ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Επανασχεδιάζοντας το μέλλον της φροντίδας των ασθενών

Επανασχεδιάζοντας το μέλλον της φροντίδας των ασθενών

    Ο επανασχεδιασμός του μέλλοντος της φροντίδας των ασθενών γίνεται με καινοτομικές προσεγγίσεις και την ανοιχτή επικοινωνία γιατρών και ασθενών. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ERS), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στις 19 - 20 Ιουνίου.

 Το πρόγραμμα περιλάμβανε  παρουσιάσεις κορυφαίων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπροσώπων φορέων και της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και  ουσιαστική και ενεργή συμμετοχή ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρά νοσήματα,  όπως η κυστική ίνωση, ο καρκίνος του πνεύμονα, το βαρύ άσθμα, η βαριά χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τα διάμεσα νοσήματα και η ανοσοκατασταλτική θεραπεία μετά από μεταμόσχευση πνεύμονα και μέσω των συγκλονιστικών εμπειριών τους έδωσαν ένα δυνατό μήνυμα στο κοινό.

«Σήμερα, άνθρωποι με βαριές ασθένειες όχι μόνο ζουν την κάθε μέρα, αλλά μπορούν να εργάζονται και είναι παραγωγικοί. Και να βοηθούν και να δίνουν λύσεις και σε άλλους». 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε  στον καρκίνο του πνεύμονα, την τρίτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και επισημάνθηκε η ανάγκη, της έγκαιρης και σωστής διάγνωσης, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα ίασης και ακόμα έγινε σαφές ότι, τα στοχευμένα φάρμακα πρέπει να είναι προσβάσιμα και να δίνονται στους ασθενείς που πραγματικά θα ωφεληθούν, με επίγνωση τους κόστους και της αξίας της ανθρώπινης ζωής.

Κλείνοντας, όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πείσουν τους Ευρωπαίους υπεύθυνους να εφαρμόσουν προγράμματα ελέγχου -screening-για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού σε ότι αφορά την έκθεση τους σε παράγοντες κινδύνου.