ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ευοίωνες προοπτικές για τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα

Ευοίωνες προοπτικές για τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα

Ο τουρισμός υγείας της Ελλάδας και οι ευοίωνες προοπτικές του ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, στο Λος Άντζελες, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ

 

Με τη συμμετοχή κορυφαίων παραγόντων από το χώρο της υγείας, του τουρισμού και του επιχειρείν της Ελλάδας και της Αμερικής, πραγματοποιήθηκε, ημερίδα για τον Τουρισμό Υγείας της χώρα μας, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, το Σάββατο 9 Ιουνίου.

Πρόκειται για τον έκτο σταθμό, μετά τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο των ΗΠΑ ,το Μόντρεαλ του Καναδά τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία ανάλογες εκδηλώσεις πριν από μερικούς μήνες.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στο Huffington Center, στο Λός Άντζελες των ΗΠΑ.

Οι διακεκριμένοι στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, η οποία  μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού υγείας, αναφέρθηκαν οι ομιλητές της ημερίδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η χώρα μας έχει  60%-90% χαμηλότερη δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης και μικρότερες λίστες αναμονής σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ ενθαρρυντικά για το μέλλον του Τουρισμού Υγείας είναι και διεθνή στατιστικά στοιχεία τα οποία κάνουν λόγο για:

  • 100  δισεκατομμύρια δολάρια περίπου τζίρο της παγκόσμιας αγοράς του τουρισμού υγείας-ευεξίας
  • 35 εκατομμύρια διασυνοριακούς χρήστες των υπηρεσιών υγείας

 

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε o Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης  κ. Γιώργος Τζιάλλας, ο οποίος ανέφερε ότι για τη φετινή χρονιά αναμένεται ρεκόρ αφίξεων –περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τουρίστες– πολλοί από τους οποίους κατευθύνονται σε ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς όπως είναι για παράδειγμα η Πελοπόννησος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τουρισμό υγείας και ευεξίας και στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας μας. Μάλιστα, έχουν δεσμευθεί 25 εκατομμύρια ευρώ τα οποία καλούνται να αξιοποιήσουν οι Δήμοι που έχουν πιστοποιημένες ιαματικές πηγές για να κάνουν έργα υποδομής.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΙΣΑ, ΚΕΔΕ, ΕΛΙΤΟΥΡ Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στόχος μας είναι η  ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό, στον παγκόσμιο χάρτη  του τουρισμού υγείας. Η χώρα μας διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως είναι το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών υγείας ,το καταξιωμένο επιστημονικό προσωπικό και ο πλούτος των ιαματικών μας πηγών ,σε συνδυασμό με τις άριστες ξενοδοχειακές υποδομές. Ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς του τουρισμού υγείας-ευεξίας εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100  δισεκατομμύρια δολάρια ενώ παρουσιάζει ρυθμό αύξησης 15%-25%, με περίπου 35 εκατομμύρια  διασυνοριακούς χρήστες των υπηρεσιών υγείας να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.800-6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις, ενδονοσοκομειακή παραμονή και καταλύματα. Η δημιουργία ισχυρού brand και φήμης της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού ιατρικού τουρισμού είναι κρίσιμη για την επιτυχία της εθνικής στρατηγικής. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά τόσο με παρεμβάσεις μας στην κεντρική διοίκηση στο εσωτερικό όσο και με παρουσιάσεις των δυνατοτήτων της χώρας μας στο εξωτερικό. Θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας να  θεμελιώσουμε συνεργασίες για να πετύχουμε το στόχο μας».

Στη συνέχεια, επιφανή μέλη της επιστημονικής κοινότητας έκαναν τοποθετήσεις σχετικά με το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων  υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και τις δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι πολίτες των άλλων χωρών. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρέμβαση ζευγαριών  που επισκέφθηκαν τη χώρα μας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή  και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνης τους στους Έλληνες επιστήμονες.

 

Ο επόμενος σταθμός είναι η Κως, το νησί του Ιπποκράτη, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο για τον τουρισμό υγείας της Ελλάδας στις 23-24 Ιουνίου 2018.