ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος του υπουργείου Υγείας, "PHILOS"

Ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος του υπουργείου Υγείας,

Βαθιά θλίψη και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού, που έχασε τη ζωή του στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα, εκφράζει ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. «Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε τον προβληματισμό μας για τις κακές συνθήκες υγιεινής, λόγω του συγχρωτισμού που προκαλείται από τις αυξημένες προσφυγικές ροές» αναφέρει ο κ. Ρόζενμπεργκ και προσθέτει ότι η σημερινή ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, «σε συνδυασμό με το τραγικό συμβάν είναι η αιτία να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά το έργο μας». Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του "PHILOS" -πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας που υλοποιείται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης- την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν 35.674 εμβολιασμοί σε συνεργασία με έγκριτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7.000 εμβολιασμοί. Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπτύχθηκαν πρωτόκολλα αντιμετώπισης της σεξουαλικής και έμφυλης βίας, ανίχνευσης της φυματίωσης, αντιμετώπισης δερματικών και άλλων λοιμώξεων, καθώς και διαχείρισης της μητρότητας. «Στελέχη του προγράμματος εισήλθαν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, διαμορφώνοντας για πρώτη φορά στην Ευρώπη κοινό τρόπο και μεθοδολογία εκτίμησης της ευαλωτότητας και έχοντας ως στόχο τη δημιουργία όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικών επιστημονικών συνθηκών αποτίμησης των ευάλωτων πληθυσμών» αναφέρει το Κέντρο. Επίσης, αναπτύχθηκαν προγράμματα ενημέρωσης των προσφύγων που βοηθούν στην ταχύτερη και πιο ομαλή ένταξή τους στην κοινότητα». Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και συντονιστής του προγράμματος, Άγης Τερζίδης, πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της ηπειρωτικής χώρας, στα οποία δραστηριοποιείται το πρόγραμμα "PHILOS". Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός των δράσεων που υλοποιεί το "PHILOS" και εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης της δεύτερης φάσης του προγράμματος, όπου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που είτε διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης είτε απευθύνονται στα νοσοκομεία της χώρας.