης του φαρμακείου στον νέο περιβάλλον.
Ταυτόχρονα μέσα από το Πρόγραμμα ΑΡΕΤΑΙΟΣ ανοίχθηκε ένα πρώτο μονοπάτι συνεργασίας μεταξύ φαρμακοποιών και ιατρών που είναι τόσο απαραίτητη για την εφαρμογή υπηρεσιών υγείας. 

Πιστεύουμε ακράδαντα πως η μελέτη θα ενισχύσει σημαντικά την φαρέτρα επιχειρημάτων του φαρμακευτικού κλάδου και θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια θεσμοθέτησης των επ’ αμοιβή υπηρεσιών υγείας μέσα στο φαρμακείο.

Επειδή θεωρούμε πως η εν λόγω δράση θα πρέπει να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα του φαρμακείου ως υπηρεσία πρόληψης υπό τον τίτλο «Εκτίμηση 10ετούς κινδύνου Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 2», η διαδικτυακή εφαρμογή θα παραμείνει διαθέσιμη για τους συνεταιρισμένους φαρμακοποιούς που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα ΑΡΕΤΑΙΟΣ

Η προσπάθεια αυτή θα έχει συνέχεια και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα σας ενημερώσει σύντομα για την επόμενη δράση.».