ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προσπάθεια για κλείσιμο χιλιάδων φαρμακείων βλέπουν οι φαρμακοποιοί στα νέα μέτρα κυβέρνησης/θεσμών

Προσπάθεια για κλείσιμο χιλιάδων φαρμακείων βλέπουν οι φαρμακοποιοί στα νέα μέτρα κυβέρνησης/θεσμών

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία κοινή αίσθηση απόλυτης στοχοποίησής τους εκφράζουν οι τοποθετήσεις προέδρων Φαρμακευτικών Συλλόγων σχετικά με το μέτρο του  rebate 0,8% που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας στους φαρμακοποιούς, στις περιπτώσεις που ο πελάτης αντί ενός γενοσήμου αποφασίσει να  αγοράσει ένα πρωτότυπο (off patent) φάρμακο, όπως βεβαίως και με το γεγονός ότι υποχρεώνονται να διαθέτουν στα φαρμακεία αποθέματα γενοσήμων φαρμάκων.

Πέρα από την επίσημη τοποθέτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και την επιστολή – παρέμβαση για το θέμα του προέδρου του κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη υπήρξαν και άλλες δημόσιες τοποθετήσεις προέδρων Φαρμακευτικών Συλλόγων  της χώρας.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος τοποθετήθηκε επί του θέματος με άρθρο του στο facebook με τίτλο «Ηλιθιότητες», όπου αναφέρει ότι το νέο χαράτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ηλίθιο, οι εμπνευστές του ότι έχουν πλήρη άγνοια της πραγματικότητας, ότι ευθύνη έχουν όχι μόνο αυτοί που το επιβάλλουν (σ.σ οι δανειστές) αλλά και αυτοί που το δέχονται.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της τοποθέτησης του κ. Λουράντου έχει να κάνει με το ρόλο Καρόνε και το ότι η ελληνική Κυβέρνηση αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τα νέα προαπαιτούμενά του για τα γενόσημα όταν «ο ίδιος δεν έχει καν το θάρρος να παραδεχθεί τις λανθασμένες μέχρι σήμερα εκτιμήσεις του. Ισχυριζόταν πως οι συνεχείς μειώσεις των τιμών τους θα έφερνε σε δυο χρόνια αύξηση της διεισδυτικότητας τους στην αγορά (και ο Υπουργός Υγείας αυτό υπέγραφε) .... πράγμα εντελώς αφύσικο αφού στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αυτό έγινε μετά πάροδο πολλών ετών...

Σήμερα επιβάλει στην Ελληνική Κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης κάτι που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ... κάτι που δεν είναι μόνο ηλίθιο αλλά εντελώς παράλογο: πρόστιμο στον φαρμακοποιό για την ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ επιλογή του ασφαλισμένου να χρησιμοποιήσει για τον εαυτόν του πρωτότυπο φάρμακο και όχι γενόσημο!!!»

Από κει και πέρα ο κ. Λουράντος ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν έχει ίχνος σοβαρότητας αφού δέχεται τέτοιου είδους εκβιασμούς και παραλογισμούς, που δεν αντέχουν σε καμία κριτική...

Γιατί εκτός των άλλων, όπως αναφέρει, «αν ο ασφαλισμένος θέλει για τον εαυτόν του πρωτότυπο φάρμακο, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του, επιβαρύνοντας όχι την κρατική φαρμακευτική δαπάνη, αλλά την τσέπη του». Και αναρωτιέται λοιπόν: «Προς τι λοιπόν η πρεμούρα από δανειστές και Κυβέρνηση για την επιβολή δια της βίας της χρησιμοποίησης των γενοσήμων έναντι των πρωτοτύπων;

Και γιατί επιπλέον επαναφέρουν ένα ξεχασμένο ανεφάρμοστο και επίσης ηλίθιο άρθρο για την υποχρέωση εκ μέρους του φαρμακοποιού επαρκούς αποθέματος των γενοσήμων; Τι εννοεί δηλαδή ο ποιητής;»

Για να καταλήξει ότι «σε κάθε περίπτωση όλα αυτά αποτελούν ξεκάθαρα μια προσπάθεια επιβολής δια της βίας και της αδικίας κανόνες και νόμους αντίθετους με την δικαιοσύνη και την δημοκρατία ...

