ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ενημέρωση με, «θόρυβο», για την αθόρυβη Ηπατίτιδα C

Ενημέρωση με, «θόρυβο», για την αθόρυβη Ηπατίτιδα C

Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη νόσο από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος και το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας

 

 

Με τον ηχηρό τίτλο «Κάνουμε θόρυβο για μια Αθόρυβη Νόσο» και ακόμα πιο ηχηρές δράσεις, η Ε.Ε.Μ.Η. και ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» υλοποιούν μία πρωτότυπη Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα C, μία νόσο που αποκαλείται αθόρυβη, επειδή για πολλά χρόνια δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να νοσούν και να μην το γνωρίζουν. Αυτό επιβεβαιώνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα, περισσότεροι από 75.000 πάσχοντες από Ηπατίτιδα C αγνοούν την πάθησή τους

 

«Κάνουμε θόρυβο για μια αθόρυβη νόσο»

Με αυτό ως κεντρικό μήνυμα, η εκστρατεία καλεί όλους εμάς να κάνουμε δυνατό θόρυβο, ώστε να βοηθήσουμε στη διάδοση του μηνύματος για ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση της Ηπατίτιδας C. Την εκστρατεία στηρίζουν με τη συμμετοχή τους τέσσερα δημοφιλή πρόσωπα, η Μαρία Μπεκατώρου, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, ο Χρήστος Φερεντίνος και η Ελένη Φουρέιρα, ενώ περιλαμβάνει προβολή τηλεοπτικού σποτ, ενέργειες επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, προβολή σε συρμό του μετρό, καθώς και διενέργεια εκδηλώσεων σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

 

Κάνε κι εσύ θόρυβο για την αθόρυβη νόσο!

Κύριο όχημα της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η ιστοσελίδα www.kanoumethoryvo.gr, μέσω της οποίας καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα video, κάνοντας δυνατό θόρυβο, με οποιονδήποτε τρόπο θέλουμε, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε (στο σπίτι, στο γραφείο ή σε εξωτερικό χώρο). Στη συνέχεια, μοιραζόμαστε αυτό το video στον προσωπικό μας λογαριασμό Facebook και Instagram, συμβάλλοντας ενεργά στην ενημέρωση για έγκαιρη διάγνωση της Ηπατίτιδας C.

 

Τα βήματα για να κάνουμε το δικό μας θόρυβο είναι απλά:

  1. Δημιουργούμε ένα video κάνοντας δυνατό θόρυβο
  2. Ανεβάζουμε το video στο ειδικό πεδίο της ιστοσελίδας www.kanoumethoryvo.gr
  3. Μοιραζόμαστε το video στον προσωπικό μας λογαριασμό Facebook και Instagram

 

Στόχος η ιολογική κάθαρση και η εξάλειψη της ηπατίτιδας C έως το 2030

 

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει το κοινό για την Ηπατίτιδα C ώστε να παρακινήσει όσους ενδεχομένως νοσούν (και είναι αρκετές χιλιάδες, όπως αναφέρθηκε παραπάνω), να προβούν στην εξέταση αντισωμάτων του ιού, προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, που σήμερα είναι εφικτή, εύκολα και ανώδυνα. Με τις σύγχρονες θεραπείες μπορεί να επιτευχθεί ιολογική κάθαρση του πάσχοντα. Σημαντικό είναι επίσης ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει με αξιώσεις την επίτευξη του στόχου για εξάλειψη της νόσου έως το 2030.

 

Η εκρίζωση της νόσου προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας

 

Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της εκστρατείας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, χαρακτήρισε την εκρίζωση της νόσου ως προτεραιότητα για την πολιτική υγείας του υπουργείου Υγείας. Αναφερόμενος ειδικότερα, στο έργο της Επιτροπής παρακολούθησης και υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εκρίζωση των Ιογενών Ηπατίτιδων στην Ελλάδα, ο κ. Μπασκόζος δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «η θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με την Επιτροπή παρακολούθησης και υλοποίησης του, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, αποτελεί την έμπρακτη προτεραιοποίηση των επιλογών στη Δημόσια Υγεία. Επιδιώκει να αναδείξει την σπουδαιότητα της νόσου ως πρόβλημα Δημόσιας Υγείας στη χώρα, τη μείζονα σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισής της και τελικώς η εξάλειψή της».

 

Εξέταση αντισωμάτων του ιού για όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980  &

Έλεγχος στα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού

 

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, Πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Η. και της Επιτροπής Υλοποίησης και Παρακολούθησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας C και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», με την πάροδο των χρόνων, η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον ασθενή, όπως κίρρωση, ή καρκίνο του ήπατος. Παράλληλα, η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού και ορισμένων διαγνωσμένων ασθενών για τη νόσο, την καθιστά σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, με πολύπλευρο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. «Η χώρα μας έχει δεσμευτεί για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης  για την Ηπατίτιδα  C, σύμφωνα με το οποίο η εξέταση αντισωμάτων του ιού συστήνεται σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Ταυτόχρονα, όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα C μπορούν σήμερα να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

 

Η Ηπατίτιδα C μας αφορά περισσότερο από όσο νομίζουμε!

Κύρια αιτία για τη μεγάλη έκταση του προβλήματος, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, είναι η απουσία σωστής ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τους τρόπους μετάδοσης της νόσου, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πιστεύουν ότι δεν έχουν εκτεθεί στον ιό. Ωστόσο, η Ηπατίτιδα C μπορεί να προσβάλει τον καθένα μας. Συγκεκριμένα, ο ιός της Ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με την έκθεση σε μολυσμένο αίμα και συνήθως μέσω:

 

  • Χρήσης ενδοφλεβίων ναρκωτικών ουσιών
  • Μετάγγισης αίματος ή παραγώγων του ή μεταμόσχευσης οργάνου πριν το 1992
  • Χρήσης βελονών-συρίγγων ή οποιουδήποτε αντικειμένου-εργαλείου μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα 
  • Αιμοκάθαρσης

 

Η νόσος μπορεί επίσης να μεταδοθεί με μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 5%) μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς και κατά τον τοκετό, από τη μητέρα στο παιδί.

 

Δίνοντας τη διάσταση των ασθενών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, Γιώργος Καλαμίτσης, αναφέρθηκε στη σημασία της σωστής ενημέρωσης του κοινού για τη νόσο, δηλώνοντας ότι «η μάχη που πρέπει να κερδίσουμε με την Ηπατίτιδα C είναι φύσει πολύ δύσκολη, καθώς η νόσος είναι ασυμπτωματική με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μην γνωρίζουν ότι νοσούν. Γι’ αυτό, ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικός για την παροχή της σωστής πληροφόρησης στο κοινό και την αντιμετώπιση της νόσου».