ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ελληνική επιτυχία στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών

Ελληνική επιτυχία στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σε υψηλό επίπεδο θα συμμετέχει η χώρα μας στο επίσημο όργανο των ευρωπαίων φαρμακοποιών για την επόμενη χρονιά καθώς ο κ. Θανάσης Παπαθαννάσης, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εξελέγη νέος Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (Pharmaceutical Group of European Union) στις εκλογές που έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης, στην Μαρμπέλα της Ισπανίας στις 20 Ιουνίου.

Στη θέση του προέδρου αναδείχθηκε ο Πολωνός Michal Byliniak.

O κ.  Byliniak στη δήλωση που έκανε για την ανάληψη της προεδρίας το 2019 ανέφερε ότι «με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 ετών της PGEU, το 2019, είναι καιρός να αναγνωριστούν οι πρόοδοι και οι επιτυχίες του επαγγέλματος του φαρμακοποιού μέσα σε αυτές τις έξι δεκαετίες και να δούμε στο μέλλον, στο πως μπορεί το επάγγελμα να ισχυροποιήσει και να στηρίξει την ελαστικότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας. Γι’ αυτό για να υπογραμμίσουμε αυτό το ορόσημο στο Ευρωπαϊκό Φαρμακείο θα λανσάρουμε το Όραμα της PGEU για το Φαρμακείο του 2030 (PGEU PHARMACY 2030 VISION PAPER) στις αρχές του 2019 για να σκιαγραφήσουμε το δρόμο που ανοίγεται για το επάγγελμα μέχρι το 2030 και πέρα από αυτό».

Μετά την εκλογή του ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε:

«Το φαρμακείο αποτελεί βασικό πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο φαρμακοποιός είναι ο πιο προσβάσιμος λειτουργός υγείας και καθοριστικός παράγοντας για τα Συστήματα Υγείας όλων των κρατών.

Στόχος μας η διαρκής αναβάθμιση του ρόλου του με διαρκή εκπαίδευση – επιμόρφωση – εξειδίκευση, η αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει και η συμβολή του στη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή. Έτσι στηρίζονται οι πολιτικές υγείας και πετυχαίνεται εξοικονόμηση χρημάτων για τα Συστήματα Υγείας.

Ο επιδιωκόμενος στόχος όλων των Συστημάτων Υγείας είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην περίθαλψη με τους λιγότερους δυνατούς πόρους, κάτι το οποίο στη χώρα μας έρχεται με μεγαλύτερη ένταση και λαμβάνει διαστάσεις λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μέσα σε αυτήν την επιτυχία ενδυναμώνεται και θα βγει μπροστά για την εφαρμογή πολιτικών υγείας που θα έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που πλήττονται από την παρατεταμένη κρίση στη χώρα. Οφείλει όμως να αντιταχθεί και στις άδικες και αποτυχημένες πολιτικές που υλοποιούνται μέχρι σήμερα και έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τον Έλληνα φαρμακοποιό.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αποφάσεις και δράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτήν την απειλή πρέπει να την κάνει ευκαιρία ανοίγοντας νέους δρόμους που θα ενισχύσουν το Ελληνικό Φαρμακείο αλλά παράλληλα θα είναι και προς όφελος της κοινωνίας».    

Η Πανευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών είναι το κεντρικό καθοδηγητικό όργανο των Φαρμακείων της Ευρώπης. Εκπροσωπεί τα 400.000 κοινοτικά φαρμακεία της Ευρώπης που συνεισφέρουν στην υγεία 500 εκ. πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη και μέλη της είναι οι Εθνικές Αντιπροσωπείες 33 Ευρωπαϊκών Κρατών. Βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσωπειών, την Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα που αφορούν την πολιτική του  φαρμάκου αλλά και γενικότερα τη φροντίδα υγείας. Είναι μέλος και συμμετέχει ενεργά σε Δίκτυο περισσοτέρων από 10 Ευρωπαϊκών Οργανισμών επαγγελματιών της Υγείας μέσω του οποίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου εμπλέκεται με τη Φροντίδα Υγείας.