ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Κίνητρα για επενδύσεις στον τουρισμό της υγείας

Κίνητρα για επενδύσεις στον τουρισμό της υγείας

Προνομιακός χώρος  για επενδύσεις είναι οι τουριστικές υποδομές  και γι αυτό παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον  από ξένα funds που εστιάζουν στον τομέα των υποδομών και ποιοτικών υπηρεσιών με αιχμή τον τουρισμό Υγείας. Μάλιστα όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης,  Γιώργος Τζιάλλας, παρατηρείται  μεγάλη κινητικότητα, καθώς  οι επενδυτές, βλέπουν  προοπτική ανάπτυξης σε αυτό τον τομέα και το υπουργείο Τουρισμού  βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επαφών όσον αφορά την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

  Στο περιθώριο του  2ου Διεθνούς Συνεδρίου,  για τον Τουρισμό Υγείας  που διοργανώθηκε το διήμερο (23-24 Ιουνίου) στην Κω  από την ΚΕΔΕ, το Δήμο Κω και το Διεθνές Κέντρου Τουρισμού Υγείας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του ΙΣΑ με την συμμετοχή  διακεκριμένων ομιλητών, από όλο τον κόσμο, ο κ. Τζιάλλας δήλωσε,  ότι  fund στο οποίο συμμετέχουν ισραηλινά κεφάλαια αλλά και ελληνικά ενδιαφέρεται για επενδύσεις  στην Ρόδο. Συγκεκριμένα όπως είπε, σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός μεγάλου resort, το οποίο θα έχει ξενοδοχειακή υποδομή υψηλής ποιότητας και στο οποίο θα λειτουργεί Κέντρο αποκατάστασης , ώστε παράλληλα με τις ιατρικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, οι ασθενείς-ταξιδιώτες να έχουν και την δυνατότητα χαλάρωσης και περιήγησης στην περιοχή.

  Όπως είπε ο κ.  Τζιάλλας μελετάμε τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε μέσα σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να λειτουργεί και μονάδα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Υγείας.

Υπάρχει έντονη κινητικότητα στον τομέα επαφών και υποβολής προτάσεων από διάφορα ξένα funds, όπως με Κινέζους επιχειρηματίες  οι οποίοι ενδιαφέρονται να ανακαινίσουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που σήμερα είναι «κουφάρια». « Ανοιγόμαστε σε  νέες αγορές όπως Ινδία, Κίνα, Ρωσία» και ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών μας. Ενα παράδειγμα είναι οι απευθείας πτήσεις από την Κίνα που καταφέραμε , συζητάμε το ίδιο και με την Ινδία, ενώ  έχουμε αυξήσει την προσπάθεια και τις ροές από την Ρωσία», τόνισε.

Πρόσθεσε  ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είχε 25.000 αφίξεις πριν από μερικά χρόνια και τώρα έχει πάνω από 120.000 και σε αυτό συνετέλεσαν και οι ξενοδοχειακές  υποδομές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή. Η προσπάθεια συνεχίζεται σε πολλούς τομείς, με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας , ανάπτυξης θεματικών προϊόντων, συνέργιες με  φορείς για την ανάδειξη περιοχών που δεν βρίσκονται στους δημοφιλείς προορισμούς.

Ο θεματικός τουρισμός αποτελεί ένα δυνατό χαρτί είπε ο κ. Τζιάλλας και οι προσπάθειες για την ανάπτυξη του έχουν φέρει αποτελέσματα. «Τα τρία τελευταία χρόνια είχαμε περίπου 30.000 νέες κλίνες σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, άνω των 300 κλινών, είτε μέσω νέων υποδομών, είτε επέκτασης και εκσυγχρονισμού παλαιότερων. Μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2018 οι νέες ξενοδοχειακές κλίνες ξεπέρασαν τις 8.000».

Ο κ. Τζιάλλας ανέφερε επίσης ότι οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα θα φέρουν και νέες θέσεις εργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τους τελευταίους μήνες το 80% των νέων θέσεων είναι στον τομέα του τουρισμού και μάλιστα οι μισές είναι πλήρους απασχόλησης. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τομέα του τουρισμού από  νέους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να εργαστούν και να επενδύσουν, είπε και εμείς θα τους δώσουμε τα κίνητρα για να το κάνουν.

Απλοποίηση διαδικασιών

Σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τον Τουρισμό στην Ελλάδα το υπουργείο Τουρισμού, όπως είπε ο κ. Τζιάλλας, προχώρησε στην απλοποίηση των διαδικασιών.  Στο επόμενο διάστημα θα φτιαχτεί μια μεγάλη πλατφόρμα όπου όλα τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται και θα ελέγχονται ηλεκτρονικά και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τζιάλλας,  πατώντας ένα κουμπί  θα γίνεται ο έλεγχος, θα υπάρχει διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τις υπηρεσίες. Αυτό θα ξεκινήσει πιλοτικά στην επόμενη διετία και σταδιακά θα επεκταθεί.

Όσον αφορά τον ιατρικό τουρισμό ο κ. Τζιάλλας δήλωσε ότι το υπουργείο Τουρισμού συνεργάζεται στενά με τους εμπλεκόμενους και συμμετέχει σε συνέδρια που γίνονται σε πόλεις του εξωτερικού με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Έδωσε στοιχεία  για τον ιαματικό τουρισμό, όπου, όπως είπε,  η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Έχουν αναγνωρισθεί   53 ιαματικές πηγές και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου 50 ακόμη αιτήσεων, από το σύνολο των 150 περίπου   ιαματικών οργανωμένων πηγών,  ώστε να πάρουν το  σήμα λειτουργίας και εν συνεχεία να χρηματοδοτηθούν  από προγράμματα ΕΣΠΑ.