ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Άρθρο Ηλία Χαλιγιάννη στο DailyPharmaNews με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών για την προεδρία της PGEU

Άρθρο Ηλία Χαλιγιάννη στο DailyPharmaNews με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών για την προεδρία της PGEU

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην PGEU εκφράζει με άρθρο του στο DailyPharmaNews το μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ κ. Ηλίας Χαλιγιάννης. Ο κ. Χαλιγιάννης υπογράφοντας ως εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Φαρμακευτικής Συμμαχίας στο άρθρο του ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η υποψηφιότητα για την προεδρία είχε δρομολογηθεί διαδικαστικά από την προηγούμενη διοίκηση του ΠΦΣ, χρειαζόταν όμως περισσότερη πίστη στην τελική ευθεία για να κερδηθεί το στοίχημα. Αυτή η πίστη πάντως ακόμη και σήμερα μπορεί, σύμφωνα με τον κ. Χαλιγιάννη να αποτελέσει ένα «όπλο» για να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η θέση της Αντιπροεδρίας.

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Χαλιγιάννη:   

 

Στη σκυταλοδρομία μετρά πάντα περισσότερο η τελική ευθεία

 

Η πορεία της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον την τριετία 2014-2017, υπήρξε κατά κοινή ομολογία εξαιρετικά εποικοδομητική. Η χώρα μας δεν ενίσχυσε μόνο στο εσωτερικό την επιχειρηματολογία της στην προσπάθεια να αναδείξει τον πολυδιάστατο ρόλο του φαρμακοποιού που αναγνωρίζεται ποικιλοτρόπως και εμπράκτως στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά συνέβαλε παραγωγικά στη δομή, τη λειτουργία και τη σύνθεση του οράματος της ίδιας της PGEU για την τριετία 2017-2020.

Η πορεία προς την κατάκτηση της Προεδρίας της PGEU δεν αποτέλεσε εξαρχής στοίχημα για τον ΠΦΣ, το οποίο έπρεπε πάση θυσία να κερδίσει. Προέκυψε  όμως ανταποδοτικά κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής διαδρομής ως αναγνώριση απέναντι στους χειρισμούς και τις παρεμβάσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας την προηγούμενη τριετία.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα κέρδισε αρχικά την αναγνώριση από τους Ευρωπαίους συναδέλφους και ακολούθως την εμπιστοσύνη τους για να μπορέσει να ηγηθεί της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής πορείας της PGEU. Κάτι το οποίο λίγο πριν την προεδρία της απερχόμενης Ισπανίας μετουσιώθηκε σε δέσμευση απέναντι στην προηγούμενη διοίκηση του ΠΦΣ, μετατρέποντας την πορεία προς τη νέα Προεδρία του 2019 σε τυπική διαδικασία.

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει πάντα, τη σκυταλοδρομία την κερδίζεις ή τη χάνεις στην τελική ευθεία ανεξάρτητα αν προπορεύεσαι διαρκώς και παρά του ότι παραδίδεις πρώτος τη σκυτάλη για το τέλος. Η απογοήτευση βέβαια είναι διπλή όταν πλέον αντιλαμβάνεσαι ότι τελικά στους δύο βγήκες δεύτερος.

Η θέση της Αντιπροεδρίας αν μη τι άλλο αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να συνδράμει ο ΠΦΣ δημιουργικά και παραγωγικά στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικογένειας των φαρμακοποιών ενδυναμώνοντας τη φωνή της Ελλάδας. Η θέση όμως της Προεδρίας, θα μπορούσε να αποδειχθεί μία εξαιρετική ευκαιρία , με σημειολογικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, φέρνοντας οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί της Ευρώπης την Ελλάδα σε ηγετική θέση διαπραγμάτευσης με τα κέντρα των αποφάσεων.

Τίποτα τελικά δεν έρχεται από μόνο του. Ειδικά όταν δεν το πιστεύεις.

Για την Ανεξάρτητη Φαρμακευτική Συμμαχία

Ηλίας Χαλιγιάννης