ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Νομοθετική ρύθμιση για τους Επικουρικούς, υπόσχεται το υπουργείο

Νομοθετική ρύθμιση για τους Επικουρικούς, υπόσχεται το υπουργείο

Με εγκύκλιο που εξέδωσαν αργά χθες οι υπουργοί υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την παραμονή στο ΕΣΥ των επικουρικών εργαζόμενων, γιατρών και άλλων.

 

 

Ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών στέκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθώντας με νέα εγκύκλιο να καθησυχάσουν τους επικουρικούς και να κατευνάσουν ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε εδώ την Εγκύκλιος προς ΥΠΕ για επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό προσωπικό

Όπως ενημερώνουν τις ΥΠΕ, θα υπάρξει πολύ σύντομα νομοθετική ρύθμιση ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους ακόμα και όσοι έχουν συμπληρώσει τους 24 μήνες θητείας ενώ θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά όπως προβλέπεται.

Για το θέμα πραγματοποίησαν σήμερα παναττική στάση εργασίας τα μέλη των Ομοσπονδιών και Ενώσεων εργαζομένων στο ΕΣΥ.

 

Η ΟΕΝΓΕ έχει δώσει το στίγμα όσων θα ακολουθήσουν αν οι υποσχέσεις δεν υλοποιηθούν:

Διαβάστε τι αναφέρουν από την ΟΕΝΓΕ:

Εκδόθηκε το πλήρες κείμενο της απόφασης του Κλιμακίου προληπτικού Ελέγχου δαπανών του Ι τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνεδρίασε στις 12/12/2017. Η απόφαση είναι κόλαφος αφού για τους συναδέλφους επικουρικούς είναι σαφής και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, όπως άλλωστε έγκαιρα προειδοποιούσαμε ως ΟΕΝΓΕ από τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αφού επικαλείται το σύνολο των αντεργατικών διατάξεων που και η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες έχουν ψηφίσει: Σύνταγμα, οδηγίες της Ε.Ε., νόμους, προεδρικά διατάγματα καταλήγει ότι: «Οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί μετά από παράταση προηγούμενων όμοιων καθ΄ υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των 24 μηνών είναι αυτοδίκαια άκυρες».

Αυτό σημαίνει ότι οι συνάδελφοι επικουρικοί, των οποίων η θητεία είχε παραταθεί τον Αύγουστο του 2017, έως τις 31/12/2018, αλλά και όσοι είχαν ενταχθεί σε ΕΣΠΑ και η θητεία τους είχε παραταθεί έως 31/1/2019, βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης τις επόμενες μέρες. Το ίδιο και οι επικουρικοί νοσηλευτές – τεχνολόγοι – διοικητικοί κλπ. που επίσης έχουν παράταση θητείας ως 31/12/2018.

 

Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για το γεγονός ότι πετιούνται στον Καιάδα της ανεργίας χιλιάδες συνάδελφοι που έχουν δουλέψει χρόνια στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Έχει ευθύνη που απειλούνται με κλείσιμο, επειδή δε θα μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας των απολύσεων των συναδέλφων, ολόκληρα τμήματα και κλινικές μέσα στο καλοκαίρι. Έχει ευθύνη γιατί αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, διαιωνίζει το άθλιο καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

 

Έχει ευθύνη γιατί γνώριζε εδώ και έξι μήνες την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και καλλιεργούσε κλίμα επανάπαυσης και ψεύτικες προσδοκίες. Το Υπουργείο Υγείας με δελτίο τύπου στις 31/1/2018, την ημέρα της Πανελλαδικής Απεργίας που είχε προκηρύξει η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων διαβεβαίωνε ότι: « δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός ή λοιπό επικουρικό προσωπικό που περιλαμβάνεται στη ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων έως 31/12/2018» και μας κατηγορούσε ότι κινδυνολογούμε. Έλεγε χαρακτηριστικά «η κινδυνολογία για επικείμενες απολύσεις επικουρικών δεν έχει καμία βάση».

 

Και ενώ η κοροϊδία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος, ενώ οι διοικήσεις νοσοκομείων καλούν τους συναδέλφους επικουρικούς για να τους ενημερώσουν ότι «οι συμβάσεις τους θα καταγγελθούν», ενώ απολύονται συνάδελφοι, ενώ κάποιοι από αυτούς δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και μήνες και κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν τη δουλειά τους αλλά και να μην πληρωθούν ούτε τα δεδουλευμένα τους, τα γνωστά κυβερνητικά παπαγαλάκια προσπαθούν ακόμα και τώρα να καλλιεργήσουν κλίμα εφησυχασμού ανάμεσα στους συναδέλφους.

 

Καμία αναμονή! Καμία αυταπάτη!

Απαιτούμε η κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση εδώ και τώρα.

Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας, ώρα 11:00 - 15:00 την Παρασκευή 22/06 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 11:30.

Καλούμε τις Ενώσεις να προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων και στις Υ.Π.Ε.

 

 

 Μ.Τ.