NEA

Α. Ξανθός: Κλείνουμε τις μνημονιακές εκκρεμότητες χωρίς νέες επιβαρύνσεις των πολιτών

Α. Ξανθός:  Κλείνουμε τις μνημονιακές εκκρεμότητες χωρίς νέες επιβαρύνσεις των πολιτών

Για «μέτρα ανακουφιστικά» έκανε λόγο στην ομιλία του για το Μεσοπρόθεσμο ΠΔΣ 2019-2022, χτες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας και για επαλήθευση του θετικού αφηγήματος της κυβέρνησης

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, ξεκινώντας επιθετικά την ομιλία του για το Μεσοπρόθεσμο ΠΔΣ 2019-2022, χτες, Τρίτη 12 Ιουνίου, στη Βουλή, κ. Ξανθός, τόνισε ότι, σε πείσμα του γνωστού καταστροφολογικού σεναρίου περί επικείμενης λαίλαπας και Αρμαγεδδώνα, που περιείχε το αφήγημα της αντιπολίτευσης, που προέβλεπε κατάρρευση της οικονομίας, χώρας και της κοινωνίας και το οποίο καταρρίπτεται με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενισχύεται, παράλληλα, το κυρίαρχο αφήγημα της κυβέρνησης ότι, μετά από μια μεγάλη περίοδο ταλαιπωρίας για την κοινωνία, κλείνει αυτός ο κύκλος των μνημονιακών μέτρων και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Η σύγκριση αυτών των δύο αφηγημάτων είναι και το μέτρο της αξιοπιστίας της πολιτικής του καθενός» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. 

  

«Πραγματικά, και στον τομέα της υγείας, κλείνουμε τις μνημονιακές εκκρεμότητες χωρίς νέες επιβαρύνσεις των πολιτών». Αντιθέτως, υπάρχουν μέτρα ανακουφιστικά, τόνισε ο κ. Ξανθός όπως η μείωση κατά 40,8 εκ. στην επιβάρυνση των πολιτών όταν επιλέγουν γενόσημα φάρμακα». Δεν παρέλειψε, στο σημείο αυτό, να κάνει λόγο για την αντίδραση που ήδη προέβαλαν οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους, αναφέροντας ωστόσο ότι θα υπάρξει «ισοδύναμη παρέμβαση» για τον κλάδο.

 

Άλλη ανακουφιστική παρέμβαση, που επεσήμανε ο υπουργός, ήταν η λύση του voucher (για τα οπτικά είδη), το οποίο χορηγείται από το γιατρό (είτε τον οφθαλμίατρο είτε το γιατρό που συνταγογραφεί τις ειδικές θεραπείες) και αυτό ο πολίτης, χωρίς να πληρώνει από την τσέπη του, πληρώνεται ο ιδιώτης πάροχος από τον ΕΟΠΥΥ.

 

«Σαφώς, η λιτότητα, οι περιορισμοί και τα πολύ συμπιεσμένα όρια έχουν μία προοπτική σοβαρής αναβάθμισης, σε βάθος τετραετίας. Στο μεσοπρόθεσμο αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια ότι θα ενισχυθεί το εθνικό σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας με 195 εκτ. Ευρώ».

 

Για πρώτη φορά, σημείωσε ο κ. Ξανθός, έχουμε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το στόχο της καθολικής κάλυψης και ιατρικής φροντίδας του πληθυσμού και τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας «δίνει μάχη με το χρόνο και τις αντοχές της κοινωνίας, μόνο που πια ο χρόνος είναι σύμμαχος και η ανθεκτικότητα της κοινωνίας, μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ενισχύεται περισσότερο».

 

 

Περισσότερα από την Ομιλία Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για το Μεσοπρόθεσμο ΠΔΣ 2019-2022, μπορείτε να δείτε στο https://www.youtube.com/watch?v=Y6hDTgbO3Tc