ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Συστράτευση όλων για να λάβει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού Υγείας και ευεξίας

Συστράτευση όλων για να λάβει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού Υγείας και ευεξίας

Το μήνυμα όλων των ομιλητών στο συνέδριο «Τουρισμός Υγείας και Ανάπτυξη», στην Κω

 

 

Αναπτυξιακή κυβερνητική προτεραιότητα  αποτελεί ο Τουρισμός και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους , τόνισε ο Γιώργος Τζιάλλας, γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κατά την ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο, για τον Τουρισμό Υγείας, της Ελλάδας που διοργανώνεται , υπό την αιγίδα του ΙΣΑ, στο νησί του Ιπποκράτη την Κω, (23-24 Ιουνίου), με την συμμετοχή  διακεκριμένων ομιλητών, από όλο τον κόσμο.

 

Ανέφερε ότι το υπουργείο Τουρισμού δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον  θεματικό τουρισμό , στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην γνωστοποίηση και άλλων περιοχών της χώρας ως προορισμούς και όπως είπε προχωρά η απλοποίηση  διαδικασιών για να δοθεί ώθηση και να τονωθούν και περιοχές που σήμερα δεν  είναι τόσο δημοφιλείς. Μάλιστα είπε ότι έως το τέλος του χρόνου θα υπάρχει σχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό και έχουν ήδη δεσμευθεί κονδύλια για την ανάπτυξη του.

 

Το συνέδριο που έχει θέμα «Τουρισμός Υγείας και Ανάπτυξη», διοργανώνεται από την ΚΕΔΕ, το Δήμο Κω και το Διεθνές Κέντρου Τουρισμού Υγείας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών.

 

Κοινό μήνυμα όλων των ομιλητών ήταν ότι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει χρειάζεται την συστράτευση όλων και πολλή δουλειά για να κερδηθεί το στοίχημα και η Ελλάδα να λάβει τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού Υγείας και ευεξίας.

 

Τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και την  εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, παρουσίασε ο πρόεδρος ΙΣΑ, ΚΕΔΕ, ΕΛΙΤΟΥΡ, I.Η.T.C. Γιώργος Πατούλης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του διήμερου Συνεδρίου.

 

Υπογράμμισε πως στην Ελλάδα της ύφεσης ο Τουρισμός  υγείας είναι μία χρυσή ευκαιρία διεύρυνσης των αναπτυξιακών προοπτικών της, προσελκύοντας επενδύσεις με στόχο τη δημιουργική επανεκκίνηση της χώρας, αλλά και την ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών. «Οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε για να υλοποιήσουμε μαζί ένα όραμα. Να γίνει η Ελλάδα ως αρχαία Μέκκα της Ιατρικής, η σύγχρονη νησίδα Ταξιδιωτικής Υγείας, να ανοίξει και πάλι το παράθυρο Ιατρικής  Γνώσης στον κόσμο και να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Χάρτη Τουρισμού Υγείας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επικαλούμενος το ισχυρό brand name του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, επισήμανε ότι αποτελεί ιστορική ευθύνη του επιστημονικού προσωπικού της χώρας σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και εκπροσώπους του επιχειρείν να εργαστούν με στόχο να κεφαλαιοποιηθεί η ιστορική μας κληρονομιά αλλά και η σημαντική επιστημονική παρακαταθήκη των προγόνων μας. Ωστόσο επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει την ανάπτυξη του τομέα του Τουρισμού Υγείας, καθώς αγκυλώσεις όπως οι καθυστερήσεις στην αναγνώριση-πιστοποίηση των ιαματικών πηγών, η ανεπάρκεια νομοθεσίας και η έλλειψη εξειδικευμένης στρατηγικής μάρκετινγκ και προβολής άφησαν, όπως ανέφερε,  σημαντικές ευκαιρίες να χαθούν τα χρόνια που πέρασαν.

 

Μίλησε για την ανάγκη συνένωσης όλων των δυνάμεων, ανάπτυξη συνεργασιών και συστηματική προσπάθεια,  ώστε να εδραιωθεί η χώρα μας στους κορυφαίους προορισμούς. Αναφέρθηκε στη βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, από τον ΙΣΑ και την ΚΕΔΕ, όπως η διοργάνωση συνεδρίων  σε πόλεις του εξωτερικού όπου οι Έλληνες έχουν ισχυρή παρουσία με στόχο την ενημέρωση αναφορικά με τις προοπτικές του τουρισμού υγείας και επαφές με σημαντικούς παράγοντες του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών.

 

Εκδήλωση προβληματισμού πρέπει να είναι η σημερινή επισήμανε, κατά το χαιρετισμό του ο   Δημήτρης Κρεμαστινός, αντιπρόεδρος Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τόνισε ότι για να οικοδομήσουμε το αύριο πρέπει να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας. Έκανε λόγο για ελλείψεις προσωπικούς στις υγειονομικές δομές των νησιών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το νοσοκομείο της Κω δεν έχει καρδιολογικό τμήμα. Πρέπει να δούμε  την πραγματικότητα με ρεαλισμό για να διορθώσουμε τις πληγές , όλα διορθώνονται αρκεί να υπάρχει βούληση. Με λόγους είπε δεν γίνεται τίποτα πρέπει να ανοιχτούμε σε ανθρώπους που συμμετέχουν σε κέντρα λήψης αποφάσεων και κατέληξε λέγοντας, ότι ο προβληματισμός του είναι η τεχνική της υλοποίησης του οράματος για τον Ιατρικό τουρισμό.

 

Να εστιάσουμε στην ουσία ώστε να υπάρχει μέλλον, συνδεδεμένο με το παρελθόν που θα κάνει ευχάριστο το παρόν, ανέφερε ο μητροπολίτης Κώου και Νισύρου, κκ Ναθαναήλ, ενώ ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, σημείωσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε, διαφορετικά θα μείνουμε πίσω στις εξελίξεις». Έκανε λόγο για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας και τόνισε ότι  ο Δήμος του νησιού έχει ανοίξει δρόμους συνεργασιών με ιατρικές σχολές ανά τον κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Κως ανοίγεται στο αύριο».

 

 

Το σχέδιο της ΝΔ για την ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας  παρουσίασε ο Εμμανουήλ Κόνσολας, τομεάρχης Τουρισμού ΝΔ.

 

 

Για το ιδεώδες της συνεργασίας μίλησε ο  JörgB. Engel, επικεφαλής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Nordwest Clinic, Γερμανίας, τονίζοντας ότι η συνεργασία κάνει τον κόσμο να γυρίζει  και να μας έχει όλους ενωμένους. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον νομοθετικό πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίησης που στην χώρα του είναι αυστηρό σε αντίθεση με την Ελλάδα, λέγοντας ότι Γερμανοί θα μπορούν μέσω συνεργασιών που θα αναπτυχτούν να έρχονται στην Ελλάδα όπου θα μπορούν να απολαύσουν υψηλές υπηρεσίες.