ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Διονύσης Ευγενίδης στο DailyPharmaNews: «Ηλεκτρονικό φαρμακείο ακόμη στη χώρα μας δεν υπάρχει και δεν είναι αναγκαίο»

Διονύσης Ευγενίδης στο DailyPharmaNews: «Ηλεκτρονικό φαρμακείο ακόμη στη χώρα μας δεν υπάρχει και δεν είναι αναγκαίο»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την ανάγκη ελέγχου των ηλεκτρονικών φαρμακείων προς όφελος της δημόσιας υγείας ζητά ο Φαρμακευτικός         Σύλλογος Θεσσαλονίκης με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή για το θέμα προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό (δες εδώ – Πρόταση Νικήτα…) ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικήτας Κακλαμάνης, χαιρετίζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και κάθε άλλου τέτοιου είδους παρέμβαση ανάδειξης του θέματος που συνοδεύεται με προτάσεις για την επίλυσή του. Ταυτόχρονα ζητά την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τη χρήση της λέξης φαρμακείου και του σταυρού από τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία.  

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΦΣ Θεσσαλονίκης αναφέρει τα εξής:

«Πληγή παραμένει η παράνομη πώληση φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων φαρμακείου μέσω του διαδικτύου. Τα λεγόμενα “ηλεκτρονικά φαρμακεία” λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αφού δεν διαθέτουν σχετική άδεια, ενώ πωλούν σκευάσματα αμφιβόλου σύστασης και ποιότητας τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Τέτοια ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό αλλά υπάρχουν αρκετά και στην Ελλάδα.

Απ’ αυτά που λειτουργούν στο εξωτερικό πολλά είναι εκείνα που διακινούν εκτός από τα γνωστά φάρμακα “life style” (για στυτική δυσλειτουργία, αλωπεκία, παχυσαρκία κλπ) και άλλα που προορίζονται για σοβαρότατες ασθένειες. Επιπλέον διακινούν ναρκωτικά φάρμακα και ψυχοτρόπες ουσίες χωρίς καν να ζητείται ιατρική συνταγή.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο αποτελεί μάστιγα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό στηρίζει κάθε προσπάθεια που επαναφέρει στην επικαιρότητα το σοβαρό αυτό ζήτημα προτείνοντας λύσεις και τρόπους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος έφερε το θέμα με ερώτησή του στη Βουλή με αφορμή την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών και ζήτησε να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο αδίκημα η λειτουργία παράνομου διαδικτυακού φαρμακείου.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητεί την αυστηρή εφαρμογή προς πάσα κατεύθυνση του Νόμου 4512/2018 (άρθρο 258) που ορίζει ότι μόνο τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη φαρμακείο και το σταυρό του φαρμακείου».  

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΦΣ Θεσσαλονίκης ζητώντας του να τοποθετηθεί για το γεγονός ότι σήμερα τα ηλεκτρονικά φαρμακεία εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα στη χώρα μας ενώ σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες 83/2001 και 62/2011 θα έπρεπε να έχουν πάρει άδεια λειτουργίας από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο εδώ και δύο χρόνια.

Ο κ. Ευγενίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για ηλεκτρονικά φαρμακεία. «Δεν είναι ηλεκτρονικά φαρμακεία γιατί δεν πουλάνε φάρμακα. Πρόκειται για ηλεκτρονικά καταστήματα που πωλούν και είδη φαρμακείου. Όσα πουλάνε φάρμακα δεν είναι ελληνικά, είναι του εξωτερικού και γι’ αυτά το λόγο έχει η Interpol και οι διωκτικές αρχές της κάθε χώρας.  Εμείς ευτυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε παρατηρήσει τέτοια φαινόμενα πώλησης φαρμάκων μέσω του internet. Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής και άλλα είδη φαρμακείου πωλούνται από ηλεκτρονικά καταστήματα. Ηλεκτρονικό φαρμακείο λοιπόν ακόμη στη χώρα μας δεν υπάρχει».

Παραδέχεται πάντως ότι η νομοθεσία για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών φαρμακείων στη χώρα μας έχει καθυστερήσει να εφαρμοστεί. «Η πιστοποίηση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο θα γίνει σε ηλεκτρονικά φαρμακεία πλέον. Φαρμακεία τα οποία υπάρχουν σε φυσική μορφή, είναι αδειοδοτημένα δηλαδή για να λειτουργούν σε φυσικό χώρο και τα οποία θα μπορούν να διαθέτουν και ηλεκτρονικό κατάστημα. Αυτό δεν έχει προχωρήσει. Δεν είναι ανάγκη. Είναι περισσότερο υποχρέωση που έχει η ελληνική Πολιτεία για να το εφαρμόσει παρά μία ανάγκη, όπως παρουσιάζεται σε άλλες χώρες το εξωτερικού, όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση των πολιτών στα φαρμακεία. Εδώ, με τη μεγάλη πληρότητα που έχουμε σε αριθμό φαρμακείων αλλά και με την άριστη κατανομή των φαρμακείων στην επικράτεια δεν υπάρχει θέμα για κάποιον να παραγγείλει ένα φάρμακο από το διαδίκτυο. Μόλις κατέβει από την πολυκατοικία του βρίσκει φαρμακείο. Από τη μία αυτό. Και από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά τα φάρμακα –γιατί γι’ αυτά μιλάμε πλέον- έχουν σταθερή λιανική τιμή, διατιμημένη από το κράτος, οπότε και πάλι δεν υπάρχει λόγος να το προμηθευτεί κάποιος από ένα ηλεκτρονικό φαρμακείο, με τη λογική να δει που πωλείται φθηνότερα».