NEA

Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Παύλος Γιαννακόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Παύλος Γιαννακόπουλος

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Θλίψη σκόρπισε σε ολόκληρη τη χώρα η είδηση του θανάτου του πατριάρχη της οικογένειας Γιαννακόπουλου, Παύλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, το πρωί της Κυριακής της 10ης Ιουνίου, αφήνοντας πίσω του 70 χρόνια ενεργής και ιδιαίτερα επιτυχημένης επαγγελματικής παρουσίας σε έναν από τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Η απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου, ο οποίος αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας, έρχεται ενάμιση περίπου μήνα μετά (29 Απριλίου) το θάνατο του αδελφού του Κώστα, ενώ ο αθλητικός κόσμος της χώρας σχολιάζει και την τραγική σύμπτωση με το γεγονός της ένταξής του στον Παναθηναϊκό, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας, την ίδια ακριβώς ημέρα, 47 χρόνια πριν, το 1971.

Η ανακοίνωση της ΒΙΑΝΕΞ για τη γνωστοποίηση του θλιβερού γεγονότος ανέφερε:

«Με βαθιά θλίψη και ανείπωτο πόνο η οικογένεια της ΒΙΑΝΕΞ αποχαιρετά υποκλινόμενη τον Ιδρυτή και Πρόεδρό της. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, όμως, ό,τι μεγαλειώδες δημιούργησε και όλοι όσους ευεργέτησε είναι εδώ για να τον θυμίζουν για πάντα.

Με πείσμα σπαρτιάτικο και οξύνοια χαρακτηριστική συστήνει αυτήν που έμελε να γίνει η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Στα 70 χρόνια ενεργής επαγγελματικής παρουσίας του Πατριάρχη της ελληνικής βιομηχανίας, μόνο επιτυχίες, επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας σημειώνονται. Όλες οι εταιρείες Κολοσσοί του φαρμάκου επιθυμούν να συνάψουν συνεργασία μαζί του, το όνομά του ταυτίζεται με το ήθος, την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα, ενώ ο ίδιος ακούραστος δε σταματά να αναζητεί νέους δρόμους έρευνας και ανάπτυξης. Έχοντας πάντα τον Άνθρωπο ως βασική του αξιακή προτεραιότητα, δημιουργεί σχέσεις ζωής με τους εργαζομένους του και όποιον συναναστρέφεται.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. αποφασίζει η σημαία της να κυματίζει μεσίστια σε όλες τις εγκαταστάσεις και τα γραφεία της έως και την ημέρα της κηδείας, ενώ η 10η Ιουνίου κηρύσσεται ως επίσημη μέρα πένθους και αργίας εφεξής».

Το συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργού Υγείας

Συλλυπητήριο μήνυμα για το  θάνατο του Παύλου Γιαννακόπουλου απέστειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο οποίο ανέφερε: «Ο Παύλος Γιαννακόπουλος «έφυγε» από τη ζωή έχοντας διαγράψει μια αξιοσημείωτη διαδρομή στην επιχειρηματική και κοινωνική ζωή της χώρας. Η απώλειά του είναι μεγάλη όχι μόνο για τους οικείους του, τους συνεργάτες και τους ανθρώπους της επιχείρησής του, αλλά και για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και τον κόσμο της παραγωγικής οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ποιος ήταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Παύλου Γιαννακόπουλου ξεκίνησαν από ένα κατάστημα-αποθήκη φαρμακευτικών προϊόντων, στη διασταύρωση των οδών Σωκράτους και Σατωβριάνδου, όπου έμαθε τα μυστικά της δουλειάς δίπλα στον πατέρα του, Δημήτρη. Από τότε είχε υψηλούς στόχους για επέκταση της επιχείρησης, κάτι που ανέβαλε λόγω της Κατοχής. Ο ίδιος συνέβαλε σημαντικά στο να στηθεί από την αρχή η εταιρεία, μετά το τέλος του πολέμου, δημιουργώντας τη «ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ» (Φάρμακα Γιαννακόπουλου), την οποία και επέκτεινε και ενίσχυε, χρόνο με το χρόνο, κλείνοντας συμφωνίες με Κολοσσούς του εξωτερικού. Η «ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ» γίνεται «ΒΙΑΝΕΞ» το 1971, συνεχίζοντας τις επιτυχίες και πάντα σε συνεργασία με τα δύο αδέλφια του.

Παράλληλα, βρισκόταν πάντα δίπλα στον Παναθηναϊκό. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του, «Ήμουν δέκα χρόνων. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου με έπαιρνε από το χέρι και με πήγαινε στο γήπεδο. Του λέγαμε «Ό,τι θέλεις, υπό την προϋπόθεση να μας πας στο γήπεδο την Κυριακή». Τον Ιούνιο του 1971, επηρεασμένος από τον άθλο του Γουέμπλεϊ, αποφασίζει να ασχοληθεί με τον Παναθηναϊκό από διοικητικό πόστο.

Μπορεί να μην πήρε ποτέ στα χέρια του ποδόσφαιρο, αλλά από τα τέλη της δεκαετίας του '80 που ανέλαβε τον ερασιτέχνη, ξεκίνησε να «χτίζει» τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Από το 1987 έως το 1997 υπήρξε πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού. Με τον Παύλο Γιαννακόπουλο ως Πρόεδρο, ο Παναθηναϊκός έγινε μια από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το 2008 εισχώρησε στο πολυμετοχικό διοικητικό σχήμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Μέχρι το 2012, που παρέδωσε τη σκυτάλη στο γιο του Δημήτρη Γιαννακόπουλο, η ομάδα κατέκτησε 6 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, 13 πρωταθλήματα Ελλάδας και 9 κύπελλα. 

Το «αντίο» του Παναθηναϊκού

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods αναζητεί τις λέξεις, για να αποχαιρετήσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον άνθρωπο που άλλαξε το ρου της ιστορίας της, το ελληνικό μπάσκετ, τον ελληνικό αθλητισμό.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να έφυγε σήμερα, αλλά οι ιδέες του θα ζουν και θα δημιουργούν νέες γενιές Παναθηναϊκών για πάντα.

Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο άνθρωπος που θα ζει για πάντα στις καρδιές μας».