Η ελεύθερη επιλογή του φαρμάκου από τον ασφαλισμένο δεν μπορεί να ποινικοποιείται με πρόστιμα εναντίον των φαρμακοποιών οι οποίοι στο κάτω κάτω οφείλουν να αποδέχονται αυτήν την επιλογή εφόσον είναι ενυπόγραφη επί της συνταγής!

Όλες οι υπόλοιπες δικαιολογίες είναι ύποπτες και οδηγούν σε συμπεράσματα που όλοι αντιλαμβανόμαστε!!!!».

Για μία κίνηση εκτός λογικής από τους κυβερνώντες κάνει λόγο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σημειώνοντας ότι «ενώ μέχρι χθες ψάχναμε κίνητρα για να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων, σήμερα τιμωρούνται οι φαρμακοποιοί για μια επιλογή που κάνουν κάποιοι άλλοι».

Ο ΦΣ Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι «είναι κι αυτή μια προσπάθεια με απώτερο στόχο το κλείσιμο τουλάχιστον των μισών φαρμακείων της επικράτειας. Μια προσπάθεια με τόσο παράλογα μέτρα που θα έχει την ίδια τύχη με την προηγούμενη, αυτήν που προβλέπει να δηλώνουν τα φαρμακεία τις επιπλέον ώρες που θα είναι ανοιχτά, αλλά θα μπορούν και να μην είναι ανοικτά! Συνεχείς προσπάθειες που μέχρι στιγμής δεν ευδοκίμησαν και δεν θα τελεσφορήσουν ούτε στο μέλλον γιατί σχεδιάζουν χωρίς να υπολογίζουν την ψυχή του έλληνα φαρμακοποιού!».

Σε άρθρο του ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας κ. Πάνος Ζαρογουλίδης αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022» που περιλαμβάνει τα μέτρα αυτά κρίνοντας πως «οι μουσουργοί της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής εκμεταλλευόμενοι τα  σοκάκια στα κενά της δημοκρατικής λειτουργίας θα πλέξουν τελικά τον ιστό των ολιγοπωλίων πουλώντας μάλιστα μούρη “φιλελέ”» σε μία «σταυροφορία των ημερών μας» που προχωρά με το γνωστό επιχείρημα «για να πάρουμε τη δόση μας» το οποίο καθαγιάζει το σύνολο των νομοθετικών εγκλημάτων στην χώρα την τελευταία εξαετία.

 Μπαίνοντας στην ουσία της σχετικής με το rebate διάταξης ο κ. Ζαρογουλίδης σημειώνει ότι «προτείνεται  σειρά αντικινήτρων στους φαρμακοποιούς οι οποίοι θα “τιμωρούνται” βασανιστικά κάθε φορά που θα χορηγούν στους ασφαλισμένους τους ένα off patent φάρμακο (φάρμακα που έχουν απωλέσει το καθεστώς προστασίας τους και επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν αντίγραφα τους). Η τιμωρία αφορά επιβολή πρόσθετου φόρου 0,80% επί της λιανικής τιμής του φαρμάκου», αφού όπως υπενθυμίζει «στην λιανική τιμή του φαρμάκου συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ που αποτελεί την μίζα του κράτους στην όποια εμπορική δοσοληψία, μια μίζα που μειώνει ετησίως την ικανή φαρμακευτική δαπάνη κατά 110 εκ ευρώ αφού αυτή κινείται υποχρεωτικά εντός κλειστού προϋπολογισμού κοντά στα 2 δις».

Όπως εξηγεί «μία πολιτική υπέρ των γενοσήμων θα οδηγήσει σε μείωση της ονομαστικής δαπάνης, θα μεταλλάξει το μίγμα των φαρμάκων από εισαγόμενα off patent σε εγχώρια γενόσημα οδηγώντας σε μείωση της υπέρβασης και λογικά του claw back, οδηγώντας σε διπλό όφελος της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Κάποιος όμως πρέπει να παίξει το μουτζούρη και κάποιος πρέπει να πουλήσει και μούρη, λαϊκά». 

Οι φαρμακοποιοί σε ρόλο «μουτζούρη» θα επιβαρυνθούν την «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης πληρώνοντας φόρο στο φόρο, «δηλαδή επιβολή 0,8% φόρο στην λιανική τιμή του φαρμάκου που περιλαμβάνει ήδη ΦΠΑ, λες και οι φαρμακοποιοί επιβάλουν τα off patent στους ασφαλισμένους, σε μια χώρα που απέτυχε παταγωδώς στο θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής και της ενημέρωσης του κοινού, στην ίδια χώρα που οι συνάδελφοι ιατροί έχουν το δικαίωμα να κλειδώνουν συνταγογραφικά συγκεκριμένα σκευάσματα επιβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο την αυστηρή χορήγησή τους».

