ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Χορήγηση voucher για κάλυψη των οδοντιατρικών αναγκών των ευπαθών πολιτών

Υπουργείο Υγείας: Χορήγηση voucher για κάλυψη των οδοντιατρικών αναγκών των ευπαθών πολιτών

Είναι απόφαση της κυβέρνησης να διατεθεί για πρώτη φορά ένα μέρος από τις πιστώσεις που θα προκύψουν από την ετήσια αύξηση του ορίου δαπανών για τη δημόσια Υγεία -με βάση την αντίστοιχη ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας- για την κάλυψη των οδοντιατρικών αναγκών των ευπαθών πολιτών, ανέφερε ο  αν. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε συνάντηση που είχε στο υπουργείο Υγείας, χτες, Τετάρτη 20 Ιουνίου, με τη Διοίκησης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

 

Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζεται από το υπουργείο Υγείας η κάλυψη των οδοντιατρικών αναγκών μιας επιλεγμένης -με κριτήρια προτεραιότητας- μεγάλης πληθυσμιακής ομάδας, με τη μορφή voucher που θα δοθεί σε κάθε ασθενή της κατηγορίας αυτής. Σχετικά με το χρηματικό ύψος και τις υπηρεσίες που θα καλύπτει το voucher, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι θα καθοριστούν έπειτα από συνεννόηση, μεταξύ άλλων και με τον κλάδο των οδοντιάτρων.

 

Γενικότερα, η προγραμματισμένη αυτή συνάντηση της Διοίκησης της Ε.Ο.Ο. με τον αν. υπουργό Υγείας -που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας- πραγματοποιήθηκε σε κλίμα καλής επικοινωνίας και συνεργασίας.

 

Στη συνάντηση, αφού αναγνωρίστηκε θετικά από την πλευρά του κλάδου η πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να διαθέσει μέρος των επιπλέον κονδυλίων που θα προκύψουν από την ετήσια αύξηση των ορίων των δαπανών για τη δημόσια Υγεία, στη δωρεάν κάλυψη οδοντιατρικών υπηρεσιών από το σύνολο των ιδιωτών οδοντιάτρων, τέθηκαν στο τραπέζι κάποια θεσμικά αιτήματα που άπτονται της θέσπισης, μετονομασίας και καθορισμού αντικειμένου νέων ειδικοτήτων ή εξειδικεύσεων στο χώρο της οδοντιατρικής.

 

Στην τοποθέτησή του ο αν. υπουργός Υγείας, αφού επανέλαβε τη σαφή πρόθεση του υπουργείου να συμπεριλάβει την προτεινόμενη ειδικότητα στις ιατρικές ειδικότητες, με βάση πάντα τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, υπενθύμισε ότι στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ περιγράφονται μια σειρά πράγματα που αφορούν στο θέμα αυτό, ενώ στην πορεία υλοποίησης μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2018, ενδέχεται να γίνουν επιπλέον αναγκαίες συμπληρώσεις.