ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ελλείψεις σε φάρμακα χημειοθεραπείας αφήνουν ακάλυπτους τους ασθενείς στις θεραπείες

Ελλείψεις σε φάρμακα χημειοθεραπείας αφήνουν ακάλυπτους τους ασθενείς στις θεραπείες

Ελλείψεις σε φάρμακα χημειοθεραπείας κατέγραψε για το μήνα Μάιο η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Έτσι αρκετοί ασθενείς αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στον ΙΦΕΤ για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Βασική έλλειψη υπήρχε στο αντινεοπλασματικό φάρμακο etoposide που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αρκετών μορφών καρκίνου σε χημειοθεραπευτικά σχήματα. Σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ και από την επικοινωνία που είχαν με τον ΙΦΕΤ «ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την εισαγωγή της αναγκαίας ποσότητας για την κάλυψη της μηνιαίας ζήτησης  (μέχρι 6.500 δόσεις) του ανωτέρω φαρμάκου, ώστε να εξασφαλισθεί από την εβδομάδα αυτή η κανονική εκτέλεση προγραμματισμένων θεραπειών».

 

Σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ:

Έχει σημειωθεί έλλειψη etoposide, βασικού αντινεοπλασματικού φαρμάκου, το οποίο χρησιμοποιείται
στη χημειοθεραπεία πολλών μορφών καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το etoposide περιλαμβάνεται στη λίστα Βασικών Φαρμάκων για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (http://www.who.int/bulletin/volumes/94/10/BLT-15-163998-table-T1.html).

Το ανωτέρω φάρμακο αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ότι βρίσκεται σε έλλειψη από 15.4.2018 έως 20.8.2018.

Σύμφωνα με προφορική ενημέρωση από τον ΕΟΦ, άδεια εισαγωγής του εν λόγω φαρμάκου από την Ισπανία έχει μόνον μια εταιρεία στη χώρα μας, και η εν λόγω ισπανική εταιρεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος προβλήματα παραγωγής.

Βάσει της εκτίμησης της ζήτησης για το εν λόγω φάρμακο που ορίζεται σε 5.000 δόσεις μηνιαίως, ο ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή περίπου 1.000-1.500 δόσεων ανά εβδομάδα, ώστε να καλυφθούν οι μηνιαίες ανάγκες των νοσοκομείων.