Το κακό ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣ Πέλλας είναι ότι το όφελος θα είναι μηδενικό αφού η επιβάρυνση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ στην δαπάνη είναι της τάξης των 20 εκ. ευρώ και το ποσοστό συμμετοχής τους στην αγωγή τους είναι ΗΔΗ 0%, ενώ συνταγογραφικά τα γενόσημα που ανήκουν στο φάσμα ασθενειών του 10% και θα μηδενιστούν οδηγώντας σε όφελος των δικαιούχων αφορούν κυρίως φάρμακα του σακχαρώδη διαβήτη   πολύ χαμηλής λιανικής τιμής όπου η ονομαστική κατά κεφαλήν συμμετοχή τους σήμερα είναι της τάξεως από 0,13 ευρώ έως 0,50 ευρώ ενώ το αναμενόμενο όφελος από την άμεση φορολόγηση των φαρμακοποιών θα ξεπεράσει τα 130-150 εκ ευρώ (εκτίμηση).  

Κάπου εδώ γκρεμίζεται και το όνειρο της Κοινωνικής Πολιτικής και μετασχηματίζεται σε νέο φορολογική».

Για να καταλήξει ο κ. Ζαρογουλίδης ότι «κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το αντανακλαστικό της πρόληψης ως μεθοδολογία πολιτικού προβληματισμού  και να σταματήσει η μεθοδολογία της τιμωρητικής καταστολής ως μέσο αποτροπής.

Επίσης καλό θα ήταν να είχαμε λόγο στην αντιπρόταση με την δημοκρατία a la cart δεν υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε ακόμα ως έθνος».

Λίγο παρακάτω, στη Θεσσαλία, ο πρόεδρος του ΦΣ Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσίολης κάνει λόγο για έναν ακόμη αιφνιδιασμό για τον κλάδο από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. «Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση παραβιάζοντας κάθε αρχή δικαίου, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τον ΠΦΣ εφαρμόζει νέο κεφαλικό φόρο (rebate) στα φαρμακεία, τιμωρώντας ταυτόχρονα και τους ασθενείς που επιλέγουν τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο ιατρός και δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων. Αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο η κυβέρνηση να επιβάλει κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, τη στιγμή που η επιλογή του φαρμάκου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ασθενή. Η κυβέρνηση και οι θεσμοί μετά από 9 χρόνια αναποτελεσματικών πολιτικών επιβαρύνσεων και περικοπών συνεχίζουν να προτείνουν μέτρα που διέπονται από φορομπηχτική και τιμωρητική φιλοσοφία προς τους ασθενείς σε αντίθετη κατεύθυνση από τον ασθενοκεντρικό χαρακτήρα που υιοθετούν πλέον όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας».

Για τον κ. Ματσιόλη «είναι αδιανόητο οι φαρμακοποιοί, που όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, έχουν επιφορτιστεί όλα τα μέτρα για το φάρμακο, να επωμιστούν ακόμα ένα ληστρικό μέτρο. Παράλληλα η Κυβέρνηση δίνει την χαριστική βολή στα φαρμακεία με την απόφαση της να επιβάλει να διατηρούν ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, την ίδια ώρα που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ελλείψεων. Οι αποφάσεις αυτές μας κάνουν να σκεπτόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά σε μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς».

Η εκτίμηση του προέδρου του ΦΣ Μαγνησίας είναι ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν στο κλείσιμο χιλιάδων φαρμακείων και στην απόλυτη φτωχοποίηση του κλάδου μας».

Έχοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι αυτό για τους ασφαλισμένους σημαίνει μία «μια νέα οικονομική επιβάρυνση επειδή, επιλέγουν πρωτότυπο φάρμακο αντί γενοσημο, λες και πρόκειται για αγορά καταναλωτικού προϊόντος» αναρωτιέται τελικά ποιος ο σκοπός αυτών των πολιτικών; Και απαντά:

«Για τους ασφαλισμένους ας αναρωτηθούν οι ίδιοι.
Για εμάς τους φαρμακοποιούς όμως το ξέρουμε πλέον αρκετά καλά. Το κλείσιμο χιλιάδων φαρμακείων και η απόλυτη φτωχοποίηση του κλάδου μας».