ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ποιο θα είναι το «μοντέλο» της υγείας στην μετα-μνημονιακή εποχή;

 Ποιο θα είναι το «μοντέλο» της υγείας στην μετα-μνημονιακή εποχή;

Στο 17ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τη Δευτέρα και Τρίτη, 11 και 12 Ιουνίου, βασικό θέμα φέτος ήταν «Η Υγεία στη Μετα-μνημόνιο εποχή». Ο τίτλος αυτός στάθηκε αφορμή για προβηματισμούς και τοποθετήσεις με κοινό τόπο την ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη από τώρα για την επόμενη μέρα στο χώρο της Υγείας, με πολιτικές που θα ενθαρρύνουν ένα σταθερό περιβάλλον τόσο για τον ασθενή και τις παρεχόμενες σε αυτόν υπηρεσίες, όπως και για το επιχειρηματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρουν εταιρίες του χώρου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεόδωρος Λιακόπουλος τόνισε ότι μετά από 8 χρόνια συνεχούς ύφεσης και περικοπών στο χώρο της υγείας, έφτασε η ώρα στη μετα-μνημόνιο εποχή να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας βασισμένο στην εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας, στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Έμφαση έδωσε επίσης, στην μείωση εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης, όχι μόνο της τιμής αλλά και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους ασθενείς και υλικού εξοπλισμού  και τόνισε την ανάγκη επαναξιολογισης όλων των παραπάνω.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, από την πλευρά του ανέφερε για το μόνιμο και δυναμικά εξελισσόμενο διακύβευμα της ισορροπίας ανάμεσα στην πρόσβαση στην καινοτομία και στην συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Χαρακτηριστικά είπε, «...αποτελεί μια πρόκληση για όλα τα υγειονομικά συστήματα παγκόσμια. Μια πρόκληση που η χώρα μας για πολλά χρόνια δεν είχε την δυνατότητα να ανταποκριθεί εξαιτίας των σοβαρών θεσμικών ελλειμμάτων στα πεδία της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης. Διανύουμε την περίοδο εκείνη που είμαστε σε θέση, ως Υπουργείο Υγείας, να ισχυριστούμε πως έχουμε ήδη δρομολογήσει θεσμικά και πραγματολογικά την κάλυψη των ελλειμμάτων αυτών».

Ακολούθησε μία ευαίσθητη συζήτηση ανάμεσα στους Andrew Powrie-Smith, Director of Communications της EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) και τον πρόεδρο της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάκη Παπαταξιάρχη, με κεντρικό θέμα τη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στα κέντρα λήψης απόφάσεων και στη χάραξη πολιτικής. Όπως τόνισε ο Andrew Powrie-Smith, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη την οπτική των προβλημάτων όπως ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται και να ενσωματοσουμε τις θέσεις αυτές στη στρατηγική και πολιτικές που αναπτύσσονται στην Ευρωπαική Ένωση για την Υγεία και την φαρμακευτική πολιτική.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής Φθιώτιδος, Τοµεάρχης Οικονοµικών της Νέας ?ηµοκρατία και πρ. αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα στο χώρο της υγείας, ενώ  κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε: «Θέλω  να καταθέσω την πεποίθησή μου ότι η χώρα μας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, ιστορικές, περιβαλλοντικές, γεωγραφικές και πρωτίστως επιστημονικές, για να καταστεί κέντρο παροχής υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, σε συνδυασμό βεβαίως με πανεπιστημιακά ιδρύματα, κρατικά και μη κρατικά, υψηλής ποιότητας. Το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει. Ζητείται όραμα, στρατηγικό σχέδιο και προ παντός πίστη στις δυνατότητες και την προοπτική της πατρίδας και των πολιτών της .Ο βαθμός επιτυχίας αυτού του μείζονος εθνικού στόχου εξαρτάται από εμάς».