ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απάντηση Ξανθού στους φαρμακοποιούς για το rebate από το βήμα της Βουλής: Είναι επιβάρυνση μεν αλλά...

Απάντηση Ξανθού στους φαρμακοποιούς για το rebate από το βήμα της Βουλής: Είναι επιβάρυνση μεν αλλά...

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ως ένα ανακουφιστικό μέτρο στήριξης των πολιτών στους οποίους τα τελευταία χρόνια έχει μετακυληθεί μεγάλο μέρος του κόστους της υγειονομικής φροντίδας παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, την απόφαση του υπουργείου να επιβάλει rebate 0,8% στους φαρμακοποιούς, όταν ο πολίτης λαμβάνει off patent φάρμακο αντί γενοσήμου.

 Ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε μεν ότι πρόκειται για ένα μέτρο που επιβαρύνει τους φαρμακοποιούς οι οποίοι έχουν ήδη επιβαρυνθεί τα χρόνια της κρίσης, υποστήριξε ωστόσο ότι η συγκεκριμένη επιβάρυνση αφορά μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και είναι μικρή, της τάξης των 225 ευρώ ανά φαρμακείο.

Η αναφορά του κ. Ξανθού στο συγκεκριμένο ζήτημα ήρθε στην προσπάθεια του να δείξει ότι σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν οδηγήθηκε σε «κόφτες» αλλά πέτυχε να εφαρμόσει μέτρα ανακουφιστικά για τους πολίτες.

Ως ένα από τα δύο παραδείγματα τέτοιων μέτρων επικαλέστηκε το μέτρο που έχει αναστατώσει τους φαρμακοποιούς.  Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «συνδυάζοντας την υποχρέωση να αυξήσουμε τη διείσδυση των γενοσήμων στο 40% του όγκου με την ανάγκη να υπάρξει μία οικονομική ανακούφιση των ασθενών που έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ, ιδιαίτερα στον τομέα του φαρμάκου, ουσιαστικά μειώνουμε 40 εκατομμύρια ευρώ, 40,8 για την ακρίβεια την επιβάρυνση των πολιτών όταν επιλέγουν γενόσημα. Εκατόν εικοσιέξι εκατομμύρια ευρώ πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους όταν παίρνουν γενόσημα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Τα 90 εκατομμύρια από αυτά είναι το ποσοστό συμμετοχής, το 10 και το 25% και τα 36 εκατομμύρια ευρώ είναι η διαφορά λιανικής – ασφαλιστικής τιμής. Εξισώνουμε τη λιανική και την ασφαλιστική τιμή για τα γενόσημα άρα αμέσως – αμέσως μειώνονται τα 36 εκατομμύρια ευρώ επιβάρυνση. Και από τα υπόλοιπα ενενήντα γι’ αυτούς που είναι στην κατηγορία των χρονίων νοσημάτων το 10% της επιβάρυνσης, αυτό το 10% το κάνουμε 0%. Αυτό είναι 4,8 εκατομμύρια ευρώ και με τα 36 φτάνουν τα 40,8 εκατομμύρια ευρώ μετρήσιμης οικονομικής ανακούφισης των ασθενών και των πολιτών της χώρας.

Εδώ αρχίζει και η κριτική από την πλευρά των φαρμακοποιών ότι είναι μία επιβάρυνση διότι όντως αυτό θα μετακυλισθεί ως ένα επιπλέον rebate στα φαρμακεία, ως ένα αντικίνητρο στο να γίνεται υποκατάσταση του γενοσήμου από off patent φάρμακο στο φαρμακείο. Εδώ να πούμε τα εξής: Πρώτον, αυτό αφορά μόνο το 2018, δεύτερον πρακτικά είναι το μισό αυτής της δαπάνης, δηλαδή 2,4 εκατομμύρια ευρώ γιατί θα είναι στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 και τρίτον περίπου ισοφαρίζεται με την έκπτωση που έχουμε δρομολογήσει από πέρσι για τους φαρμακοποιούς, στο βαθμό που αυξάνουν το ποσοστό των γενοσήμων στις πωλήσεις τους και ήδη είναι περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Άρα είναι περίπου μια ισοδύναμη παρέμβαση που κατά την άποψή μας δεν δημιουργεί προφανώς ούτε πρόβλημα βιωσιμότητας στα φαρμακεία -τα οποία εγώ να δεχθώ ότι βεβαίως έχουν επιβαρυνθεί αυτά τα χρόνια τη κρίσης. Έχουμε υπολογίσει ότι μεσοσταθμικά η επιβάρυνση αυτή θα είναι 225 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 για κάθε φαρμακείο».