NEA

Επίσκεψη του Γεν. Διευθυντή του ΠΟΥ στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα

Επίσκεψη του Γεν. Διευθυντή του ΠΟΥ στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Dr Tedros στη χώρα μας για τα εγκαίνια του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα, η επίσκεψη στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα συνέπεσε με την προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

 

Την ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα επισκέφθηκε χτες, Πέμπτη 21 Ιουνίου, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, συνοδευόμενος από τη διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Dr Zsuzsanna Jakab, την εκπρόσωπο του Οργανισμού και επικεφαλής του γραφείου στην Αθήνα, Dr Marianna Trias, και τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ,  Dr Santino Severino. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του Προγράμματος που υλοποιεί ο ΠΟΥ για την Υγεία των Προσφύγων και των Μεταναστών. 

 

Τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος και ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Άγις Τερζίδης.

 

Ο κ. Ghebreyesus βρίσκεται στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, του οποίου η επίσημη έναρξη  λειτουργίας συνέπεσε με την προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

 

Ο κ. Ghebreyesus ενημερώθηκε από το διοικητή της δομής, Δημήτρη Γεωργιάδη, και το προσωπικό για τη χωρητικότητα, τις υποδομές, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και γενικότερα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης της δομής και συνομίλησε με φιλοξενούμενους πρόσφυγες.

 

Για την παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών ενημερώθηκε από αντίστοιχο κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο παρέχει στη δομή μέσω του προγράμματος Philos, υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Πιο συγκεκριμένα, η δομή υποστηρίζεται από οδοντιατρείο (δύο οδοντίατροι και παιδοδοντίατρος) ενώ τις υπηρεσίες τους παρέχουν ένας κοινωνικός λειτουργός και δύο ψυχολόγοι οι οποίοι συνεργάζονται και με άλλους οργανισμούς παροχής ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών  (έκδοση ΑΜΚΑ/ΑΦΜ, ιατρικά ρ/β, θέματα σχετικά με την υπηρεσία ασύλου, ανανέωση κάρτας ανεργίας, λήψη κοινωνικών ιστορικών, αιτήματα για ψυχολογική υποστήριξη, παραλαβή δικαιολογητικών για υπηρεσίες, νοσοκομεία, ΚΕΠ, κλπ). Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η συμβολή της κοινωνικής υπηρεσίας στη διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των προσφύγων στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τη βοήθεια των διερμηνέων του προγράμματος.